Hlavní obsah

Video: Izraelská armáda nabírá zálohy, mezi prvními se přihlásil expremiér

Bez komentáře: Někdejší premiér Naftali Bennett narukoval po útoku Hamásu na Izrael do armádních záloh.Video: twitter/AvivaKlompas

 

Reklama

Sociální sítě a izraelská média publikují záběry, na kterých je bývalý ministerský předseda Naftali Bennett zachycen u vojenského skladu mezi vojáky směřujícími do první linie.

Článek

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett se připojil k armádě. Jak píše list The Jerusalem Post, záběry Bennetta u vojenského skladu se objevily jen pár hodin poté, co Izraelské obranné síly (IDF) v reakci na teroristický útok na Izrael ze strany palestinské islamistické skupiny Hamás oznámily rozsáhlý nábor záloh.

Jedenapadesátiletý Bennett sloužil jako předseda vlády Izraele od června 2021 do června 2022.

O softwarovém inženýrovi Bennettovi slyšeli Izraelci poprvé v roce 2005, kdy prodal vlastní startup za 145 milionů dolarů. Po byznysu se vrhl do politiky a pravicové smýšlení ho přirozeně zaválo k Netanjahuovi. Bennett se stal na dva roky šéfem Netanjahuovy kanceláře, to bylo ovšem v době, kdy byl „Bibi“ v opozici.

Později si Bennett založil vlastní stranu Židovský domov, v jejíž barvách se dostal do Knesetu a jako ministr hospodářství a později i školství a obrany sloužil v Netanjahuových vládách. Vždy patřil k jestřábům: „Pokud dopadneme teroristy, je potřeba je zabít. Já už jsem v životě zabil Arabů hodně a nemám s tím žádný problém,“ řekl v roce 2013 pro izraelský armádní rozhlas.

Když pak v roce 2018 pořádali Palestinci velký pochod v Gaze a množství lidí se snažilo překročit ostře střeženou izraelskou hranici, Bennett vyzval vojáky, aby zabili každého, kdo přejde hranici. Na otázku, co mají vojáci dělat, pokud by šlo o děti, odpověděl: „Nejsou to děti, jsou to teroristé. Ohlupujeme sami sebe. Vidím ty fotografie.“

Bennett je také horlivým zastáncem rozšiřování izraelských osad na okupovaných územích. On sám není osadník, svého času ale vedl Radu Ješa, což je organizace, která právě zájmy osadníků zastupuje.

Bývalý izraelský premiér je hluboce věřící žid a podle listu New York Times byl také prvním šéfem vlády, který denně nosí jarmulku.

Co se stalo v Izraeli

  • Radikální hnutí Hamás v sobotu ráno na území Izraele vypálilo tisíce raket. Ozbrojenci mezitím zničili bezpečnostní plot na hranici Pásma Gazy, do země se infiltrovali letecky (na padákových kluzácích) i po moři (na gumových člunech). S útoky hnutí pokračovalo i ve večerních hodinách, kdy odstartovalo novou vlnu raketových úderů na Izrael.
  • Velitel Hamásu Muhammad Díf řekl, že se palestinská militantní skupina „rozhodla říct, že už toho bylo dost“. Článek o začátku útoku najdete zde.
  • „Jsme ve válce,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tím, že „primárním úkolem armády je osvobodit regiony na jihu země od teroristů“. Izraelská armáda v reakci na útoky zahájila letecké údery na pozice Hamásu.
  • Ztráty: Izrael hlásí nejméně 500 mrtvých, přes 2000 zraněných a desítky zajatých Hamásem. Ten tvrdí, že unesl 53 osob.
  • Ztráty: Palestinci zatím hlásí 313 mrtvých, zraněných má být téměř 2000.
  • Bojiště: Izraelská armáda stále svádí boje s Palestinci, kteří pronikli na izraelské území v okolí Pásma Gazy. V neděli ráno oznámila, že momentálně zasahuje na celkem osmi místech v oblasti.
  • Zde najdete první fotografie z místa. Publikovali jsme také video z izraelské odvetné akce, z povolávání záloh i útoku dronu na sanitní vůz.
  • Rozhovor s Irenou Kalhousovou, šéfkou Herzlova centra izraelských studií v Praze: Někdo v armádě i tajných službách zaspal, v Izraeli budou padat hlavy
  • Rozhovor s českou ambasadorkou v Izraeli Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou: Útok po zemi je nová situace, Hamás se ale mohl přepočítat
  • Reakce české politické scény – na tomto odkazu

Reklama

Související témata:
Naftali Bennett

Doporučované