Hlavní obsah

„Záchrana“ mexických horníků může trvat skoro rok. Rodiny jsou zoufalé

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze záchranných prací u uhelného dolu Pinabente na severu Mexika.

Reklama

Důlní neštěstí na severu Mexika se stalo na začátku srpna, pod zemí zůstává 10 horníků. Jejich rodiny si stěžují, že úřady vzdaly snahu o jejich záchranu. Příbuzní odmítli plán, který počítá s jejich vyproštěním za 6 až 11 měsíců.

Článek

V uhelném dole na severu Mexika je už přes tři týdny uvězněno pod zemí deset horníků. Místní úřady nyní navrhly jejich rodinám způsob, jak je vyprostit. Příbuzní ho ale odmítli, taková akce by totiž trvala nejméně půl roku, takže záchranáři by vyzvedli už jen jejich těla. Informovala o tom ve čtvrtek místní média.

„Řekli nám, že by to trvalo 6 až 11 měsíců,“ řekla sestra jednoho ze zavalených horníků Juani Cabrialesová agentuře AFP. „S tím nemůžeme souhlasit,“ dodala.

Někteří příbuzní kritizují vládu, že už úsilí o záchranu vzdala. Podle nich jim už nabídla odškodné, což rodiny odmítly s tím, že chtějí své blízké „živé nebo mrtvé“.

„Už nevíme, co máme dělat. Lidé jsou rozčílení. Už to není záchranná operace,“ řekl jeden z příbuzných horníků španělskému deníku El País. „Už odsud odvážejí zařízení, mizí stroje, toalety, stánek s jídlem,“ dodává.

Neštěstí v uhelném dole Pinabete u města Sabinas v severomexickém státě Coahuila se stalo 3. srpna, pět horníků se podařilo po nehodě vytáhnout, deset jejich kolegů pod zemí zůstalo uvězněno. Záchranné práce, na nichž se podílejí přes tři stovky lidí, komplikuje voda, která šachtu zaplavila.

Mohlo by vás zajímat:

Britský potápěč John Volanthen a finský potápěč Mikko Paasi se účastnili mise v Thajsku, kde zachraňovali chlapce a jejich trenéra uvězněné v zatopené jeskyni.

„Teď je to velmi komplikované, ale měli na to dva dny, než přišel další déšť, mohli se tam dostat dřív a neudělali to,“ postěžovala si deníku Milenio setra jednoho ze zavalených horníků Salma.

„Když měli příležitost, neudělali to, čekali na specialisty a měli strach,“ řekl další z příbuzných Antonio Cabriales deníku El Financiero.

„Jsme velmi smutní. Přemýšlím, jak to mám říct dětem,“ řekla manželka jednoho z horníků Erika Escobedová. Mexická vláda oficiálně plány na vyproštění havířů nekomentovala.

Záchranáři ani nevědí, zda horníci ještě žijí. Před dvěma týdny se tam pokusili poslat speciální podvodní dron s kamerou, ten ale nedosáhl patřičné hloubky, uvedl server BBC.

Příbuzní horníků kritizují úřady za pomalý postup při záchraně i za nedostatek informací. Podle deníku El País na místo v předchozích dnech dorazili i specialisté z Německa či Spojených států, ale ani oni nemohli horníky vyprostit, právě kvůli vodě v šachtě.

V místě neštěstí uspořádala místní církev mši, při níž se příbuzní modlili za záchranu svých blízkých.

Nejdéle v zavaleném dole v roce 2010 přežilo 33 chilských horníků, kteří tehdy byli pod zemí 69 dnů. Po závalu v dole San José u chilského města Copiapó zůstali v srpnu 2010 uvězněni v hloubce 622 metrů. Objeveni byli po 17 dnech a poté dostávali úzkým vrtem potraviny a léky. Drama, které sledoval takřka v přímém přenosu celý svět, skončilo 13. října 2010, když se všichni dostali na povrch.

Reklama

Související témata:

Doporučované