Hlavní obsah

Palestinské úřady hovoří o desítkách mrtvých v nemocnici Šífa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Nemocnice Šífa je největší a jedno z mála dosud funkčních zdravotnických zařízení na palestinském území. Izraelští vojáci do ní vstoupili před dvěma týdny a podle druhé strany konfliktu zanechali mrtvé i poškozený areál.

Článek

Desítky mrtvých objevily palestinské úřady v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy poté, co zařízení po zásahu opustily tanky a vozidla izraelských jednotek. Uvedlo to dnes ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které je pod kontrolou palestinského hnutí Hamás, napsala agentura AFP.

Izraelské jednotky zahájily razii v nemocnici před dvěma týdny. Podle novináře AFP a svědků na místě se z komplexu dnes brzy ráno stáhla armádní vozidla. Izraelská armáda ale zatím stažení nepotvrdila.

„V areálu a v okolí nemocnice Šífa byly nalezeny desítky těl mučedníků, některá ve stavu rozkladu,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě. V prohlášení píše, že izraelské jednotky při stažení nemocniční budovy zapálily a areál je „značně“ poškozený.

Izraelské jednotky vstoupily do nemocnice Šífa, největšího a jednoho z mála dosud funkčních zdravotnických zařízení na izolovaném palestinském území, předminulé pondělí. Od té doby prohledávaly rozsáhlý komplex, který je podle tvrzení Izraele napojený na síť podzemních tunelů a slouží jako základna pro bojovníky Hamásu a dalších islamistických skupin. Hamás i zdravotnický personál popírají, že areál nemocnice zneužívají k vojenským účelům.

Reklama

Doporučované