Hlavní obsah

Pláže na Bali zaplavily tuny plastů, do úklidu se zapojili i turisté

Foto: Teerasak Ladnongkhun, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nejhorší je situace na plážích kolem turistického střediska Kuta, které si oblíbili surfaři, a také v oblasti obce Pecatu se známou pláží Dreamland Beach, napsal list Bali Sun.

Článek

Obrovské množství převážně plastového odpadu vyplavilo v posledních dnech moře na turisty vyhledávané pláže na indonéském ostrově Bali.

Informovala o tom agentura DPA, podle níž úklidové čety a dobrovolníci odnesli z pláží od středy již 100 tun odpadků, spousta jich tam ale ještě zůstává.

Bali se s tímto problémem potýká podle DPA v monzunovém období opakovaně, příliv odpadu je ale čím dál větší. Největším světovým znečišťovatelem plasty je Čína, na druhém místě je právě Indonésie, uvádí OSN.

„Jsem teď na Bali a všude na pláži a v moři jsou odpadky,“ postěžoval si jeden ze zklamaných návštěvníků na diskuzním fóru cestovatelů na Bali na facebooku. „Je tady v současné době vůbec nějaká pláž bez odpadků?“ tázal se dotyčný návštěvník. Do sběru odpadků se zapojili i někteří turisté.

Podle agentury DPA je mnoho obyvatel Bali zvyklých vyhazovat odpadky za domy, do příkopů či do řek. „Doufáme, že vláda bude lépe organizovat sběr odpadu a zlepší osvětu mezi školáky,“ uvedla Giri Marianiová, která organizuje kampaně zaměřené na sběr odpadu.

Indonésie, která je s 274 miliony obyvatel čtvrtou nejlidnatější zemí světa, vyprodukuje každoročně 3,2 milionu tun nekontrolovaného plastového odpadu, z nichž zhruba 1,29 milionu tun skončí v moři, píše ve zprávě z roku 2020 Program OSN pro životní prostředí (UNEP).

Reklama

Doporučované