Hlavní obsah

Vagnerovci „bojují“ o Bachmut i s Kadyrovem

Foto: Profimedia.cz

Intenzivní boje mezi ruskými a ukrajinskými jednotkami pokračují ve východoukrajinském Bachmutu.

Reklama

aktualizováno •

Napětí před očekávanou ukrajinskou protiofenzivou roste. Přibývá útoků na Krymu a velitel vagnerovců Prigožin se předhání s čečenským vůdcem Kadyrovem, kdo bude dál útočit na Bachmut.

Článek

Ruskem okupovaným Krymem otřáslo v neděli několik výbuchů. Systémy protivzdušné obrany odrazily útoky ukrajinských bezpilotních letounů a nejméně tři z nich byly sestřeleny nad přístavním městem Sevastopol.

„Žádné objekty (v Sevastopolu) nebyly poškozeny,“ uvedl na telegramu Moskvou dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev.

Telegramový kanál Baza, který je napojený na ruské donucovací orgány, v neděli informoval, že po sérii útoků na Krymu nejsou hlášené žádné oběti, uvádí server Al-Džazíra.

Výstražné sirény se v noci ze soboty na neděli ozývaly několik hodin nad zhruba dvěma třetinami území i na Ukrajině. Úřady uvedly, že systémy protivzdušné obrany sestřelily několik dronů, včetně jednoho nad vzdušným prostorem Kyjeva.

„Během posledního leteckého poplachu bylo ve vzdušném prostoru Kyjeva zjištěno nepřátelské průzkumné bezpilotní letadlo,“ uvedla kyjevská vojenská správa na telegramu.

Více o situaci v Záporoží

O možnosti, že Ukrajina další protiofenzivu zahájí v Záporožské oblasti, se otevřeně mluví už několik měsíců. Rusové zřejmě i proto na jihu Ukrajiny budují rozsáhlou síť zákopů. A teď zahájili evakuaci oblastí v blízkosti fronty.

Výměna v Bachmutu: Kadyrov za vagnerovce?

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov v sobotu uvedl, že dopisem požádal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby jeho bojovníky poslal do ukrajinského Bachmutu místo žoldnéřů z Vagnerovy skupiny. Její šéf Jevgenij Prigožin podle médií oznámil, že jednotky skupiny se z dobývaného ukrajinského města k 10. květnu stáhnou kvůli nedostatku munice.

Právě u Bachmutu už několik týdnů probíhají ty nejtvrdší boje.

„Podepsal jsem dopis adresovaný vrchnímu veliteli ozbrojených sil Ruské federace Vladimiru Putinovi s žádostí, aby vydal rozkaz k přesunu (čečenských) speciálních jednotek rychlého nasazení Achmat do města Arťomovsk (ukrajinsky Bachmut),“ uvedl Kadyrov a dodal, že dopis už odeslal. Napsal v něm, že Achmat chce převzít pozice vagnerovců, informuje ČTK.

Prigožin nicméně v neděli na Telegramu informoval, že dostal slib, že získá munici potřebnou k tomu, aby jeho bojovníci mohli pokračovat v dobývání ukrajinského města Bachmut.

„Máme slíbeno tolik munice, kolik potřebujeme, abychom mohli pokračovat … Je nám řečeno, že v Arťomovsku můžeme postupovat, jak uznáme za vhodné,“ uvedl Prigožin. V jeho prohlášení na telegramu se také píše, že Vagnerově skupině byl přidělen generál Sergej Surovikin pro koordinaci rozhodování s ruským ministerstvem obrany, uvádí dále ČTK.

Prigožinova tvrzení o ústupu odmítá i ukrajinská armáda s tím, že vagnerovci pozice v Bachmutu posilují s pravděpodobným záměrem pokusit se zničené město obsadit dříve, než Rusko 9. května oslaví vítězství Sovětského svazu ve druhé světové válce.

Vagnerovci se stahují

Šéf ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ve čtvrtek oznámil, že se její jednotky k 10. květnu stáhnou z ukrajinského Bachmutu, který se Rusko snaží obsadit už řadu měsíců. Vagnerovci se přesunou do týlových táborů a předají pozice ruskému ministerstvu obrany.

Kritická situace v Záporoží

V souvislosti s očekávanou ukrajinskou protiofenzivou roste také napětí kolem Záporožské jaderné elektrárny. Tu okupují ruské jednotky. Podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho může být situace na místě nepředvídatelná a nebezpečná.

„Jsem nesmírně znepokojen velmi reálnými riziky pro jadernou bezpečnost, kterým elektrárna čelí. Musíme jednat hned, abychom zabránili hrozbě vážné jaderné havárie a s ní spojeným důsledkům pro obyvatelstvo a životní prostředí,“ cituje jeho sobotní prohlášení agentura Reuters.

Grossi tak reagoval na informace, podle kterých šéf ruské okupační správy záporožského regionu ohlásil evakuaci části obyvatel 18 obcí ležících v blízkosti fronty zřejmě v souvislosti s právě očekávanou ukrajinskou protiofenzivou. Evakuovat se mají mimo jiné obyvatelé Enerhodaru, který leží právě u Záporožské jaderné elektrárny, uvádí ČTK.

Reklama

Doporučované