Hlavní obsah

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, zemřeli tři izraelští vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ilustrační snímek z hraničního přechodu Kerem Šalom.

aktualizováno •

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. Úder zabil tři izraelské vojáky, 12 jich je zraněných.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média. Podle izraelské armády úder Hamásu zabil tři izraelské vojáky a dalších 12 zranil, píše AFP.

Izraelská armáda uvedla, že z Rafáhu na jihu Pásma Gazy bylo vypáleno deset raket směrem k přechodu Kerem Šalom, který je podle ní nyní uzavřen pro nákladní automobily s humanitární pomocí směřující na palestinské území. Hamás, který se k útoku přihlásil, potvrdil, že jeho cílem byla izraelská armádní základna.

Tři z 12 zraněných vojáků jsou ve vážném stavu, uvedla izraelská armáda. Izraelský ministr obrany Joav Galant dnes obvinil Hamás, že projevuje známky toho, že to s dosažením příměří nemyslí vážně. V takovém případě podle ministra Izrael „ve velmi blízké budoucnosti“ zahájí vojenské operace v Rafáhu a v dalších částech Pásma Gazy. V Rafáhu u hranic s Egyptem se ukrývá více než milion Palestinců a údery na město by mohly ještě vyostřit humanitární krizi na obléhaném palestinském území.

Není jasné, jak dlouho bude uzavírka hraničního přechodu platit. Ostatní přechody zůstávají otevřené. Incident se odehrál v době, kdy Pásmo Gazy čelí humanitární krizi kvůli nedostatku potravin, léků a dalších potřeb.

Po teroristickém útoku z loňského 7. října, kdy ozbrojenci z hnutí Hamás podle izraelských úřadů zabili na 1200 lidí a dalších 250 vzali jako rukojmí, Izrael zahájil rozsáhlou ofenzivu v Pásmu Gazy. Masivní izraelské bombardování a následná pozemní operace si podle úřadů ovládaných Hamásem od října vyžádaly více než 34 600 palestinských životů.

Související témata:
Kerem Šalom

Doporučované