Hlavní obsah

Izrael podal oficiálně návrh na rozpuštění úřadu pro pomoc Palestincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podle zdrojů OSN předložil Izrael návrh na zrušení úřadu UNRWA, který poskytuje pomoc na palestinských územích. Vztahy mezi Izraelem a UNRWA jsou již několik měsíců velmi špatné a armáda odmítá s úřadem spolupracovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izrael podal oficiální návrh na rozpuštění Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Informoval o tom v neděli server deníku The Guardian s odkazem na své zdroje z OSN.

Izrael navrhuje, aby část personálu UNRWA v Pásmu Gazy přešla pod jiné orgány OSN. Mohla by také vzniknout zcela nová agentura zaměřená na pomoc Pásmu Gazy, kde se humanitární situace výrazně zhoršila po říjnovém začátku bojů mezi izraelskou armádou a palestinským hnutím Hamás.

Návrh na zrušení UNRWA podle britského deníku předal zhruba před týdnem zástupcům OSN náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi. Dokument pak dostal tento týden na stůl generální tajemník OSN António Guterres. Vztahy mezi Izraelem a UNRWA jsou již několik měsíců velmi špatné a armáda odmítá s úřadem spolupracovat.

Na konci ledna UNRWA informoval o izraelských tvrzeních, že 12 jeho zaměstnanců se přímo podílelo na teroristickém útoku vedeném hnutím Hamás na izraelské území ze 7. října loňského roku. Později izraelská armáda uvedla, že podle zpravodajských poznatků v UNRWA pracují stovky Palestinců, kteří jsou členy organizací Hamás či Palestinský islámský džihád, proti kterým Izrael bojuje.

Izrael páchá genocidu, tvrdí Jihoafričané

Přečtěte si o procesu, který probíhá s Izraelem u Mezinárodního trestního soudu v Haagu:

Dokument předaný Izraelem podle deníku obsahuje zatím vágní popis toho, co by se mělo stát se zaměstnanci či strukturami, které má UNRWA v Pásmu Gazy. Několik stovek zaměstnanců UNRWA by podle návrhu mohlo přejít pod jinou agenturu OSN či pod agenturu zcela novou. Počty by se mohly postupně navyšovat.

Mohlo by to zhoršit humanitární katastrofu

Taková zásadní reorganizace uprostřed bojů by ovšem mohla mít další negativní dopad na špatnou humanitární situaci v Pásmu Gazy, varují někteří odborníci.

Izrael již několik měsíců dává najevo, že si nepřeje, aby UNRWA působil v Pásmu Gazy. Izrael o svém návrhu vedení úřadu, který působí od roku 1950 i na dalších palestinských územích či v Libanonu a Jordánsku, neinformoval. UNRWA je tak zcela odříznutý od debat o své budoucnosti, podotkl deník The Guardian.

UNRWA má klíčovou roli v distribuci humanitární pomoci v Pásmu Gazy a v poskytování dalších služeb, například vzdělání. O osudu úřadu rozhoduje Valné shromáždění OSN. Velký vliv však má i počínání dárců, kteří financují provoz úřadu.

Po zveřejnění informací o údajném zapojení zaměstnanců UNRWA do útoků ze 7. října na konci ledna řada dárců pozastavila financování, což přivedlo úřad do ekonomických potíží. Mnoho zemí své rozhodnutí v uplynulých týdnech přehodnotilo. Své financování ale neobnovily například Spojené státy, které patřily k největším dárcům.

Reklama

Doporučované