Hlavní obsah

Pfizer pro nejmenší. USA posuzují vakcínu pro batolata, zájem je zatím malý

Foto: Unsplash

Vakcínu Comirnaty již američtí regulátoři schválili k nouzovému užití v případě dětí starších 5 let.

Reklama

Američtí regulátoři posuzují první vakcínu proti covidu-19 pro děti mladší 5 let. Tandem Pfizer a BioNTech žádost předložil na výzvu úřadů, sám chtěl ještě počkat. Rozhodnutí by mohlo přijít ještě tento měsíc.

Článek

Ve Spojených státech s přibližně 330 miliony obyvatel zatím nemá nárok na očkování proti covidu-19 pouze skupina dětí mladších 5 let. Těch je podle agentury AP 19 milionů a řada rodičů se vakcinace i v jejich řadách dožadovala již nějakou dobu. Obavy o batolata a předškoláky vyvolala zejména varianta omikron, kvůli které někdy museli do nemocnic i ti nejmenší.

Očkování dětí ve věku od 6 měsíců do 5 let by za oceánem mohlo začít již v březnu. Počínaje úterým totiž farmaceutická firma Pfizer a její německý partner BioNTech začaly americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) předkládat údaje pro povolení látky Comirnaty k nouzovému užití i u těch nejmladších. Rozhodnutí regulátorů se očekává ještě v průběhu února.

S žádostí tandem přišel, když je vyzval samotný FDA navzdory tomu, že společnosti ve své klinické studii u dětí ve věku 2 až 4 let nesplnily klíčový cíl. Žádost firmy plánovaly podat až v momentě, kdy bude jasné, zda takto malé děti budou potřebovat dvě nebo tři dávky vakcíny. Kvůli veřejnému zdraví však chtěl úřad proces uspíšit.

V prosinci obě firmy oznámily, že u dětí od šesti měsíců do dvou let se po podání desetiny dávky vakcíny pro dospělé vytvořila imunitní odpověď podobná jako u mladých lidí od 16 do 25 let. Ve skupině od dvou do čtyř let však byla tato odpověď méně výrazná. Tandem tak zatím předkládá pouze výsledky studií zahrnující podání dvou dávek, výzkum vlivu třetí dávky chce dodat později.

„Nedokážu si vybavit žádný příklad toho, kdy by FDA dosáhl regulačního rozhodnutí, aniž by znal konečná data studie,“ cituje agentura Reuters Johna Grabensteina, bývalého výkonného ředitele pro lékařské záležitosti u vakcín ve společnosti Merck. „Nemohu uvěřit, že by povolili zahájení (očkování), aniž by věděli, co udělá třetí dávka.“

Nesouhlasí s ním ale například John Moore, profesor mikrobiologie a imunologie z newyorské Weill Cornell Medical College. Podle toho rozjetý plán „zní jako kreativní řešení skutečného problému“, Moore nevidí žádné bezpečnostní důsledky, které by jinak mohly představovat zásadní problém.

Vakcínu Comirnaty již američtí regulátoři schválili k nouzovému užití v případě dětí starších 5 let. Co se týče dospělých, byla schválena plně. Látka je zároveň jedinou, kterou Američané mladší 18 let mohou obdržet. Po konečném rozhodnutí FDA musí vakcínu schválit ještě Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Očkování dětí pokulhává

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se povolení k očkování dětí snaží urychlit z několika důvodů. Jde například o klíčový faktor, který by umožnil úplné otevření škol a jeslí i jejich následný provoz. Pokud tato zařízení budou v pořádku fungovat, dojde k „osvobození“ rodičů, kteří s dětmi nebudou muset zůstávat doma a budou se moci vrátit do práce.

Proočkovanost mezi americkými dětmi je ale nižší než v jiných věkových skupinách. Podle posledních údajů je dětí ve věku 5 až 11 let plně očkováno přibližně 22 %. Skupina dětí mezi 12 až 17 lety pak hlásí něco málo přes polovinu očkovaných. Dospělých jsou plně naočkované téměř tři čtvrtiny.

Zatím není zcela jasné, kolik rodičů se rozhodne očkovat své nejmenší potomky. Průzkum americké organizace Kaiser Family Foundation například zjistil, že jen 3 z 10 rodičů dětí mladších 5 let by své dítě po povolení vakcinace nechali očkovat. Asi čtvrtina z dotazovaných pak uvedla, že své ratolesti rozhodně očkovat nenechá.

Do průzkumu se zapojilo 1536 dospělých, proběhl v polovině ledna. Jeho výsledky organizace zveřejnila v úterý.

Anketa

U malých dětí je mnohem méně pravděpodobné, že s koronavirem onemocní vážněji, než je tomu u dospělých. Přesto však taková situace může nastat. Děti se navíc covidem-19 momentálně v USA infikují častěji než v kterémkoliv jiném bodě pandemie, upozorňuje agentura AP.

Podle údajů CDC Spojené státy evidují více než 75 milionů potvrzených případů nákazy a více než 880 tisíc úmrtí s covidem-19. Za poslední dny pak za oceánem přibývá asi 300 tisíc infekcí denně. Plně očkováno je v zemi přibližně 64 % obyvatel.

Reklama

Doporučované