Hlavní obsah

Po rituálu mrzačení ženských pohlavních orgánů v Sieře Leone zemřely tři dívky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

Organizace spojených národů praktiky mrzačení ženských pohlavních orgánů zakazuje. Přesto jsou v mnoha, zejména afrických, zemích běžné. Tlak na jejich kriminalizaci v Sieře Leoně vzrostl po smrti tří mladých dívek.

Článek

Policie v Sieře Leone vyšetřuje smrt tří dívek, které podstoupily mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM), někdy též označované jako ženská obřízka. Podle deníku The Guardian zemřely dívky ve věku 12, 13 a 17 let během iniciačních obřadů v severozápadní provincii země.

FGM zahrnuje částečné nebo úplné odstranění vnějších ženských pohlavních orgánů a je považováno za porušení lidských práv žen a dívek. V roce 2012 přijala OSN rezoluci o jeho zákazu, ale stále se praktikuje přibližně ve 30 zemích, zejména v Africe, kde je spojeno s rituálem. Podle současných odhadů bylo mrzačení ženských pohlavních orgánů provedeno nejméně u 200 milionů žen a dívek.

Výkonná tajemnice Fóra proti škodlivým praktikám (FAHP), organizace usilující o ukončení mrzačení ženských pohlavních orgánů v Sieře Leone, Aminata Koromaová uvedla, že rodiče dívek a ti, kteří je řezali, byli zadrženi policií.

Navzdory výzvám aktivistů a obhájců lidských práv, aby byla tato praktika kriminalizována, včetně výzvy zvláštního zpravodaje OSN pro násilí na ženách a dívkách, zůstává v Sieře Leone legální. Podle celostátního průzkumu z roku 2019 podstoupilo FGM 83 % žen, což je mírný pokles oproti 90 % v roce 2013.

Procedura je součástí tradičního iniciačního rituálu, kterým dívka vstupuje do ženského stavu. Trvat může často i několik týdnů a rodiny mladých dívek může přijít i na 400 dolarů. Mezinárodní tlak i tlak domácích aktivistů proti těmto praktikám ale rostou a smrt tří mladých dívek je jen umocnila.

Co je to ženská obřízka?

  • Ženská obřízka označuje postupy, které zahrnují částečné nebo úplné odstranění vnějších ženských pohlavních orgánů nebo jiné poškození ženských pohlavních orgánů z jiných než lékařských důvodů.
  • Obvykle se provádí od útlého věku do 15. roku života dívky.
  • Existují čtyři typy. Jedna z nejzávažnějších a nejškodlivějších forem zahrnuje úplné odstranění klitorisu a sešití stydkých pysků a pochvy pouze s malým otvorem pro močení a menstruaci. Tato praktika má četné okamžité i dlouhodobé zdravotní následky, které ovlivňují sexuální a reprodukční zdraví žen a dívek, včetně infekcí a abnormálních jizev, vysilující bolesti, komplikací při porodu, anebo způsobuje i smrt v důsledku vykrvácení či infekce po zákroku.
  • Ženská obřízka je mezinárodně uznána jako porušení lidských práv. Přesto se odhaduje, že do roku 2030 bude tímto „zákrokem“ a jeho důsledky ohroženo přibližně 68 milionu žen a dívek na celém světě.
  • Podle jednoho z nejnovějších průzkumů z letošního roku v časopise Scientific Reports kvůli ní ročně zemře více jak 44 tisíc mladých žen a dívek. Průzkum zahrnoval pět zemí, kde je praxe legální, tedy Sierra Leone, Mali, Malawi, Čad a Libérii a dalších 13 afrických států.
  • Mrzačení ženských pohlavních orgánů je běžné ve zhruba 30 zemích v Africe a na Blízkém východě, ale praktikuje se také v některých zemích Asie a Latinské Ameriky a mezi komunitami, které pocházejí z těchto regionů.
  • Ženská obřízka je v Evropské unii nelegální. V některých evropských zemích je dokonce trestná i v případě, že je provedena mimo území daného státu. Přesto se odhaduje, že v Evropě žije 600 000 žen a dívek, které byly obětí ženské obřízky.
  • Proč? Jde o kombinaci kulturních a sociálních důvodů. Obřízka vychází z přesvědčení, že mrzačení ženských pohlavních orgánů má náboženské opodstatnění nebo souvisí s čistotou, věrností a krásou. Obřízka je starší než vzestup křesťanství a islámu a v daných společnostech odráží hluboce zakořeněné nerovnosti mezi pohlavími.

Zdroj: Organizace OSN UN Women, Evropský parlament

Reklama

Doporučované