Hlavní obsah

Tady nevládne Tálibán. Pláž jen pro ženy vydržela v Bangladéši pár hodin

Foto: Profimedia.cz

Pláž Cox´s Bazar v Bangladéši.

Reklama

První pláž pouze pro ženy neměla na území Bangladéše dlouhou existenci. Část společnosti přirovnává zastánce tohoto nápadu k afghánskému Tálibánu.

Článek

První pláž výhradně pro ženy se na bangladéšském jihovýchodním pobřeží neotevře, rozhodli tamní úřady na základě „negativních komentářů“. Pláž dlouhá 150 metrů určená jen pro ženy a děti otevřela ve čtvrtek. O pár hodin později bylo vše jinak.

Úřady přistoupily k otevření ženské pláže na nejdelší přírodní pláži světa (Cox´s Bazar), dlouhé přes 100 km na základě apelu žen z konzervativní části společnosti. „Ženy vznesly požadavek na pláž vymezenou pouze pro ně. Stydí se a zároveň se na přeplněných místech necítí bezpečně,“ vysvětlil jeden ze zástupců stejnojmenného přímořského letoviska Cox´s Bazar Abu Sufian. Nátlak na vznik této pláže vzrostl poté, co v minulém týdnu otřásl bangladéšskou společností případ hromadného znásilnění ženy v této oblasti, informuje britská BBC.

Část Bangladéšanů nicméně rozhodnutí zřídit pláž pouze pro ženy pobouřilo. Svou nevoli vyjadřovali především přes sociální sítě. Obviňují vládu, že se rozhodnutím o oddělené pláži snaží jít na ruku tamním konzervativním muslimům. „Tohle je Talibistán“, komentoval rozhodnutí o výhradně ženské pláži novinář a komentátor Syed Ishtiaque Reza, který tak odkazoval na praktiky Afghánistánu pod vedením radikálního hnutí Tálibán.

Samotný stát je stále silně konzervativní a většina obyvatel jsou muslimové. Právě jejich radikálnější část již dříve požadovala například segregaci mužů a žen na pracovišti nebo v továrnách, informuje server The Times of India.

Město Cox´s Bazar v jihovýchodním Bangladéši je populární turistickou destinací, navštěvují ho statisíce lidí.

Reklama

Doporučované