Hlavní obsah
Online

Byl to masakr. Ozbrojenci postříleli stovky mladých na festivalu

Foto: Profimedia.cz

Policisté odnášejí pozůstatky civilisty zavražděného během útoku militantů z hnutí Hamás. Vyfoceno u jihoizraelského Sderotu.

Reklama

aktualizováno •

Hamás a Izrael jsou druhý den ve válečném stavu. Palestinskou militantní skupinu v neděli podpořil Írán, na Izrael pálili ozbrojenci Hizballáhu z Libanonu.

Článek

Děkujeme za pozornost, online přenos jsme ukončili ve 23:30.

To hlavní v neděli 8. října

  • Palestinské radikální hnutí Hamás v sobotu ráno provedlo rozsáhlý útok na Izrael. Den poté svádí izraelská armáda (IDF) dál boje s militanty, kteří pronikli na izraelské území v okolí Pásma Gazy.
  • Bojiště: Izraelská armáda v reakci zahájila letecké údery na pozice Hamásu. (Sledovali jsme online zde.) IDF aktuálně zasahuje nejméně na osmi místech. Izraelské dělostřelectvo také zaútočilo na Libanon. Do bojů totiž v neděli ráno promluvilo libanonské radikální hnutí Hizballáh, jehož bojovníci spustili minometnou palbu na sever Izraele.
  • Příčina: Vůdce ozbrojeného křídla Hamásu Muhammad Díf prohlásil, že útok „ukončí poslední okupaci na zemi“, a vyzval Araby v Izraeli i sousedních státech, aby se k němu připojili. Článek o začátku útoku najdete zde.
  • Izraelská reakce: „Jsme ve válce,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu. Vláda oficiálně vyhlásila válku Hamásu v neděli odpoledne.
  • Ztráty: Izrael hlásí nejméně 700 mrtvých, přes 2100 zraněných a desítky zajatých Hamásem. / Palestinci zatím hlásí 413 mrtvých, zraněných má být přes 2300.
  • Únosy: Přesné číslo není známé, jisté je, že Hamás do Pásma Gazy odvlekl přes 100 Izraelců – muže, ženy i děti. Drží je jako rukojmí.
  • Příběhy: Unesení z hudebního festivalu (zde), Češi v Izraeli (zde).
  • Obrazem: Zde najdete první fotografie z místa a fotogalerii, která zachycuje první den války. Publikovali jsme také video z izraelské odvetné akce, z povolávání záloh i útoku dronu na sanitní vůz.
  • Rozhovor s Irenou Kalhousovou, šéfkou Herzlova centra izraelských studií v Praze: Někdo v armádě i tajných službách zaspal, v Izraeli budou padat hlavy
  • Rozhovor s českou ambasadorkou v Izraeli Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou: Útok po zemi je nová situace, Hamás se ale mohl přepočítat
  • Reakce české politické scény – na tomto odkazu
  • WSJ: Útok Hamásu na Izrael pomohly naplánovat Írán a Hizballáh

    List The Wall Street Journal publikoval vlastní zjištění, podle něhož pomohl Hamásu naplánovat útok na Izrael Írán a představitelé Íránem podporované libanonské šíitské radikální skupiny Hizballáh.

    Článek cituje vysoce postavené zdroje z Hamásu i Hizballáhu s tím, že plány útoku vznikaly týdny – už od srpna. Jednalo se o nich na několika schůzkách v libanonském hlavním městě Bejrútu, na kterých byli přítomni i členové Íránských revolučních gard.

  • Hamás poslal stovku raket na Aškelon

    Izraelská média informují o čerstvém raketovém útoku. Hamás podle listu The Time of Israel poslal ve dvou úderech zhruba stovku raket na Aškelon ležící v Jižním distriktu. Zasaženy měly být i obytné budovy.

    Kde leží Aškelon:

  • „Nebylo se kam schovat,“ popisuje hrůzy účastnice festivalu

    „Rakety začaly létat kolem půl sedmé ráno,“ uvedla pro CNN Tal Giblyová, která spolu se stovkami dalších účastníků izraelského hudebního festivalu utíkala před ozbrojenci z Gazy.

    „Neměli jsme se ani kam schovat, protože jsme byli na otevřeném prostranství. Všichni propadli panice a začali si brát své věci,“ řekla Giblyová pro CNN. Poté podle ní lidé z festivalu začali hromadně prchat v autech, jenže se ucpaly silnice a nikdo se nemohl hnout. V tu chvíli se ozvala střelba.

    „Bylo to tak děsivé a nevěděli jsme, kam jet, abychom se s těmi zlými lidmi nepotkali,“ řekla s tím, že se podle CNN dosud snaží spojit se svými přáteli, kteří byli na festivalu také a které od té doby neviděla. Neví, zda se dostali do bezpečí ani jestli nebyli zajati.

    Ozbrojenci zanechali na místě konání festivalu stovky mrtvých a několik, neznámo kolik, jich vzali jako rukojmí.

  • Na hudebním festivalu u hranic s Gazou zemřelo přes 250 lidí

    K velkému masakru došlo na hudebním festivalu u kibucu Reim v Negevské poušti. Podle videí ze sociálních sítí a svědectví návštěvníků festivalu ozbrojenci Hamásu stříleli na prchající účastníky a další brali jako rukojmí.

    Podle CNN bylo na místě izraelského hudebního festivalu v neděli večer nalezeno nejméně 260 těl, jak uvedla izraelská záchranná služba Zaka.

    Šlo o celonoční taneční párty oslavující židovský svátek Sukot. Reim leží ve venkovské zemědělské oblasti poblíž hranic s Gazou a Izraelem.

  • Hamás se pochlubil počtem rukojmích, je jich více než 100

    Músá abú Marzúk, přední politický představitel Hamásu, se prostřednictvím palestinského zpravodajského kanálu al-Hadath pochlubil počtem zajatých občanů Izraele.

    Uvedl, že ozbrojenci hnutí zadržují více než 100 izraelských rukojmích, včetně vysoce postavených armádních představitelů.

  • Je třeba řešit příčiny konfliktu, řekl palestinský velvyslanec při OSN

    I palestinský velvyslanec při OSN Rijád Mansúr hovořil v New Yorku s novináři. Mansúr vyjádřil obavy, že prohlášení o „právu Izraele na obranu“ by si izraelská vláda mohla vykládat jako „povolení zabíjet“. Poté vyzval ke svolání mimořádného zasedání Ligy arabských států (LAS), které by podle něj mělo proběhnout v nejbližších dnech v Káhiře.

    Mansúr dále hovořil o základních příčinách konfliktu, které je podle něj třeba řešit, aby se dosáhlo míru. Řekl, že izraelská blokáda Gazy nezničila vojenské schopnosti Hamásu a pouze způsobila strašné utrpení celému civilnímu obyvatelstvu.

    „Za jediný den bylo zabito 317 Palestinců, nebo ještě víc, včetně dětí, z nichž některým bylo jen pár měsíců,“ prohlásil Mansúr podle webu Haaretz.

  • CNN: V Izraeli po útocích Hamásu zemřeli tři Američané

    Podle interní zprávy americké vlády, o níž informovala CNN, v Izraeli po útocích Hamásu poblíž hranic s Gazou zemřeli nejméně tři Američané.

    Ministr zahraničí USA Antony Blinken v neděli pro CNN prohlásil, že USA mají zprávy o pohřešovaných a mrtvých Američanech a že administrativa usilovně pracuje na jejich ověření.

    Útoky v Izraeli mají řadu obětí z řad cizinců, o dvou zemřelých Thajcích informoval thajský premiér, na hudebním festivalu u kibucu Reim v Negevské poušti podle nepotvrzených informací zemřela třicetiletá Němka.

  • Chystá se zasedání RB OSN. Izraelský velvyslanec útok Hamásu přirovnal k 11. září

    V sídle OSN v New Yorku se chystá zasedání Rady bezpečnosti OSN.

    Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan předtím hovořil s novináři. Podle CNN řekl, že tento bezprecedentní útok Hamásu byl izraelským 11. zářím 2001. Ukázal fotografie a videozáznamy, na nichž jsou vidět těla rozházená po ulicích a rukojmí vtahovaní do vozidel a odvážení do Gazy.

    „Izrael má jediný požadavek. Válečné zločiny Hamásu musí být jednoznačně odsouzeny. Toto nepředstavitelné zvěrstvo musí být odsouzeno. Izraeli musí být poskytnuta neochvějná podpora, aby se mohl bránit. Bránit svobodný svět,“ uvedl Erdan v rozhovoru s novináři před nedělním mimořádným zasedáním Rady bezpečnosti k situaci na Blízkém východě.

  • Mladou rodinu přišel do kibucu obsazeného militanty zachránit otec

    Silný příběh na svých stránkách zveřejnil americký deník The New York Times. Popisuje dění v kibucu Nahal Oz, který leží jen kousek od Pásma Gazy.

    Novinář deníku Patrik Kingley se spojil s Amirem Tibonem, který v kibucu žije. Řekl mu, že jsou zvyklí slýchat tu zvuky raket a ostřelování, i proto má každá rodina v domě nainstalovaný úkryt.

    V sobotu ráno však nešlo o rakety, za okny domů v kibucu pobíhali militanti hnutí Hamás.

    „Uvnitř kibucu, v naší čtvrti a – v určitém okamžiku – za naším oknem byli teroristé,“ popsal Amir Tibon. „Slyšeli jsme je mluvit. Slyšeli jsme je pobíhat. Slyšeli jsme, jak ze svých zbraní střílí na náš dům, na naše okna.“

    V Nahal Oz pochopili, že ozbrojenci obsadili celou obec. A že armádě potrvá, než osvobodí všechny lokality. Když záchrana přišla, našel Tibon za dveřmi spolu s vojáky i vlastního tátu. Přijel ho s pistolí v ruce zachránit z Tel Avivu.

  • Podle agentury OSN byly v Gaze vysídleny desítky tisíc lidí

    Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) na svém účtu na síti X uvádí, že v důsledku operací izraelské armády byly z Pásma Gazy vysídleny už desítky tisíc lidí. Izraelci zaměřují pozice militantů hnutí Hamás.

    „Počet lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy při hledání bezpečí, se přes noc výrazně zvýšil. Téměř 74 tisíc vysídlených lidí se nyní nachází v 64 úkrytech UNRWA, přičemž počet pravděpodobně poroste, protože pokračuje těžké ostřelování a nálety,“ uvedla agentura.

    V prohlášení se dále uvádí, že v neděli izraelské rakety zasáhly školu, která poskytovala přístřeší vysídleným rodinám. Mělo se v ní nacházet více než 225 lidí. Budova byla silně poškozena, úder si nevyžádal oběti na životech.

  • Počet mrtvých stoupl na 413, uvedla Palestina

    Ministerstvo zdravotnictví v Gaze ve své nejnovější zprávě píše, že od sobotního rána v důsledku bojů zemřelo 413 lidí. 2300 jich podle úřadů bylo zraněno.

    Většina z nich byla zřejmě zabita v Pásmu Gazy v důsledku izraelských odvetných úderů.

    Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že zabily nejméně 400 palestinských teroristů jak v Izraeli, tak při úderech v Gaze.

  • USA přesouvají letadlovou loď do východního Středomoří

    Americký prezident Joe Biden v nedělním telefonátu sdělil izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že americká pomoc izraelským ozbrojeným silám už je na cestě a další bude následovat v nadcházejících dnech. Opět vyjádřil soustrast s pohřešovanými, zraněnými a zabitými, uvádí CNN.

    Ministr obrany USA Lloyd Austin upřesnil, že v rámci podpory napadeného Izraele přesouvají do východního Středomoří svou letadlovou loď a poskytnou munici.

  • Armáda zasáhla podzemní tunel, byl u mešity

    Izraelské obranné síly oznámily, že zasáhly jeden z podzemních tunelů, které využívají pro přesuny bojovníci Hamásu. Konkrétně mělo jít o tunel postavený pod výškovou věží v severním Pásmu Gazy. „V blízkosti se nachází mešita, což opět dokazuje, že Hamás záměrně začleňuje svou vojenskou infrastrukturu do civilních oblastí,“ citoval z prohlášení The Times of Israel.

  • IDF tvrdí, že zabily stovky bojovníků Hamásu

    „Izraelské jednotky zabily stovky bojovníků Hamásu, tisíce jich zranily a desítky dalších zajaly,“ uvedl v neděli mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) podle CNN.

    Podle palestinského ministerstva zdravotnictví bylo od soboty v Gaze zabito nejméně 370 Palestinců a dalších 2200 bylo zraněno.

  • Izrael upřesňuje počty obětí a zraněných

    Počet obětí útoku Hamásu na židovský stát přesáhl 700 lidí, informují hebrejská média s odvoláním na zdravotnické úřady.

    Počet obětí stoupá s tím, jak se izraelským ozbrojeným složkám daří „čistit“ oblasti, kam se infiltrovali militanti. V místech poblíž hranice s Pásmem Gazy nacházejí vojáci další těla popravených izraelských občanů.

    Zranění podle aktuálních údajů utrpělo více než 2100 lidí.

  • Izrael nabádá občany, aby opustili Egypt

    Rada národní bezpečnosti vyzvala Izraelce na Sinaji a v Egyptě, aby co nejdříve opustili zemi. A důrazně doporučila občanům, aby se vyvarovali cest do zemí Blízkého východu. Jde o reakci na zprávu z dnešního rána, kdy byli v egyptské Alexandrii zastřeleni dva izraelští turisté. V některých arabských zemích je patrná silná podpora Hamásu, do ulic lidé vyšli palestinské militanty podpořit například v Íránu.

  • Mezi rukojmími Hamásu jsou i Američané

    Mezi „desítkami“ rukojmích zadržovaných v Gaze jsou i Američané, jak řekl v neděli izraelský ministr pro strategické záležitosti Ron Dermer v rozhovoru pro CNN. Počet konkrétně zadržovaných Američanů Dermer specifikovat odmítl.

    Thajská vláda již dříve informovala, že příslušníci Hamásu zadrželi i osm thajských občanů.

    „Někteří z nich jsou naživu a někteří jsou považováni za mrtvé,“ uvedl vojenský mluvčí podplukovník Jonathan Conricus. Podle BBC dále řekl, že mezi unesenými jsou děti, ženy, starší lidé a zdravotně postižení.

  • Německo přehodnotí finanční podporu Palestině

    Německá ministryně pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Svenja Schulzeová oznámila, že Německo po útoku Hamásu na Izrael přehodnotí svou pomoc palestinským oblastem. Informovala o tom agentura AP.

    Podle ministerstva je v současné době přislíbena německá pomoc v celkové výši 250 milionů eur. Německo nefinancuje palestinskou samosprávu přímo – polovina z částky je určena na bilaterální projekty prostřednictvím německé agentury pro zahraniční pomoc a druhá polovina směřuje k Agentuře OSN pro Palestince (UNRWA).

    Ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová v nedělním prohlášení uvedla, že Německo již nyní velmi dbá na to, aby jeho pomoc Palestincům „sloužila míru, a ne teroristům“. „Ale tyto útoky na Izrael jsou strašlivým zlomem, takže přehodnotíme celý náš závazek vůči palestinským oblastem,“ dodala v prohlášení.

  • Záběry izraelského letectva z útoku na „hnízdo teroru“

    Úder na Bejt Hanún.

  • Zasáhli jsme už asi 800 míst, zveřejnila izraelská armáda

    Hlavní mluvčí izraelských obranných sil, kontradmirál Daniel Hagari, zpřesnil informace o leteckém útoku proti pozicím Hamásu v severním Pásmu Gazy. Z jeho prohlášení citoval list The Times of Israel, který píše, že izraelské letectvo zdemolovalo shromaždiště Hamásu a místa používaná k útokům proti Izraeli ve městě Bejt Hanún.

    Izrael do této oblasti poslal více než 50 bojových letounů, které zamířily na 120 míst. „Celkově – od začátku bojů v sobotu brzy ráno – zasáhly IDF celkem asi 800 míst,“ cituje deník Hagariho.

    Kde leží Bejt Hanún, považováno Izraelem za „hnízdo teroru“?

Reklama

Hlavní zprávy