Hlavní obsah
Online

Odejděte hned, vzkázal Netanjahu lidem v Pásmu Gazy. Čeká se tvrdý úder

Foto: AP Photo/Moti Milrod, Profimedia.cz

Škody v Tel Avivu způsobené raketou odpálenou z pásma Gazy, sobota 7. října 2023.

Reklama

aktualizováno •

Hamás a Izrael jsou opět ve válečném stavu. Palestinská militantní skupina zahájila největší útok za poslední roky, Izrael odpověděl raketovými útoky. V Izraeli zemřely stovky lidí, zraněných je přes tisíc.

Článek

Děkujeme za pozornost, online přenos jsme ukončili ve 23:55.

Co se stalo v Izraeli

  • Radikální hnutí Hamás v sobotu ráno na území Izraele vypálilo tisíce raket. Ozbrojenci mezitím zničili bezpečnostní plot na hranici Pásma Gazy, do země se infiltrovali letecky (na padákových kluzácích) i po moři (na gumových člunech). S útoky hnutí pokračovalo i ve večerních hodinách, kdy odstartovalo novou vlnu raketových úderů na Izrael.
  • Velitel Hamásu Muhammad Díf řekl, že se palestinská militantní skupina „rozhodla říct, že už toho bylo dost“. Článek o začátku útoku najdete zde.
  • „Jsme ve válce,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tím, že „primárním úkolem armády je osvobodit regiony na jihu země od teroristů“. Izraelská armáda v reakci na útoky zahájila letecké údery na pozice Hamásu.
  • Ztráty: Izrael hlásí nejméně 500 mrtvých, přes 2000 zraněných a desítky zajatých Hamásem. Ten tvrdí, že unesl 53 osob.
  • Ztráty: Palestinci zatím hlásí 313 mrtvých, zraněných má být téměř 2000.
  • Bojiště: Izraelská armáda stále svádí boje s Palestinci, kteří pronikli na izraelské území v okolí Pásma Gazy. V neděli ráno oznámila, že momentálně zasahuje na celkem osmi místech v oblasti.
  • Zde najdete první fotografie z místa. Publikovali jsme také video z izraelské odvetné akce, z povolávání záloh i útoku dronu na sanitní vůz.
  • Rozhovor s Irenou Kalhousovou, šéfkou Herzlova centra izraelských studií v Praze: Někdo v armádě i tajných službách zaspal, v Izraeli budou padat hlavy
  • Rozhovor s českou ambasadorkou v Izraeli Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou: Útok po zemi je nová situace, Hamás se ale mohl přepočítat
  • Reakce české politické scény – na tomto odkazu
  • Kde se na jihu Izraele bojuje?

    Izraelské obranné síly (IDF) potvrdily, že jejich jednotky bojují na 22 místech. V předchozích prohlášeních hovořili o 14 lokacích. „V jižním Izraeli neexistuje obec, kde bychom neměli své jednotky,“ uvádí se v prohlášení IDF.

    Podle novináře Yossiho Melmana IDF osvobodila mnoho obcí, stále se podle něj ale intenzivně bojuje zejména v obcích Sderot, Nirim, Ofakim, Reim a Bari. Většina z těchto osad je menších, jediný Sderot má přes 20 tisíc obyvatel.

  • V izraelských nemocnicích je 300 lidí ve vážném stavu, informují úřady

    „Izraelské ministerstvo zdravotnictví informuje, že do nemocnic bylo převezeno 1590 lidí, z toho je 19 v kritickém stavu a 293 těžce zraněných. To znamená, že počet mrtvých ještě vzroste,“ napsal na síti X novinář webu The Jerusalem Post Yossi Melman.

    Podle informací ministerstva zdravotnictví při dnešních útocích zemřelo přes 250 Izraelců. To je více než při ovládnutí Pásma Gazy Hamásem v červnu 2007 nebo během takzvané druhé libanonské války v létě 2006.

  • Vojáci IDF po 10 hodinách v krytu zachránili novináře webu Haaretz

    Diplomatického zpravodaje listu Haaretz Amira Tibona zachránili vojáci IDF poté, co jeho dům v jižním Izraeli v neděli 10 hodin obléhali palestinští ozbrojenci.

    „Jsme naživu. Naše dcery jsou hrdinky. Deset hodin tiše ležely ve tmě v krytu bez elektřiny,“ napsal na síti X.

    „Vojáci, kteří nakonec dorazili, jsou hrdinové, zachránili nás. Čekalo na ně pět teroristů. Nejstatečnější je můj otec, který přijel z Tel Avivu, dovedl vojáky do domu a pomohl jim zabít ty zlé. Modlíme se za naše sousedy, kteří jsou pohřešovaní nebo zranění,“ dodal.

  • Při dnešních střetech zemřel plukovník IDF

    Izraelské obranné síly na síti X potvrdily, že při střetech zemřel dvaačtyřicetiletý příslušník IDF Jonathan Steinberg.

    „Při střetu s teroristou byl dnes zabit plukovník Jonathan Steinberg, velitel brigády Nahal… IDF vyjadřují jeho rodině upřímnou soustrast a budou ji v tomto těžkém období nadále podporovat,“ stojí v příspěvku IDF.

  • V Tel Avivu raketa zasáhla rezidenční budovu

    Podle izraelských médií raketa při útoku Hamásu v Tel Avivu zasáhla rezidenční budovu. „Z trosek byli vytaženi dva zranění lidé,“ uvedla místní hasičská a záchranná služba podle webu BBC.

    Podle Willema Marxe z Al-Džazíry, který do Tel Avivu dorazil před několika hodinami, jsou silnice ve městě prázdné.

  • Izrael ostřeluje Pásmo Gazy

    Izrael opět začal po setmění s ostřelováním Pásma Gazy. Běloruská televize Nexta z údajných izraelských raketových úderů na Pásmo Gazy zveřejnila záběry.

    Není jasné, kolik raket na Pásmo Gazy Izraelci v průběhu dne vyslali, na Izrael podle odhadů izraelských médií v průběhu dnešního dne ale vyletělo téměř 2500 raket.

  • Analytik: Z izraleského hlediska jde o obrovské selhání

    Podle Khaleda Elgindyho z Blízkovýchodního institutu ve Washingtonu byla ofenziva Hamásu „odvážnou“ a „bezprecedentní“ operací – a zároveň obrovským selháním izraelské rozvědky.

    „Z operačního a zpravodajského hlediska jde o kolosální selhání… nelze ho přeceňovat,“ řekl. Gaza je jednou z nejsilněji sledovaných oblastí na Zemi… (Izraelci) obvykle vědí, co se děje. Co do Gazy přichází a co z ní odchází. A skutečnost, že nevěděli, že se tato operace chystá, skutečnost, že Palestinci dokázali vstoupit na izraelské území… je to kolosální selhání,“ řekl Elgindy.

    Elgindy navíc uvedl, že se jedná také o politické selhání izraelské vlády, a předpověděl, že to bude mít i vnitřní politické důsledky.

  • Egypt chce zmírnit napětí. Jedná se Saúdskou Arábií a Jordánskem

    Egypt podle webu The Guardian ve snaze zmírnit palestinsko-izraelské napětí jedná se Saúdskou Arábií a Jordánskem, jak uvedlo v sobotu egyptské ministerstvo zahraničí.

    Egyptský ministr zahraničí Sameh Shoukry v telefonickém rozhovoru se svými saúdskými a jordánskými protějšky zdůraznil význam „sjednocení mezinárodního a regionálního úsilí“ s cílem omezit eskalaci násilí, stojí podle The Guardianu v prohlášení.

  • Netanjahu promluvil k národu: Připravte se na dlouhé a těžké dny

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu promluvil k národu. Armáda podle něj pracuje na znovuzískání kontroly nad celým území Izraele. „Tuto válku vyhrajeme, ale cena bude vysoká… Pomstíme se jim za tento černý den.“

    Hamás za útok „zaplatí cenu, jakou dosud nikdy nepoznal“.

    Izrael je připraven vůči militantům nasadit „všechno, co má“.

    Zároveň vyzval obyvatele Pásma Gazy, aby odešli z míst, kde se Hamás ukrývá: „Odejděte hned.“

    Dále řekl, že se přes den spojil s několika světovými vůdci, aby zaručil Izraeli volnou ruku v tom, jak na teroristický útok odpoví. Občany varoval, ať se připraví na „dlouhé a těžké dny“.

  • IDF osvobodila většinu obcí na jihu Izraele, píše novinář

    Podle izraelského spisovatele a novináře Yossiho Melmana IDF tvrdí, že má zpátky kontrolu nad většinou osad, které příslušníci militantního hnutí Hamás na jihu Izraele napadli, včetně města Sderot, kde žije přes 25 tisíc lidí.

    Melman také popsal, že v řadě měst došlo ke skutečně krvavým střetům – na policejní stanici ve Sderotu podle něj zemřelo 20 policistů. Celkem je podle něj na izraelské straně obětí 250, úřady však zatím oficiálně potvrdily, že zemřelo nejméně 150 lidí.

  • Tel Aviv hlásí přímé zásahy

    Při ostřelování z Pásma Gazy, které se po setmění opět zintenzivnilo, několik raket podle videí z místa zasáhlo i druhé největší izraelské město Tel Aviv. Na prvotních záběrech bylo možné pozorovat trosky v ulicích a poničená auta.

  • Biden: USA stojí na straně Izraele

    Americký prezident Joe Biden se v sobotu večer vyjádřil k situaci v Izraeli. V projevu se jasně postavil na stranu Izraele. „Teroristické útoky nikdy nejsou ospravedlnitelné,“ prohlásil Biden z Bílého domu.

    „Zajistíme, aby Izrael dostal pomoc, kterou jeho občané potřebují, aby se mohli nadále bránit,“ řekl prezident Biden podle CNN.

  • Hamás opět ostřeluje jih Izraele. Vypálil na 150 raket

    Poté, co Izrael ve městě Gaza zničil výškovou budovu, Hamás slíbil, že na jih a střed Izraele vyšle přibližně 150 raket.

    Záběry televize i24 prokazují, že raketové údery už započaly. Poplašné sirény se podle i24 opět rozezněly v desítkách měst a obcí, včetně Tel Avivu.

    Podle mluvčího izraelských ozbrojených sil se počet míst, kde izraelská armáda stále bojuje s bojovníky Hamásu, oproti předchozí aktualizaci před třemi hodinami nezměnil, a oblastí, kde jsou boje stále intenzivní, je tak dosud přes 20.

  • Netanjahu vyzval opozici k vytvoření mimořádné vlády

    Izraelský premiér Netanjahu vyzval opoziční lídry – Jaira Lapida a Bennyho Gantze – k vytvoření mimořádné národní vlády, stojí to v prohlášení jeho strany Likud podle webu Al-Arabiya.

    Lapid již předtím podle webu Haaretz řekl, že je ochoten do mimořádné vlády vstoupit.

    Gantz podle Times of Israel zvažuje vstup do takové vlády po dobu trvání války, ale trvá na tom, že „vláda by řešila bezpečnostní výzvy sama“ způsobem, který by jeho straně umožnil „vliv na rozhodování na příslušných fórech“.

  • Počet obětí v Izraeli stoupl na 150

    Podle BBC, která se odvolává na izraelské představitele, je nyní v Izraeli po ostřelování izraelských měst a útocích v pohraničních oblastech nejméně 150 mrtvých a nejméně 1000 zraněných.

    V předchozím prohlášení bylo potvrzených obětí na izraelské straně 100. Lze očekávat, že počet obětí ještě stoupne, protože řada zraněných v nemocnicích je podle izraelských médií v kritickém stavu.

    Představitel palestinského ministerstva zdravotnictví sdělil BBC, že od dnešního rána v Gaze zemřelo nejméně 232 lidí a nejméně 1 790 lidí bylo zraněno.

  • Izrael v Gaze zničil tři výškové budovy

    Izraelské nálety v sobotu v Pásmu Gazy zničily tři výškové budovy, informovala agentura AFP, jejíž novináři viděli, jak se budovy, každá více než desetipatrová, po explozích jedna po druhé zřítily.

    Stanice Al-Džazíra izraelský nálet na město Gaza, při němž rakety zasáhly výškovou rezidenční budovu, zachytila v živém vysílání.

    Hamás podle BBC v reakci na izraelský nálet na jedenáctipatrovou budovu v centru Gazy vypálil 150 raket.

  • Aerolinky hromadně ruší lety do Izraele

    Letecké společnosti z celého světa zrušily na dnešek a neděli desítky letů, které měly přistát v Izraeli. Napsala o tom dnes agentura AFP. Své pravidelné linky zrušily například aerolinky Lufthansa, United Airlines nebo Delta Air Lines.

    Stanice CNN uvedla, že podobně se rozhodly i americké aerolinky United Airlines, které dokonce nařídily posádce letu ze San Franciska do Tel Avivu, aby letadlo po sedmi hodinách nad Grónskem změnilo kurz a vrátilo se zpět.

  • Haaretz: Probíhají jednání o propuštění zadržených civilistů

    Podle listu Haaretz se nyní vyjednává o propuštění zadržených civilistů například v kibucech ve městech Beeri a Ofakim na jihu Izraele. Desítky dalších izraelských civilistů a vojáků zřejmě skončily na území Pásma Gazy.

    Hamás podle BBC před nedávnem uvedl, že „izraelští zajatci jsou drženi na zabezpečených místech a v tunelech“. O tom, kde se tato „zabezpečená místa“ nebo tunely nacházejí, podrobnosti neuvedl.

Reklama

Hlavní zprávy