Hlavní obsah

Češi uvázli v Izraeli. „Uvítali bychom stejnou pomoc, jakou dostali Poláci“

Foto: Diana Pullmannová

Polští turisté na letišti Ben Guriona v Tel Avivu.

Reklama

První poplach dva české turisty zastihl v přístavní čtvrti a další na letišti. Teď zjišťují, jak se dostanou domů.

Článek

Dva čeští turisté se v okamžiku zahájení palestinské ofenzivy právě chystali vrátit z Izraele do České republiky. Místo toho ale Diana Pullmannová a její přítel Josef Tižek uvázli na terminálu číslo 3 na letišti Ben Guriona v Tel Avivu.

„Včera nám byl zrušen odlet do Vídně. Máme koupené nové letenky na středu, z důvodu bezpečnosti zůstaneme do odletu na letišti,“ popisuje Diana pro Seznam Zprávy.

První poplach je zastihl v sobotu v přístavu Jaffa na jihu Tel Avivu. V tu chvíli se schovali a bylo jim doporučeno nevycházet. V šest hodin večer odjeli taxíkem na letiště, kde zaznamenali druhý poplach. Teď doufají, že se jim co nejdřív podaří dostat domů.

„Slyšeli jsme, že jiné země chystají letecký speciál. Poláci, které jsme na letišti potkali, sepisují seznam pasažérů, kterým byl také zrušen nějaký let. Letů bylo zrušeno opravdu hodně, nebo byly odkloněny,“ popisuje Diana.

Polský náměstek ministra zahraničí Paweł Jabłoński mezitím na sociální síti X informoval, že Polsko vyšle pro své občany zvláštní letadlo.

„Nenecháváme naše krajany v nouzi. Za pár hodin odletí letadlo k evakuaci Poláků čekajících na letišti Ben Guriona v Tel Avivu. Situace na místě zůstává velmi vážná. Sledujte prosím velmi pečlivě oznámení a dodržujte doporučení místních složek,“ vzkázal polský náměstek.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež v neděli dopoledne uvedl, že do Česka se žádný repatriační let neplánuje.

S cestovními kancelářemi je podle jejich asociace v Izraeli asi 200 Čechů a podle Ministerstva zahraničních věcí jsou všichni v pořádku.

Ministerstvo doporučilo cestovatelům, aby se zaregistrovali před cestou do Izraele v systému DROZD, tedy v databázi Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí, a velvyslanectví v Tel Avivu kontaktovali v případě nouze. Ministerstvo i ambasáda doporučily lidem dbát zvýšené opatrnosti, respektovat pokyny bezpečnostních složek, vyhnout se zasaženým oblastem a sledovat místní média a izraelský národní portál pro mimořádné události.

„U Drozdu se nám nedaří dokončit registraci, asi přetížení. Jídlo a pití máme. Jsme v pořádku,“ popisuje česká turistka Pullmannová.

Na letišti je standardně ozbrojená ochranka a vcelku běžný režim, popisuje Pullmannová. Ji a jejího přítele teď čekají tři noci na tvrdé podlaze letiště nebo vsedě na sedačce.

„Dá se to vydržet, když přistaneme ve středu ve Vídni v pořádku. A doufám, že jsou ostatní Češi v Izraeli v pořádku a v pořádku se dostanou domů. Není problém odjet veřejnou dopravou na nějaké ubytování, ale z důvodu bezpečnosti je lepší zůstat tady. Včera večer jsme před přesouváním busem z terminálu 1 na terminál 3 měli poplach. Tak kam chcete pak jít?“ ptá se Diana.

Na Izrael v sobotu ránu zahájilo rozsáhlý útok palestinské radikální hnutí Hamás, Izrael reagoval nálety na Pásmo Gazy. Panují obavy z toho, aby se konflikt, který si už vyžádal stovky obětí a zraněných na obou stranách, nerozšířil do dalších částí regionu.

Reklama

Doporučované