Hlavní obsah

Útok na Izrael je teroristický čin, zablokuje snahy o mír, uvedl Pavel

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

V Izraeli došlo ráno k masivním útokům ze strany palestinských radikálních hnutí. Odsoudil je i český prezident Petr Pavel.

Reklama

aktualizováno •

Česká vláda i prezident odsoudili ranní teroristické útoky na Izrael. Ministerstvo zahraničí nemá zprávy o zraněných Češích.

Článek

Minimálně stovka Čechů nyní pobývá v Izraeli, který od sobotního rána čelí eskalaci násilí a masivním raketovým útokům z Palestiny. Ministerstvo zahraničních věcí s nimi komunikuje prostřednictvím sytému Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (Drozd).

Aplikace umožňuje účinně poskytovat aktuální upozornění k cestám a pobytu. „Nemáme zprávy o zraněných Češích,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy ráno zahájili rozsáhlý útok na Izrael, k němuž se přihlásilo radikální hnutí Hamás.

Podle aktuálních údajů ze systému je nyní v Česku minimálně přes sto Čechů, v Palestině nikdo. „Zájemci se mohou kdykoli obrátit na náš zastupitelský úřad v Tel Avivu, který je se všemi Čechy ve spojení prostřednictvím systému Drozd. Bude je informovat s dalšími pokyny. Situace se vyvíjí. Ministerstvo doporučuje dbát na zvýšenou opatrnost, sledovat místní média a doporučení tamních bezpečnostních složek. Výzvu k evakuaci jsme nevydali,“ doplnil Drake.

Ministerstvo dopoledne řeší řadu dotazů od krajanů. „Vyzýváme je, ať zůstanou doma, dbají instrukcí úřadů a sledují lety. Je možné, že se některé budou rušit nebo měnit jejich časy,“ sdělil také Drake.

Doporučení pro Čechy vydalo také Velvyslanectví ČR v Tel Avivu. „Na izraelském národním portálu pro mimořádné události naleznete užitečné informace v anglickém jazyce, jak se chovat v krizových situacích (raketový útok, teroristický útok, zemětřesení),“ napsalo na oficiálním webu. A přidalo odkazy na důležité internetové stránky či aplikace.

Podle ministerstva je situace na místě složitá. „Rozsah útoků je takový, že by se někdo mohl dostat do problémů. Současně máme informace o sedmdesáti lidech z posádky letecké společnosti Smartwings, kteří jsou v Izraeli i se třemi letadly. Všichni jsou v pořádku,“ doplnila Kateřina Sequensová, vrchní ředitelka sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Ministerstva zahraničí.

Čeští politici útok odsoudili

Ranní masivní útok odsoudil prezident Petr Pavel a vyzval k návratu za jednací stůl.

„Útok vedený z Pásma Gazy je odsouzeníhodný teroristický čin vůči Státu Izrael a civilnímu obyvatelstvu. Raketové útoky a pronikání komand Hamásu do Izraele zablokuje jakékoliv snahy o mírové řešení palestinsko-izraelského konfliktu na dlouhou dobu. Tato agresivní akce nutně vyvolá tvrdou a oprávněnou reakci Izraele, která přinese mnoho obětí. Cesta k urovnání jakéhokoliv problému nevede přes agresivní ozbrojené akce, ale je třeba ji hledat u jednacího stolu s velkou dávkou dobré vůle,“ uvedl prezident.

Ke kritice palestinské ofenzivy se připojili i vládní činitelé v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS).

„Odsuzuji teroristické útoky na Izrael. Myslím na nevinné oběti násilí a přeji izraelským přátelům co nejrychlejší zvládnutí situace a naplnění jejich ambicí žít v míru a bezpečí. Česká republika v tomto úsilí vždy plně stála a bude stát za Izraelem,“ napsal na sociální síti X (dříve Twitter).

Na stejné platformě reagovalo také Ministerstvo zahraničních věcí.

„Rozhodně odsuzujeme teroristickou infiltraci do Izraele přes hranici z Gazy a masivní raketové útoky, které dnes ráno byly z Gazy spuštěny na Izrael. Toto je nepřijatelná eskalace!“ napsalo na svém oficiálním profilu v angličtině.

S vyjádřeními podpory se přidali také další politici, včetně opozice. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš zdůraznil, že Izrael měl vždy podporu z Česka. „Věřím, že po těchto strašných událostech si velká část západního světa uvědomí, co podporou Palestiny způsobuje. Všem Izraelcům přeji hodně sil. Jsme s vámi,“ uvedl.

Místopředseda ANO Karel Havlíček míní, že jakákoliv tolerance hnutí Hamás je nepřijatelná, Česko podle něj stojí za Izraelem.

Útoky odsoudily také hlavy obou komor Parlamentu, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Podle ní jsou sobotní útoky neomluvitelnou eskalací napětí mezi Palestinci a Izraelci. „Stát Izrael má ve své snaze o obranu proti těmto teroristickým činům mou podporu,“ napsala.

Šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) na dnešní útoky palestinských ozbrojenců reagoval slovy, že Hamás jsou teroristé, a tak je třeba se k nim chovat.

Kvůli útokům padá také plánované společné zasedání české a izraelské vlády, které se mělo v pondělí uskutečnit v Praze. „Mezivládní jednání mezi českou a izraelskou vládou, které se mělo odehrát v pondělí 9. října v Praze, se kvůli teroristickým útokům proti Izraeli a následnému vyhlášení válečného stavu v zemi neuskuteční,“ sdělil dopoledne mluvčí kabinetu Václav Smolka.

Reklama

Doporučované