Hlavní obsah

„Tuto válku vyhrajeme,“ vzkázal Izrael a zahájil odvetné útoky. Mrtvých přibývá

Palestinští ozbrojenci zaútočili na Pásmo Gazy desítkami raket.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Palestinští ozbrojenci v sobotu ráno zaútočili raketami na Izrael, do země vyslali svá komanda. Izraelská armáda oznámila, že se bude bránit, a zaútočila na pozice Hamásu v Pásmu Gazy.

Článek

„Jsme ve válce. A vyhrajeme,“ vzkázal ve videu izraelský premiér Benjamin Netanjahu po tom, co palestinští ozbrojenci zahájili rozsáhlý a podle místních médií překvapivý útok na Izrael. Slíbil, že nepřítel pocítí následky, které dosud nepoznal.

Radikální hnutí Hamás v sobotu ráno na území Izraele vypálilo tisíce raket, komanda palestinských ozbrojenců pronikla do jižní části země, kde se střetla s izraelskými silami. Při útocích zemřelo nejméně 40 lidí, dalších téměř 700 bylo zraněno, hlásí záchranné služby.

Izraelská armáda v reakci na útoky oznámila zahájení leteckých úderů na pozice Hamásu v Pásmu Gazy. Vzkázala, že je ve válečném stavu, a slíbila, že své obyvatele bude bránit a radikální hnutí za své činy zaplatí vysokou cenu.

„Hamás se dnes ráno dopustil závažné chyby a zahájil válku proti izraelskému státu,“ uvedl izraelský ministr obrany Joav Galant. V oblastech do 80 kilometrů od hranice Pásma Gazy vyhlásil nouzový stav a schválil povolání tisíců armádních rezervistů. „Tuhle válku vyhrajeme,“ slíbil.

Centrální částí Pásma a městem Gaza se začaly v sobotu dopoledne ozývat výbuchy. Server Al-Džazíra s odkazem na izraelskou armádu napsal, že desítky stíhaček a dalších letounů zaútočily na celkem 17 vojenských komplexů a čtyři operační velitelství Hamásu.

Jak na dění v Izraeli reaguje svět:

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell útoky hnutí Hamás proti Izraeli bezvýhradně odsoudil. „Toto hrozné násilí musí ihned skončit. Terorismus a násilí nic nevyřeší,“ uvedl na sociální síti X.

Útoky proti Izraeli odsoudilo také Německo, Francie, Španělsko, Nizozemsko či Itálie. Francouzské ministerstvo zahraničí uvedlo, že odmítá terorismus a podporuje bezpečnost Izraele. Německá ministryně zahraničí „co nejdůrazněji odsoudila probíhající teroristické útoky z Gazy proti Izraeli“. Italská vláda pak vzkázala, že „podporuje právo Izraele se bránit proti tomuto ‚brutálnímu útoku‘ “.

Spojené státy vzkázaly, že stojí za vládou Izraele a odsuzují útok palestinského hnutí Hamás na izraelské civilisty.

Útok odsoudil také český prezident Petr Pavel. „Tato agresivní akce nutně vyvolá tvrdou a oprávněnou reakci Izraele, která přinese mnoho obětí,“ uvedl (více zde).

Rusko, Egypt a Turecko vyzvaly ke zdrženlivosti a varovaly před vážnými důsledky zvýšeného napětí v regionu.

Palestinské úřady hlásí, že během izraelského ostřelování zemřelo nejméně 161 lidí a dalších téměř tisíc bylo zraněno.

„Toto je den největší bitvy“

Vůdce ozbrojeného křídla palestinského radikálního hnutí Hamás Muhammad Díf v sobotu ráno oznámil zahájení vojenské operace proti Izraeli.

„Rozhodli jsme se, že co je moc, to je příliš,“ uvedl. „Tohle je den největší bitvy, která ukončí poslední okupaci na zemi,“ dodal a vyzval všechny Palestince i ozbrojence v sousedním Libanonu, aby se do bojů zapojili.

Mluvčí izraelské armády oznámil, že Palestinci vypálili na Izrael zhruba 2500 raket. Vůdce ozbrojeného křídla hnutí dříve mluvil až o 5000 raketách.

Ostřelování, které začalo v ranních hodinách, pokračovalo i odpoledne. Podle listu The Times of Israel trvalo bezmála osm hodin. Dopady raket byly hlášeny v Tel Avivu, sirény zněly také Jeruzalémem nebo Beerševem.

Komanda útočí uvnitř Izraele

Desítky palestinských ozbrojenců mezitím pronikly do jižní části Izraele, kde se střetávají s izraelskými vojáky a policisty. Podle izraelských složek momentálně probíhají boje na 14 různých místech, například na hraničním přechodu Erez nebo na vojenské základně Zikim.

„Bude to nejspíše trvat několik dní,“ uvedla izraelská policie podle listu Haaretz.

Nepřehledná situace stále panuje například ve městě Sderot, kde zaútočili palestinští ozbrojenci.

Některé záběry ze sociálních sítí, jejichž autenticitu se nepodařilo dosud ověřit, ukazují, jak ozbrojenci střílejí na procházející civilisty. Podle zpráv, které ze Sderotu přicházejí, někteří z nich dokonce obsazují domy místních obyvatel, upozorňuje stanice BBC.

„Neotvírejte dveře, zůstaňte uvnitř, zavřete okna… Oblast stále prohledáváme,“ uvedl starosta Sderotu Alon Davidi.

Na sociálních sítích se také šíří informace o tom, že útočníci berou Izraelce jako rukojmí a unáší je do Pásma Gazy, píše agentura ČTK.

Podle izraelské televizní stanice Reshet 13 drží palestinští ozbrojenci v zajetí Izraelce například ve městě Ofakim na jihu země.

„Zprávy o civilistech držených jako rukojmí doma nebo v Gaze jsou děsivé. Je to v rozporu s mezinárodním právem. Rukojmí musí být okamžitě propuštěni,“ nechal se slyšet šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Reklama

Doporučované