Hlavní obsah

„Jedu na pomoc.“ Otec vzal pistoli a jel za synem do kibucu obsazeného Hamásem

Foto: Profimedia.cz

Palestinci odvážejí zajatou izraelskou seniorku, obyvatelku kibucu Kfar Azza. Žena skončila v zajetí někde v Pásmu Gazy. Izrael odhaduje, že podobný osud potkal nejméně sto Izraelců.

Reklama

Silný příběh na svých stránkách zveřejnil americký deník The New York Times. Popisuje dění v kibucu Nahal Oz, který leží jen kousek od Pásma Gazy.

Článek

Novinář deníku The New York Times Patrik Kingley se spojil s Amirem Tibonem, který v kibucu žije. Řekl mu, že jsou zvyklí slýchat tu zvuky raket a ostřelování, i proto má každá rodina v domě nainstalovaný úkryt.

V sobotu ráno však nešlo o rakety, za okny domů v kibucu pobíhali militanti hnutí Hamás.

„Uvnitř kibucu, v naší čtvrti a – v určitém okamžiku – za naším oknem byli teroristé,“ popsal Amir Tibon. „Slyšeli jsme je mluvit. Slyšeli jsme je pobíhat. Slyšeli jsme, jak ze svých zbraní střílí na náš dům, na naše okna.“

V Nahal Oz pochopili, že ozbrojenci obsadili celou obec. „V hromadné skupině založené v aplikace WhatsApp si sousedé posílali zprávy jako: ‚Jsou v mém domě, snaží se vlomit do naší bezpečné místnosti!‘“ vybavil si Amir Tibon, který sám pracuje jako novinář v levicově orientovaném deníku Haaretz.

Od kolegů z redakce záhy zjistil, že se ozbrojenci Hamásu infiltrovali do mnoha míst jižního Izraele. A že armádě potrvá, než osvobodí všechny lokality.

„Pak přišel nepravděpodobný záblesk naděje. Rodiče pana Tibona, kteří žijí v Tel Avivu, poslali zprávu, že jsou na cestě, že jedou rodinu zachránit,“ píše NYT.

Noam Tibon, otec novináře, přesvědčil jedno z izraelských komand, aby ho vzalo s sebou. V civilních šatech, s jednou pistolí v ruce se s ním vypravil osvobodit kibuc.

„Brzy odpoledne zaslechl mladší pan Tibon obnovenou střelbu. Do vesnice vstoupili izraelští vojáci v doprovodu jeho otce a začali vytlačovat Palestince,“ píše list.

O hodinu později se ozval úder, někdo bušil na zeď jejich protileteckého krytu. „Slyšeli jsme mého otce říkat: ‚Jsem tady.‘“

To hlavní v neděli 8. října

  • Palestinské radikální hnutí Hamás v sobotu ráno provedlo rozsáhlý útok na Izrael. Den poté svádí izraelská armáda (IDF) dál boje s militanty, kteří pronikli na izraelské území v okolí Pásma Gazy.
  • Bojiště: Izraelská armáda v reakci zahájila letecké údery na pozice Hamásu. (Sledovali jsme online zde.) IDF aktuálně zasahuje nejméně na osmi místech. Izraelské dělostřelectvo také zaútočilo na Libanon. Do bojů totiž v neděli ráno promluvilo libanonské radikální hnutí Hizballáh, jehož bojovníci spustili minometnou palbu na sever Izraele.
  • Příčina: Vůdce ozbrojeného křídla Hamásu Muhammad Díf prohlásil, že útok „ukončí poslední okupaci na zemi“, a vyzval Araby v Izraeli i sousedních státech, aby se k němu připojili. Článek o začátku útoku najdete zde.
  • Izraelská reakce: „Jsme ve válce,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu. Vláda oficiálně vyhlásila válku Hamásu v neděli odpoledne.
  • Ztráty: Izrael hlásí nejméně 700 mrtvých, přes 2100 zraněných a desítky zajatých Hamásem. / Palestinci zatím hlásí 413 mrtvých, zraněných má být přes 2300.
  • Únosy: Přesné číslo není známé, jisté je, že Hamás do Pásma Gazy odvlekl přes 100 Izraelců – muže, ženy i děti. Drží je jako rukojmí.
  • Příběhy: Unesení z hudebního festivalu (zde), Češi v Izraeli (zde).
  • Obrazem: Zde najdete první fotografie z místa a fotogalerii, která zachycuje první den války. Publikovali jsme také video z izraelské odvetné akce, z povolávání záloh i útoku dronu na sanitní vůz.
  • Rozhovor s Irenou Kalhousovou, šéfkou Herzlova centra izraelských studií v Praze: Někdo v armádě i tajných službách zaspal, v Izraeli budou padat hlavy
  • Rozhovor s českou ambasadorkou v Izraeli Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou: Útok po zemi je nová situace, Hamás se ale mohl přepočítat
  • Reakce české politické scény – na tomto odkazu

Reklama

Doporučované