Hlavní obsah

Pcheng Šuaj poprvé promluvila pro západní média. Sexuální napadení popřela

Foto: Profimedia.cz

Tenistka Pcheng Šuaj obvinila v listopadu na sociálních sítích ze sexuálního napadení bývalého čínského vicepremiéra Čanga Kao-liho.

Reklama

Čínská tenistka Pcheng Šuaj v prvním rozhovoru pro západní média popřela, že by se stala terčem sexuálního obtěžování. Doufá také, že se celý incident se smazaným příspěvkem nebude nadále rozebírat.

Článek

„Nikdy jsem neřekla, že by mě někdo sexuálně napadl,“ řekla Pcheng Šuaj v nedělním rozhovoru pro francouzský sportovní deník L'Équipe, který proběhl v pekingské olympijské bublině. Za podporu svých fanoušků a dalších tenistů, kteří se o ni v době, kdy se neukazovala na veřejnosti, báli, poděkovala. „Nenapadlo mě, že vzbudím takové obavy, a chtěla bych vědět, na čem jsou založené?“ cituje její slova britská BBC.

Reagovala tak na incident z loňského listopadu, kdy tenisová hvězda na sociálních sítích obvinila bývalého čínského vicepremiéra Čanga Kao-liho ze sexuálního napadení. Její příspěvek do několika minut zmizel a po tenistce se na několik týdnů slehla zem. Od té doby se znovu objevila, ale mnozí se o ni nadále obávají.

Pcheng Šuaj nicméně v nedělním rozhovoru popřela, že by někdy „zmizela“. K příspěvku, ve kterém čínského funkcionáře obvinila, uvedla, že ho necelých třicet minut po jeho publikování smazala, protože „chtěla“.

„Tento příspěvek vyvolal obrovské nedorozumění ze strany vnějšího světa. Doufám, že jeho význam již nebude překrucován. Doufám také, že kolem toho už nebude takový poprask,“ řekla. Vysvětlila dále, že zatímco se svět domníval, že zmizela, setrvávala v kontaktu se svými přáteli i například s Ženskou tenisovou asociací (WTA). Odepsat všem, kteří se o ni obávali, označila za nemožné.

Podle L'Équipe proběhl rozhovor s tenistkou za přítomnosti zástupce čínského olympijského výboru, který také překládal, informuje britský server The Guardian. Otázky museli francouzští novináři odeslat ke schválení v předstihu.

Pcheng Šuaj také v rozhovoru ohlásila pravděpodobný konec své profesionální kariéry. „Vzhledem k mému věku, mým četným operacím a pandemii, která mě donutila přestat (hrát) na tak dlouho, se obávám, že bude velmi těžké získat zpět fyzickou kondici,“ uvedla.

K aktuálně probíhajícím zimním olympijským hrám v Pekingu uvedla, že by nemělo docházet k propojování sportu a politiky. Narážela tak na skutečnost, že část světa Čínu kritizuje kvůli nedodržování lidských práv a apelovala na to, aby zde hry neproběhly. „Sport by se neměl politizovat, protože pokud se tak děje, většinou to znamená obrátit se zády k olympijskému duchu,“ řekla.

Reklama

Doporučované