Hlavní obsah
Online

„Žádná elektřina ani jídlo.“ Izrael vyhlásil kompletní blokádu Pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ali Jadallah/Anadolu Agency, Getty Images

Evakuace raněných po izraelském úderu na uprchlický tábor v Gaze.

Reklama

aktualizováno •

„Bojujeme s lidskými zvířaty a podle toho se zachováme,“ prohlásil izraelský ministr obrany, když vyhlašoval blokádu Pásma Gazy. Izraelská armáda zároveň oznámila, že boje s palestinskými teroristy na území Izraele pokračují.

Článek

Děkujeme za pozornost, online přenos jsme ukončili ve 23:15.

Nejdůležitější informace

  • Izrael rozsáhlý útok, který v sobotu ráno zahájilo palestinské radikální hnutí Hamás, přirovnal k teroristickému útoku na New York a Washington z 11. září 2001. Armáda mluví o „nejhorším dni v izraelské historii“.
  • Izraelská armáda připouští, že teroristé z Hamásu mohou dál pronikat na izraelské území a operovat tam. Obce u hranic s Gazou ale prý už dostala pod kontrolu.
  • Bojiště: Izraelská armáda pokračuje v leteckých úderech na pozice Hamásu. Letadla, helikoptéry a dělostřelectvo jen v noci na pondělí podle Izraele zasáhly na 500 cílů v Pásmu Gazy. Pokračuje také ostřelování Izraele ze strany Hamásu.
  • Ztráty: Izrael hlásí nejméně 900 mrtvých, přes 2100 zraněných a desítky zajatých Hamásem. / Palestinci hlásí téměř 700 mrtvých, zraněných má být přes 2900.
  • Únosy: Přesné číslo není známé, jisté je, že Hamás do Pásma Gazy odvlekl přes 100 Izraelců – muže, ženy i děti. Drží je jako rukojmí.
  • Příběhy: Unesení z hudebního festivalu (zde), Češi v Izraeli (zde).
  • Obrazem: Zde najdete první fotografie z místa a fotogalerii, která zachycuje první den války. Publikovali jsme také snímky zobrazující odvetné údery Izraele na Gazu.
  • Podcast 5:59 s publicistkou Natashou Dudinski, která žije v Jeruzalémě: Je to kolosální selhání, Izrael je v naprostém šoku.“
  • Do Izraele míří letadla s americkou municí

    Vysoce postavený a nejmenovaný představitel obrany USA médiím poskytl aktuální pohled na vývoj situace v Izraeli. Útok Hamásu označil za „barbarství na úrovni Islámského státu (IS)“ – zmínil domy vypálené do základů a mladé lidi zmasakrované na hudebním festivalu.

    Do Izraele míří letadla s municí, americký představitel však neupřesnil, o jaký typ zbraní se jedná. Na otázku reportéra, zda se USA obávají, že Izrael bude americkými zbraněmi zabíjet palestinské civilisty, úředník podle CNN odpověděl, že Washington na Izrael klade stejné nároky jako na všechny partnery – tedy vyhnout se civilním obětem.

  • Biden potvrdil, že zemřelo 11 Američanů

    Americký prezident Joe Biden potvrdil, že v konfliktu mezi Izraelem a Hamásem bylo zabito nejméně 11 Američanů.

    „Bohužel nyní víme, že mezi zabitými bylo nejméně 11 amerických občanů, z nichž mnozí měli v Izraeli druhý domov,“ uvedl v písemném prohlášení Bílého domu podle CNN.

  • Pásmo Gazy nemůže opustit i 13 tisíc pracovníků OSN, většinou jde o Palestince

    V Pásmu Gazy, které čelí úplné blokádě ze strany Izraele, je podle agentury ČTK na 13 tisíc lidí pracujících pro OSN. Pracují pro agenturu OSN pomáhající palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA) a většinu z nich tvoří Palestinci, jak uvedl v pondělí podle agentury DPA mluvčí OSN Stéphane Dujarric.

    „Zjevně nejsou schopni odejít,“ řekl Dujarric. „Soustředí se na to, aby v rámci svého mandátu učinili maximum pro pomoc obyvatelům,“ dodal. Většinu ze zaměstnanců UNRWA v Pásmu Gazy tvoří Palestinci, mezinárodních pracovníků je zhruba 300.

  • Do kibucu Bari ozbrojenci přišli jen 30 minut po prolomení hraniční zdi

    Podle nového videozáznamu, který získala CNN, přišli bojovníci poprvé do kibucu Bari v sobotu kolem sedmé hodiny ranní - pouhých 30 minut po prolomení hraniční zdi mezi Gazou a Izraelem.

    Podle CNN se ukazuje, že jde o jeden z nejvíce postižených kibuců. Kibuc byl „velmi těžce zasažen“, uvedl v pondělí mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Richard Hecht. Izraelská média s odvoláním na záchranáře již dříve uváděla, že v kibucu Bari bylo nalezeno nejméně 100 těl.

    Na videu, které CNN geolokalizovala, je vidět, jak šest bojovníků, z nichž někteří se zdají být těžce ozbrojeni, přijíždí ze severu na motocyklech v 7:11. Je vidět, jak jedou na jih, směrem k městu.

  • Válka má své způsoby, řekl vytýkavě Erdogan

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vzkázal Palestincům, aby „přestali obtěžovat“ Izraelce. Oběma stranám konfliktu pak připomněl, aby dodržovaly pravidla války.

    „Žádáme Izrael, aby zastavil bombardování palestinského území, a Palestince, aby přestali obtěžovat izraelské civilní osady,“ řekl Erdogan v televizním projevu a dodal, že „válka má také své způsoby a morálku“.

  • Po útoku Izraele došlo k částečnému uzavření hranic Gazy s Egyptem

    Hraniční přechod Rafáh mezi Pásmem Gazy a Egyptem byl částečně uzavřen. Do jeho bezprostřední blízkosti totiž spadla raketa, uvedly egyptské bezpečnostní zdroje pro tiskovou agenturu Reuters.

    Rafáh je poté, co Izrael uzavřel své hraniční přechody, jediným hraničním přechodem, přes který mohou obyvatelé do Pásma Gazy přicházet a odcházet. Přechod byl mezitím znovu otevřen, ale pouze pro humanitární případy.

    Od sobotního útoku ozbrojenců Hamásu na Izrael dodává Červený půlměsíc do Gazy přes přechod Rafáh určitou lékařskou pomoc.

  • V Gaze podle úřadů od soboty zemřelo 690 lidí

    O něco dříve jsme informovali o nárůstu počtu mrtvých v Izraeli, nyní BBC zveřejnila zprávu o nejnovějším počtu mrtvých na palestinské straně. Počet obětí izraelských útoků na Gazu vzrostl na téměř 690 - včetně 140 dětí a 105 žen, uvedl mluvčí palestinského ministerstva zdravotnictví.

    Na tiskové konferenci, o níž informovaly některé mezinárodní tiskové agentury, mluvčí dodal, že dalších 3700 lidí bylo zraněno.

  • V Libanonu zemřeli čtyři členové Hizballáhu. Hnutí odpovědělo salvou raket

    Při pondělních izraelských úderech na Libanon podle izraelských médií zemřeli tři členové Íránem podporovaného hnutí Hizballáh, prohlásili jeho příslušníci. Podle Hizballáhu byli tři členové „v pondělí odpoledne umučeni v důsledku sionistické agrese na jihu Libanonu“.

    Ozbrojenci z šíitského hnutí Hizballáh v rámci odplaty odpálili salvu raket na sever Izraele. Izraelské obranné síly (IDF) poté odpověděly také - oznámily, že po minometné palbě na sever Izraele provádějí dělostřelecké údery v Libanonu.

  • Nálety v Gaze jsou jen začátek, dodal Netanjahu

    „Nálety v Gaze byly pouhým začátkem“ a „pro Izraelce držené v zajetí v Gaze uděláme vše“. Těmito drsnými slovy izraelský premiér Benjamin Netanjahu zakončil svůj první televizní projev od sobotní noci.

    Vyzval také opoziční strany k vytvoření široké koaliční vlády poté, co selhal pokus ji vytvořit v rámci dvou největších opozičních stran.

    „Tuto válku nám vnutil podlý nepřítel - bestie, které oslavují vraždění žen, dětí a starců. Zvěrstva, která páchá Hamás, nemají od dob ISIS obdoby. Děti, svázané a popravené se zbytkem rodiny a další hrůzy, které zde nebudu popisovat… „Vždy jsme věděli, co je Hamás zač. Nyní to ví celý svět. Hamás je ISIS. A my ho porazíme,“ řekl Netanjahu podle Times of Israel.

  • Netanjahu: Několik palestinských ozbrojenců je stále uvnitř Izraele

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že „řada palestinských ozbrojenců je stále uvnitř Izraele“.

    Předtím izraelská armáda přitom prohlásila, že získala zpět kontrolu nad všemi komunitami v okolí Gazy. Dodala také, že uvnitř Izraele neprobíhají žádné boje mezi izraelskými silami a bojovníky Hamásu.

  • Záchranáři v kibucu Bari našli až 100 těl, píší izraelská média

    Izraelská média s odvoláním na záchranáře uvádějí, že z kibucu Bari bylo vyproštěno nejméně 100 těl. Bari leží asi 20 km od hranic s Gazou a bylo to jedno z prvních míst, kam bojovníci Hamásu v sobotu vstoupili. Střety mezi bojovníky Hamásu a izraelskou armádou v obci podle BBC pokračují.

  • Latinskoamerické státy posílají do Izraele pro své občany repatriační lety

    V důsledku bojů vedených Hamásem dochází k rušení stále většího počtu komerčních letů. Proto latinskoamerické vlády vymýšlejí alternativní způsoby, jak dostat občany z nebezpečí zpátky do země.

    Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador podle CNN prohlásil, že jeho vláda posílá dvě letadla, aby evakuovala 300 mexických občanů, mezi nimiž jsou i členové národního týmu rytmické gymnastiky, který se v Izraeli účastnil tréninkového kempu.

    Brazílie rovněž vysílá dva repatriační lety, jeden z Říma a druhý z Brasílie. Podle prohlášení izraelského ministerstva zahraničí projevilo zájem o repatriaci přibližně 1700 Brazilců.

  • V Izraeli je již 900 mrtvých

    Počet obětí sobotního překvapivého útoku bojovníků Hamásu v Izraeli stále roste - podle izraelských médiích je mrtvých již 900 mrtvých - z toho 260 lidí ozbrojenci zabili na hudebním festivalu na jihu Izraele.

    Podle mluvčího Izraelských obranných sil (IDF) při útocích Hamásu zemřelo nejméně 85 izraelských vojáků.

    Od chvíle, kdy Izrael zahájil údery na Gazu, tam zemřelo téměř 600 lidí.

  • Pokud budou útoky v Gaze pokračovat, rukojmí popravíme, tvrdí Hamás

    Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu podle CNN prohlásil, že civilní rukojmí budou popraveni, pokud Izrael bez varování zaútočí na lidi v Gaze.

    „Prohlašujeme, že na jakýkoli útok na naše lidi, kteří jsou v bezpečí svých domovů, odpovíme bez varování popravou civilních rukojmích a budeme popravy vysílat pomocí audio a video záznamu,“ uvedl mluvčí Abu Obaida v prohlášení, které v pondělí odvysílala arabská Al-Džazíra.

    Hamás tvrdí, že drží více než 100 rukojmích, včetně důstojníků izraelské armády.

  • Izrael pozastavil těžbu na plynovém poli Tamar

    Izrael po útoku palestinského teroristického hnutí Hamás a třídenní vlně násilí pozastavil těžbu na plynovém poli Tamar u jižního pobřeží, kde operuje firma Chevron. Pole je hlavním zdrojem plynu pro izraelské elektrárny a průmysl.

    „Naší prioritou je bezpečnost našich týmů, lidí v místě našeho působení, životního prostředí a našich zařízení,“ uvedla firma Chevron podle agentury AFP.

    Tamar se nachází asi 25 km od města Ašdod na jižním pobřeží Středozemního moře v Izraeli. Plošina, která je za jasného počasí vidět ze severní části Pásma Gazy, je podle ČTK v dosahu raketové palby z pásma.

  • Šéf OSN odsoudil dění v Izraeli a vyzval k humanitární pomoci

    Generální tajemník OSN Antonio Guterres právě vydal prohlášení, v němž odsoudil útoky na civilisty a braní rukojmí a také vyzval Izrael, aby umožnil přísun humanitární pomoci do Gazy.

    Guterres ve svém prohlášení opakovaně odsoudil „odporné“ útoky ozbrojenců Hamásu na izraelská města a vesnice a vyzval k zastavení všech útoků na civilisty a k propuštění rukojmích zadržovaných v Gaze. Potvrdil, že bylo zabito více než 800 Izraelců, a varoval, že tento počet se bude pravděpodobně zvyšovat.

    Řekl také, že je „hluboce znepokojen“ 500 mrtvými Palestinci v Gaze, jejichž počet se s pokračujícími izraelskými údery každou minutou zvyšuje. Ten samý pocit dle svých slov má z totální blokády Gazy ze strany Izraele, včetně zastavení dodávek potravin, paliva a elektřiny. Guterres varoval, že „mimořádně zoufalá“ humanitární situace v Gaze se bude „exponenciálně zhoršovat“.

  • Izraelské letectvo provedlo v Gaze jeden z vůbec největších leteckých úderů

    V příspěvku na sociálních sítích Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že jen dnes zasáhly nejméně 2400 cílů Hamásu.

    „V sobotu Hamás brutálně zmasakroval více než 700 Izraelců. Letectvo provádí proti Hamásu v Gaze jeden z vůbec největších leteckých úderů, aby oslabilo a zničilo jeho schopnost terorizovat obyvatele Izraele. Hamás zahájil válku. Obnovíme bezpečnost v naší zemi,“ stojí v příspěvku IDF.

  • Palestinský Islámský džihád se přihlásil k útoku u libanonských hranic

    Jednotky Kuds palestinského Islámského džihádu se přihlásily k odpovědnosti za bombardování několika míst „v jižním Libanonu na hranici s okupovanou Palestinou“.

    Ve sporné pohraniční oblasti mezi Izraelem a Libanonem bylo v pondělí zaznamenáno několik výbuchů. V důsledku tohoto ostřelování bylo zraněno sedm izraelských vojáků, z nichž jeden byl podle Brigád al-Kuds zraněn kriticky. Izraelské obranné síly (IDF) toto tvrzení nepotvrdily.

  • Po útoku palestinského Hamásu na Izrael zemřelo asi 800 Izraelců

    Po sobotním útoku palestinského hnutí Hamás z Pásma Gazy na Izrael zemřelo přibližně 800 Izraelců, informovalo dnes tiskové oddělení izraelské vlády. Dalších více než 2600 lidí bylo podle něj zraněno a asi 150 osob teroristé z Hamásu unesli.

    Při útoku Hamásu zahynulo podle agentury ČTK za tři dny víc Izraelců než při šestidenní válce v roce 1967, kdy padlo na 10 000 vojáků, z toho 776 izraelských.

Reklama

Hlavní zprávy