Hlavní obsah

Pistorius: Rozhovor z německé armády unikl po individuální chybě

Foto: photocosmos1, Shutterstock.com

Za únik mohlo individuální selhání, sdělil německý ministr obrany Boris Pistorius.

Reklama

Čtyři dny po zveřejnění záznamu rozhovoru německých důstojníků tamní ministr obrany Boris Pistorius upřesnil, že nahrávka mohla uniknout v důsledku nedostatečně zabezpečeného datového připojení přes mobilní data nebo wi-fi.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Německý ministr obrany Boris Pistorius prohlásil, že rozhovor důstojníků německé armády o možnostech Ukrajiny útočit na cíle v Rusku unikl k ruským zdrojů po „individuální chybě“. Vyšetřování, které stále probíhá, ale podle něj vyloučilo, že by se hovoru zúčastnil ruský špion.

Pistorius dodal, že k úniku rozhovoru došlo, protože jeden z účastníků volal přes nezabezpečenou linku. To podle něj umožnilo Rusku rozhovor zachytit. Dodal, že hovor, jehož se zúčastnili čtyři armádní představitelé, proběhl na internetové platformě Webex, kterou německá armáda používá pod různým stupněm zabezpečení. „Naše komunikační systémy nebyly ohroženy,“ zdůraznil ministr.

Rusko v pátek zveřejnilo interní rozhovor vysoce postavených představitelů německého letectva, během kterého probírají, jak by ukrajinská armáda teoreticky mohla použít německé střely s plochou dráhou letu Taurus. Jak píše BBC, hovořili také o možnosti zasažení Kerčského mostu, který spojuje Rusko s anektovaným Krymským poloostrovem.

Nezabezpečenou linku podle BBC použil důstojník, který volal ze Singapuru, kde se koncem února konala vojenská letecká přehlídka. Pistorius potvrdil, že probíhá disciplinární vyšetřování, ale naznačil, že nechce, aby padaly hlavy. „V tuto chvíli nejsou osobní důsledky na pořadu dne. Nebudu obětovat své nejlepší důstojníky Putinovým hrám,“ řekl.

Německý kancléř Olaf Scholz dlouhodobě popírá, že by rakety Taurus na Ukrajinu Německo mělo v plánu poslat, píše BBC. „Kancléřem jsem já, a proto mé ‚ne‘ platí,“ zopakoval v úterý své dřívější vyjádření podle ČTK Scholz.

Reklama

Doporučované