Hlavní obsah

Pít, či nepít sníh? Káva od herečky Witherspoonové rozbouřila internet

Bez komentáře: Recept na „sněhové slané chococino“ podle Reese Witherspoonové.Video: tiktok/reesewitherspoon

 

Reklama

Videorecept hollywoodské herečky na ledovou kávu vyrobenou ze sněhu zaujal miliony lidí a tisíce přiměl ke komentáři. Odborníci ale ujišťují: Pokud dodržíte určitá pravidla (!), konzumace sněhu není příliš nebezpečná.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tuhá zima a bohatá sněhová nadílka inspirovaly hollywoodskou herečku Reese Witherspoonovou, aby se s fanoušky podělila o svůj recept na sezónní nápoj. Na sociální síti TikTok, kde ji sleduje takřka devět milionů lidí, zveřejnila video, kde připravuje ledovou kávu ze sněhu.

Oscarová herečka známá z filmů jako Pravá blondýnka, Holka na roztrhání nebo Walk the Line na záběrech nabrala do dvou hrnků sníh z auta. Potom ho smíchala se sirupy s příchutí slaného karamelu a čokolády, přidala cold brew (káva připravená za studena), aby nápoj získal „dobroučkou kávovou příchuť“.

„Je to tak dobré,“ komentovala sedmačtyřicetiletá Witherspoonová ochutnávku svého výtvoru. „Slané sněžné capuccino,“ navrhla název, kterým sama sebe pobavila. „Sněhové slané chococino,“ zněl její finální verdikt.

Fuj, špína… Ale žijeme jen jednou

Video jenom na TikToku od víkendu posbíralo skoro pět milionů zhlédnutí a tisíce komentářů. „Ne, ne, ne. Sníh tu není proto, aby se jedl. Můžete z toho vážně onemocnět,“ varuje jeden z diskutujících.

„Všechny kanadské matky říkají dětem: Nejezte sníh, je špinavý,“ přidává se jedna z uživatelek. Pochopitelně se našla i celá řada lidí, kteří celou debatu zesměšňovali.

Na USA udeřila nezvyklá zima

Zvlášť Kanada a sever Spojených států mají za sebou období, kdy teploty klesaly desítky stupňů Celsia pod nulu.

„Napadnutý sníh může být velmi špinavý… Ale co. Žijete jen jednou. Pamatuju si, že jsem ho jako malá jedla,“ píše se v dalším z komentářů. Motiv dětí odpradávna pojídajících sníh se v diskuzích opakoval.

Odpor proti konzumaci přírodního sněhu byl ale tak velký, že přiměl herečku natočit další tři videa, aby svůj recept hájila, vypočítává americká CNN. V jednom z nich se ztotožnila s myšlenkou, že žijeme jen jednou.

„Tolik lidí tady tvrdí, že sníh je špinavý,“ upozorňuje Witherspoonová, která aktuálně září po boku Jennifer Aniston a Steva Carella v seriálu The Morning Show na platformě Apple TV. „A tak jsme vzali sníh ze dvorku, dali ho do mikrovlnky a je čistý –⁠ je to špatné? Neměla bych snad jíst sníh?“

Herečka upozornila, že ani voda, kterou pije, není vždy filtrovaná. Vzpomínala na to, jak v dětství pila přímo z hadice.

Snad ve snaze zastavit či usměrnit nekončící internetové diskuze, rozhodla se redakce britské stanice BBC oslovit odborníky. Zeptala se jich, jak moc je konzumace sněhu zdraví škodlivá.

Je konzumace sněhu škodlivá?

Experti se shodli, že lidé by raději neměli jíst a pít první napadaný sníh. Jak vločky klesají k zemi, vážou na sebe škodlivé látky poletující ve vzduchu. Čím výš od povrchu se ale sníh nachází, tím méně závadný by měl být.

Profesorka ekologie z Oregonské státní univerzity Staci Simonichová se domnívá, že sníh by v takovém případě měl být zcela bezpečný, pokud nepochází z městských oblastí. Nejlepší podle ní je „sníst malé množství“ z „místa, kudy neprocházela žádná zvířata ani lidé“.

Odborník na atmosféru Paul Williams z University of Reading upozorňuje, že sníh může být kontaminován něčím „mnohem horším“, když se dostane na zem, „jak by souhlasil každý, kdo někdy viděl žlutý sníh“.

„Pili byste déšť? Pokud ne, nejezte sníh,“ zjednodušuje sněhové dilema v rozhovoru s BBC. „Riziko je pravděpodobně malé, ale proč riskovat. Nerad nesouhlasím s Reese Witherspoonovou, ale lidé měli důvod, proč vynalezli čistírny vod,“ dodal Williams.

Reklama

Doporučované