Hlavní obsah

Opalovací krém zdarma. Nizozemsko zavádí novinky v boji proti rakovině kůže

Foto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nizozemská vláda chce novou kampaní docílit toho, aby byla ochrana proti slunci dostupná pro všechny obyvatele země, bez ohledu na finance, a aby se z používání slunečního krému stala každodenní součást jejich života.

Článek

Nizozemsko bude v létě svým obyvatelům rozdávat opalovací krém zdarma. Tamní úřady věří, že se jim tak podaří snížit počet případů rakoviny kůže, který v poslední době dosáhl rekordních čísel.

V nizozemských školách, parcích, na sportovních hřištích i festivalech se objeví bezplatné dávkovače na opalovací krém, informoval deník The Guardian s odkazem na nizozemskou vládu.

Jejím cílem je prý zajistit, aby byla ochrana proti slunci dostupná každému obyvateli Nizozemska, bez ohledu na jeho finanční situaci, a aby se z používání slunečního krému stal každodenní zvyk všech Nizozemců.

„Není to levná záležitost, stojí několik tisíc eur, ale cítíme, že zdraví místních obyvatel a návštěvníků je důležité,“ uvedl radní z přímořského města Katwijk Lacco Knappe.

„Pravidelně se setkáváme s tím, že si lidé užívají slunce, ale zanedbávají svou ochranu, a vzhledem k tomu, že v Katwijku je nadprůměrné množství slunečního záření, není to dobře,“ dodal.

Ze sekce Planeta a klima:

Fakta jsou zcela nekompromisní. Dokládají, že zprávy typu, jak jedna erupce sopky vyprodukovala tolik CO2 jako lidstvo za celou svou existenci, jsou jen mnohokrát opakovaným nesmyslem.

V rámci kampaně zaměřené na veřejné zdraví by se mohly využít i dávkovače na dezinfekci, které vznikly v době pandemie. S nápadem přišel kožní lékař, který působí v nemocnici Viecuri u hranic s Německem, která spolufinancuje dodávky opalovacího krému pro 120 škol.

Zdravotnické orgány v Nizozemsku zaznamenaly v posledních několika letech rekordní nárůst případů rakoviny kůže, která je nejčastějším nádorovým onemocněním v zemi.

Výskyt rakoviny kůže se v posledních dvaceti letech zvyšuje po celé Evropě. Například v Německu se v roce 2021 zvýšil počet úmrtí na rakovinu kůže o 55 % oproti roku 2001.

Podle odborníků by se díky snížení výskytu rakoviny kůže mohlo dosáhnout značných úspor ve zdravotnictví.

Reklama

Doporučované