Hlavní obsah

Mladou Izraelku ozbrojenci odtáhli z hudebního festivalu. Drží ji v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Členové hnutí Hamás unášejí po sobotním útoku izraelského občana.

Reklama

Palestinští ozbrojenci vtrhli na hudební festival, který se konal nedaleko Pásma Gazy. Na účastníky akce, kteří se v panice snažili z místa uprchnout, stříleli. Některé z nich násilím odtáhli. Nyní je drží jako rukojmí.

Článek

Pětadvacetiletá izraelská studentka byla s přáteli na hudebním festivalu nedaleko Pásma Gazy, když radikální hnutí Hamás zahájilo rozsáhlý a podle místních médií překvapivý útok na Izrael. Z místa ji násilím odtáhli a nyní ji drží jako rukojmí.

Krátce po tom, co komanda radikálního hnutí Hamás pronikla na izraelské území, se na sociálních sítích začala množit videa, která zachycují, jak palestinští ozbrojenci unáší izraelské obyvatele do Pásma Gazy.

Na jednom z videí je vidět Noa Argamaniová, pětadvacetiletá izraelská studentka, která vyrazila oslavit konec židovského svátku Sukot na venkovní hudební festival, který se konal na předměstí Ofakimu na jihu Izraele, nedaleko Pásma Gazy.

Záběry ukazují, jak dívku na motorce odvážejí příslušníci hnutí Hamás, zatímco křičí „nezabíjejte mě“ a natahuje ruce ke svému příteli Avinatanovi, kterého drží několik mužů. V pozadí se vznáší tmavý oblak dýmu. Zahraniční média upozorňují, že pravost videa se jim dosud nepodařilo nezávisle ověřit.

Na dalším záběru, na který upozornil list The Times of Israel, se už Argamaniová nachází v Pásmu Gazy, kam ji příslušníci Hamásu odvezli, a upíjí z hrnku s vodou.

Izraelské ministerstvo zahraničí později na X (dříve twitter) potvrdilo, že Noa je jednou ze skupiny izraelských obyvatel, které v současné době drží Hamás jako rukojmí.

„Nedokážu si představit, co se jí honilo hlavou“

Přátelé a rodina páru vyzývají uživatele sociálních sítí, aby video dále šířili, a pomohli jim tak najít jejich blízké a dostat je do bezpečí.

„Měli jsme strach a snažili jsme se s nimi spojit. Jeho telefon byl nedostupný, její také,“ sdělil izraelským médiím Moshe Or, bratr Avinatana. Po tom, co nahlásil, že pohřešuje svého bratra a jeho přítelkyni, mu úřady oznámily, že na internetu koluje video, které zachycuje, jak oba unášejí.

„Viděl jsem Nou na videu vystrašenou a zděšenou, nedokážu si představit, co se jí honilo hlavou, když křičela panikou a nějací šmejdi ji drželi a nechtěli ji pustit,“ popisuje Moshe.

„Můj bratr, který má dva metry, trénuje čtyřikrát týdně, je to opravdu silný chlap. Drželi ho možná čtyři nebo pět mužů a prostě je vedli směrem k Pásmu, tuším,“ dodává.

Spolubydlící Noy, Amir Moadiová, uvedla, že rodiče unesené dívky jsou v „šoku a nemohou ani mluvit“. „Je to velmi těžké, když vidíte, jak se s někým, kdo je vám tak blízký a koho tolik znáte, takhle zachází,“ uvedla pro CNN a Nou popsala jako milou a pozitivně naladěnou ženu, která ráda cestuje.

Noa není výjimkou

Moadiová zdůraznila, že Noa bohužel není jediným účastníkem festivalu, kterého příslušníci Hamásu unesli. Dodala, že ví o dalších pěti a šesti lidech, kteří byli na festivalu a nyní se pohřešují.

Svědci popisují, že když se rozednívalo, zaslechli sirény a následné exploze. Z místa začali po chvíli překotně utíkat. Palestinští ozbrojenci na ně však začali střílet. Na místě zůstalo ležet několik mrtvých, další příslušníci Hamásu odvezli s sebou do Pásma Gazy jako rukojmí.

Bez komentáře: Záběry ze sociálních sítích dokumentují únosy izraelských občanů militanty Hamásu.Video: twitter/HananyaNaftali, twitter/emilykschrader, AP

Záběry, které se začaly šířit na sociální sítích, ukazují, jak ozbrojenci vláčí na korbě auta projíždějícího Gazou tělo bezvládné ženy. Jeden z nich v rukou třímá chomáč jejích dlouhých dredů a ostatní skandují „Allahu Akbar“.

Stanice CNN později uvedla, že se jedná o Shani Loukovou, německo-izraelskou občanku. Její bratranec, který Shani poznal podle tetování a dredů, serveru Washington Post potvrdil, že vyrazila na festival poblíž Pásma Gazy, kam ozbrojenci vtrhli.

„Žádám vás, abyste nám poslali jakoukoli pomoc nebo zprávy. Děkuji vám mnohokrát,“ vzkázala její matka v německém deníku Bild.

Více o dění v Izraeli:

Vývoj situace v Izraeli sledujeme v on-line reportáži:

„Bezprecedentní“ počet unesených

Izraelská armáda tvrdí, že hnutí Hamás od sobotního rána uneslo „bezprecedentní“ počet izraelských civilistů a vojáků. Nyní je drží jako rukojmí.

Někteří z nich jsou naživu, jiní pravděpodobně mrtví, uvedl mluvčí izraelské armády Jonathan Conricus. Podle něj jsou mezi rukojmími ženy, děti, senioři i osoby se zdravotním postižením.

„Tyto scény jsou pro každého Izraelce nesmírně znepokojivé. Nechci si ani představit, jaký osud čeká izraelského člověka v rukou těchto krvelačných zvířat,“ uvedl Conricus.

Hnutí Hamás tvrdí, že zajaté Izraelce rozvezlo na místa po celém Pásmu Gazy. Oznámilo přitom, že jejich počet je „mnohonásobně vyšší, než si Netanjahu (izraelský premiér, pozn. red.) myslí“.

To hlavní v neděli 8. října

  • Palestinské radikální hnutí Hamás v sobotu ráno provedlo rozsáhlý útok na Izrael. Den poté svádí izraelská armáda (IDF) dál boje s militanty, kteří pronikli na izraelské území v okolí Pásma Gazy.
  • Bojiště: Izraelská armáda v reakci zahájila letecké údery na pozice Hamásu. (Sledovali jsme online zde.) IDF aktuálně zasahuje nejméně na osmi místech. Izraelské dělostřelectvo také zaútočilo na Libanon. Do bojů totiž v neděli ráno promluvilo libanonské radikální hnutí Hizballáh, jehož bojovníci spustili minometnou palbu na sever Izraele.
  • Příčina: Vůdce ozbrojeného křídla Hamásu Muhammad Díf prohlásil, že útok „ukončí poslední okupaci na zemi“, a vyzval Araby v Izraeli i sousedních státech, aby se k němu připojili. Článek o začátku útoku najdete zde.
  • Izraelská reakce: „Jsme ve válce,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu. Vláda oficiálně vyhlásila válku Hamásu v neděli odpoledne.
  • Ztráty: Izrael hlásí nejméně 700 mrtvých, přes 2100 zraněných a desítky zajatých Hamásem. / Palestinci zatím hlásí 413 mrtvých, zraněných má být přes 2300.
  • Únosy: Přesné číslo není známé, jisté je, že Hamás do Pásma Gazy odvlekl přes 100 Izraelců – muže, ženy i děti. Drží je jako rukojmí.
  • Příběhy: Unesení z hudebního festivalu (zde), Češi v Izraeli (zde).
  • Obrazem: Zde najdete první fotografie z místa a fotogalerii, která zachycuje první den války. Publikovali jsme také video z izraelské odvetné akce, z povolávání záloh i útoku dronu na sanitní vůz.
  • Rozhovor s Irenou Kalhousovou, šéfkou Herzlova centra izraelských studií v Praze: Někdo v armádě i tajných službách zaspal, v Izraeli budou padat hlavy
  • Rozhovor s českou ambasadorkou v Izraeli Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou: Útok po zemi je nová situace, Hamás se ale mohl přepočítat
  • Reakce české politické scény – na tomto odkazu

Reklama

Doporučované