Hlavní obsah

„Je to velmi vážné.“ Německo řeší únik důvěrné armádní diskuze do Ruska

Foto: Filmbildfabrik, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Německo potvrdilo autenticitu uniklé nahrávky interní porady leteckých důstojníků. Mluvili o možnosti dodání raket Taurus na Ukrajinu. Spolkové úřady incident vyšetřují jako ruskou špionáž.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šéfka ruské státní televize RT Margarita Simonjanová zveřejnila nahrávku interní porady vysoce postavených příslušníků německého letectva o válce na Ukrajině.

„Je to velmi vážné,“ prohlásil spolkový kancléř Olaf Scholz. Německo vše vyšetřuje jako ruskou špionáž. Ministerstvo obrany potvrdilo, že nahrávky jsou autentické, i když není jisté, jestli některé verze na sociálních sítích nebyly upraveny.

Seznam Zprávy připravily odpovědi na nejdůležitější otázky ohledně skandálu.

Co je obsahem nahrávek?

Na nahrávce je zachycený rozhovor čtyř vysoce postavených důstojníků Bundeswehru – tedy německých ozbrojených sil – včetně jednoho generála. Skupina hovoří o podpoře Ukrajiny ze strany Německa, včetně možného dodání a použití řízených střel dlouhého doletu Taurus.

Důstojníci na nahrávce nicméně říkají, že na dodávkách neexistuje politická shoda, což ostatně opakovaně veřejně říkal kancléř Scholz. Vojáci tak probírají jen hypotetické „plány“ pro případ, že by politici v budoucnu změnili názor. Příslušníci Bundeswehru následně řeší, kolik střel by Německo mohlo případně poskytnout a jak dlouho by dodávky trvaly.

Důstojníci mluví také o případných cílech. Diskutují o tom, jestli by rakety Taurus zvládly poničit například most, což je podle serveru Deutsche Welle narážka na most spojující okupovaný Krym s ruskou pevninou.

Kerčský (Krymský) most

Kerčský (Krymský) most je dlouhý 19 kilometrů. Začíná na Tamaňském poloostrově v ruském Krasnodarském kraji a přes ostrov Tuzla směřuje na západ přes Kerčský průliv na krymský Kerčský poloostrov. Projektovaná propustnost je 40 tisíc automobilů během 24 hodin.

Němečtí důstojníci měli také řešit, jak by mohli dodávat Ukrajincům informace o cílení, aniž by se zdálo, že se Berlín přímo zapojil do konfliktu s Ruskem. Na záznamu se také objevuje zmínka o tom, že Britové mají „několik lidí na zemi“. Souvisí to s minulými dodávkami řízených střel Storm Shadow na Ukrajinu.

Jak skandál komentuje německá vláda?

Kancléř Olaf Scholz označil nahrávání důvěrné diskuze mezi vysoce postavenými důstojníky Bundeswehru za „velmi vážnou záležitost“. Následně přislíbil rychlé vyšetření celého incidentu.

Scholz začátkem týdne uvedl, že se nadále zdráhá vyslat na Ukrajinu rakety dlouhého doletu Taurus. Kancléř dlouhodobě dává najevo odhodlání pomáhat Ukrajině, ale zároveň zdůrazňuje, že je třeba zabránit tomu, aby do ní bylo vtaženo Německo a NATO. Scholz zároveň opakovaně ve světle nedávných debat uvedl, že jeho země na Ukrajinu nevyšle žádné vojáky.

Mluvčí německého ministra obrany Borise Pistoriuse sdělil, že vojenská kontrarozvědka zahájila vyšetřování, aby zjistila, „zda mohla být zachycena vnitřní komunikace v rámci letectva“.

Co říkají další němečtí politici?

Roderich Kiesewetter z opoziční CDU označil událost za špionáž. Varoval před únikem dalších nahrávek. „Určitě byla zachycena řada dalších rozhovorů, které mohou později uniknout ve prospěch Ruska,“ řekl televizní stanici ZDF s tím, že Rusko nahrávky zveřejnilo zřejmě s konkrétním záměrem „zabránit dodávkám raket Taurus“, píše BBC.

Mluvčí CDU pro bezpečnost Florian Hahn pak podle listu Bild vyzývá k účasti kancléře Scholze na nadcházejícím zasedání bezpečnostního výboru Spolkového sněmu.

Obavy v Německu rostou

Německé výdaje na obranu budou vyšší než kdy dřív, ale ani to nemusí stačit, varuje tamní ministr obrany. V zemi se debatuje i o myšlence společného evropského jaderného arzenálu.

Vysvětlení žádá i předseda parlamentní komise pro kontrolu zpravodajských služeb Konstantin von Notz z vládní strany Zelených. „Vyvstává otázka, jestli jde o jednorázovou záležitost, nebo o strukturální bezpečnostní problém. Očekávám, že všechny informace budou okamžitě objasněny,“ řekl mediálnímu domu RND.

Velká zastánkyně posílení pomoci Ukrajině z koaliční liberální FDP Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová vyzývá k lepší ochraně proti špionáži. „Tohle musí konečně zastavit naši naivitu,“ vyzvala předsedkyně bezpečnostního výboru. Špionáž označila za běžnou součást ruské hybridní války. Získání nahrávek nepovažuje za překvapení.

Jak reaguje ruská strana?

Ruská propaganda nahrávku využívá především k šíření falešných informací o Západě a vývoji války a kritizuje německý postoj. Bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medveděv sdílel zavádějící příspěvek, ve kterém tvrdí, že němečtí generálové diskutovali o plánech na útok na ruské cíle na Krymu.

„Naši historičtí protivníci, Němci, se opět ukázali jako naši úhlavní nepřátelé,“ napsal Medveděv na sociální síť X. Rozhovor německých důstojníků vytrhla z kontextu i Margarita Simonjanová, která nahrávku zveřejnila. Zveřejnila slova o hypotetickém zásahu mostu na svém telegramovém účtu s tím, že Němci diskutují o tom, jak budou bombardovat Krymský most.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová podle BBC požadovala, aby Německo „neprodleně“ poskytlo vysvětlení. „Pokusy vyhnout se odpovědi na otázky budou považovány za přiznání viny,“ uvedla.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu prohlásil, že diskuze prozradila „mazané plány“ německých ozbrojených sil, které se podle něj dopustily „nehorázného sebeodhalení“.

Co jsou rakety Taurus a proč se o nich mluví?

Rakety Taurus, přesněji Taurus KEPD-350, jsou střely s plochou dráhou letu. Jde o jeden z nejmodernějších zbraňových systémů používaných německou armádou. Střela je dlouhá pět metrů a váží 1,4 tuny a odpaluje se ze stíhaček. Rakety Taurus dokážou létat ve výšce pouhých 35 metrů, což téměř znemožňuje jejich detekci radarovými systémy.

Foto: Bundeswehr/Andrea Bienert

Německý pilot nacvičuje odpal rakety Taurus.

Vojenská výhoda spočívá i v rychlosti – až 1170 kilometrů za hodinu, což je téměř rychlost zvuku, uvádí Deutsche Welle. Zároveň je střela schopná najít cíl, který může být vzdálený až 500 kilometrů, což by zvýšilo ukrajinský dosah.

Kyjev chce tyto rakety použít k přerušování zásobovacích tras ruské armády. Opakovaně o ně Berlín žádal. Scholz to ale už několikrát vyloučil. Obává se, že by Ukrajina mohla německé rakety využít k ostřelování Moskvy. Druhým deklarovaným důvodem je, že s jejich odpalováním by Ukrajincům museli pomoct němečtí vojáci, což by podle Berlína mohlo konflikt s Ruskem eskalovat.

Kdo je Margarita Simonjanová?

Simonjanová je ruská novinářka arménského původu, obecně je ale známější jako první žena ruské propagandy. Jako manažerka stojí v čele prokremelských médií Russia Today (RT) a Sputnik. Podle ministerstva zahraničí Spojených států amerických „umí podávat lži jako pravdu –a to s úsměvem“.

Dlouhodobě podporuje válku na Ukrajině, v minulosti byla i součástí volebního štábu Vladimira Putina. V minulosti například navrhovala, aby Rusko odpálilo na Sibiři atomovou bombu, což by mohlo vyděsit Západ. Za tento postoj následně schytala kritiku a Kreml se od jejího vyjádření distancoval.

Ve svých funkcích nicméně setrvává, nadále je tak jednou z hlavních postav ruské propagandy. V únoru 2022 byla hned pár dní po začátku ruské invaze zařazena na sankční seznam Evropské unie.

Reklama

Doporučované