Hlavní obsah

Peníze z USA pro Ukrajinu se zasekly. Senátem neprošel klíčový návrh

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden obvinil Donalda Trumpa z vyhrožování zákonodárcům.

Reklama

Americkým Senátem nakonec neprošel návrh, který se týkal zpřísnění imigrační politiky a finanční podpory Ukrajiny a Izraele. Americký prezident Joe Biden z toho viní exprezidenta Donalda Trumpa, který měl na senátory vyvíjet tlak.

Článek

Americkým Senátem ve středu neprošel návrh, který spojoval zpřísnění imigrační politiky s penězi na podporu Ukrajiny i Izraele. Podle agentury Reuters republikáni zablokovali kompromis, který dvě hlavní strany vyjednávaly celé měsíce. Demokraté se pokusí zajistit pomoc Ukrajině a Izraeli tím, že o ní nyní nechají senátory hlasovat zvlášť.

S požadavkem spojit 60 miliard dolarů – což je zhruba 1,4 bilionu korun – na podporu Ukrajiny a dalších miliard pro Izrael a jiné spojence USA se zpřísněním imigrační politiky přišli na podzim republikáni.

Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem na neobvyklou kombinaci přistoupili, rodící se kompromis se však setkával s čím dál silnější kritikou republikánů ze sněmovny, kteří požadovali ještě tvrdší opatření.

Aby návrh prošel, muselo se pro něj vyslovit alespoň 60 senátorů, což se nyní nestalo.

Americký prezident Joe Biden v reakci na postoj republikánů prohlásil, že by ho „nikdy nenapadlo, že uvidí něco takového“. Následně obvinil svého oponenta, bývalého prezidenta Donalda Trumpa, že volal a „vyhrožoval zákonodárcům odplatou“, pokud podpoří balíček, který zahrnoval i větší americké financování Ukrajiny a Izraele.

Za skutečný důvod republikánského odporu vůči kompromisu, který jejich zástupci sami dojednali, považují americká média kampaň před listopadovými prezidentskými volbami. Republikáni včetně jejich pravděpodobného prezidentského kandidáta a exprezidenta Donalda Trumpa učinili ze sílících problémů s nelegální migrací ústřední téma svých vystoupení a přijetí imigračních restrikcí za úřadování prezidenta Bidena by jejich útoky proti jeho administrativě mohlo otupit.

Reklama

Doporučované