Hlavní obsah

Palestinci chtějí v dubnu hlasovat o plném členství v OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Palestinský velvyslanec v OSN Rijád Mansúr uvedl, že chce, aby OSN hlasovala o plnohodnotném přijetí státu. Děje se tak v době, kdy se válka mezi Izraelem a Hamásem blíží k půlročnímu milníku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Palestinská samospráva chce, aby Rada bezpečnosti OSN tento měsíc hlasovala o jejím plnoprávném členství v této světové organizaci. Uvedl to pro agenturu Reuters palestinský velvyslanec v OSN Rijád Mansúr. Ten uvedl, že cílem je, aby Rada bezpečnosti přijala rozhodnutí na ministerském zasedání o Blízkém východě 18. dubna. Hlasování ale ještě nebylo naplánováno.

Jeho „záměrem je předložit žádost k hlasování… tento měsíc“, když se válka mezi Izraelem a bojovníky Hamásu v Gaze blíží k půlročnímu milníku a Izrael rozšiřuje osady na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Uvedl také, že palestinská žádost o plné členství z roku 2011 stále není vyřízena, protože patnáctičlenná rada nikdy nepřijala formální rozhodnutí. Diplomaté tehdy uvedli, že Palestinci neměli v Radě bezpečnosti dostatečnou podporu, aby přesvědčili Spojené státy, které se vyslovily proti tomuto kroku. K přijetí rezoluce je třeba nejméně devíti hlasů pro a žádného veta ze strany USA, Ruska, Číny, Francie nebo Británie.

Namísto toho, aby Palestinci usilovali o hlasování v radě, obrátili se na Valné shromáždění OSN s žádostí, aby se stali nečlenským pozorovatelským státem. Shromáždění v listopadu 2012 schválilo faktické uznání suverénního státu Palestina. Současně s úsilím o ukončení války ale vzrostl také celosvětový tlak na obnovení úsilí o zprostředkování dvoustátního řešení s nezávislým palestinským státem vedle Izraele.

V současné době palestinská samospráva, v jejímž čele stojí prezident Mahmúd Abbás, vykonává na Západním břehu Jordánu omezenou samosprávu a je partnerem Izraele v rámci dohod z Osla. Hamás v roce 2007 odstavil Palestinskou samosprávu od moci v Pásmu Gazy.

Šéf OSN pro lidská práva Volker Turk minulý měsíc prohlásil, že izraelské osady mohou znemožnit praktickou existenci palestinského státu.

Válka začala poté, co bojovníci Hamásu 7. října zaútočili na Izrael, přičemž podle izraelských údajů zabili 1200 lidí a zajali 253 rukojmí. Izrael odpověděl úplným obležením Gazy a poté zahájil letecký a pozemní útok, který podle zdravotnických úřadů v Gaze zabil více než 32 000 Palestinců.

Reklama

Doporučované