Hlavní obsah

Po Trumpovi Twitter utnul i jeho zastánkyni. Kdo jsou další „síťoví padouši“

Foto: Profimedia.cz

Marjorie Taylor Greeneová, republikánka ze Sněmovny reprezentantů, označila Twitter za „nepřítele Ameriky“.

Reklama

aktualizováno •

Šířila dezinformace, Twitter jí zablokoval účet. Republikánka Marjorie Taylor Greeneová je další z mnoha osobností, které přišly o přístup na tuto sociální síť. A to natrvalo.

Článek

V minulosti dostala takzvaný „ban“ Marjorie Taylor Greeneová několikrát. Pokaždé však šlo o dočasné zamezení přístupu na Twitter.

Osudným se jí stal sobotní tweet, v němž své sledující informovala o „extrémních počtech úmrtí způsobených vakcínou proti covidu-19“. V neděli Twitter člence Sněmovny reprezentantů přístup na tuto platformu zakázal už natrvalo.

Kongresmanka tento krok okomentovala s tím, že jen potvrzuje, že je Twitter „nepřítelem Ameriky“. Uvedla to podle britské veřejnoprávní BBC v dlouhém vyjádření zveřejněném na jiné sociální síti – Telegramu.

„Sociální sítě nemohou zamezit tomu, aby se pravda šířila široko daleko,“ napsala Greeneová. A obvinila Twitter z toho, že napomáhá nejmenovaným nepřátelům v „komunistické revoluci“.

Oficiální twitterový účet konzervativní političky z Georgie zůstává aktivní. Jeho obsluhu mají v gesci členové týmu Greeneové. Posledním příspěvkem je videonahrávka přání k Vánocům.

Greeneová podle mluvčího Twitteru porušila zásady platformy týkající se šíření koronavirových dezinformací, jež povolují čtyři přešlapy. Ty jsou trestané dočasným zamezením přístupu na sociální síť, pátý přešlap je již trvalý.

„Bylo jasně řečeno, že skrze systém přešlapů budeme natrvalo blokovat účty, jež budou opakovaně porušovat naše zásady,“ upřesnil Twitter.

Den po tom, co Greenové Twitter permanentně pozastavil účet, politička oznámila, že dočasně ztratila přístup také k Facebooku. Důvodem byl stejný příspěvek jako v případě Twitteru a tedy podobné porušení zásad platformy.

Zákaz publikování a komentování na Facebooku, který má trvat celkem 24 hodin, oznámila Greenová v pondělí na menší konzervativně laděné sociální síti Gettr. Krok platformy je podle ní „za hranicí cenzury projevu“.

„Kdo jmenoval Twitter a Facebook autoritami v oblasti informací a dezinformací?“ stěžovala si politička. „Když velké technologické společnosti rozhodují o tom, jaké politické projevy zvolených poslanců jsou přijatelné a jaké ne, pak pracují proti naší vládě a proti zájmům našich lidí,“ dodala.

Mluvčí společnosti Meta, mateřské společnosti Facebooku, pro HuffPost potvrdil, že aktivity na jejím účtu, které porušovaly zásady platformy, odstranil. Zrušení jejího účtu „za toto porušení [by] bylo nad rámec našich zásad“, dodal.

Greenová patří mezi nejkontroverznější postavy současného amerického Kongresu. Často se vyjadřuje proti koronavirovým opatřením – od různých omezení až po vakcíny.

Dříve také podporovala konspirační teorii QAnon, jež pojednává o kultu satanistických, kanibalistických pedofilů, politiků a příznivců Demokratické strany, proti nimž údajně bojuje Donald Trump. Greeneová patří i k tvrdému jádru republikánů, kteří podporovali exprezidentovo tvrzení, že byl předloňský boj o Bílý dům zmanipulovaný.

Utrum pro Trumpa

Právě bývalý prezident Trump je asi nejvýraznější osobností, kterou kdy Twitter zablokoval. Stalo se to ještě v době, kdy úřadoval v Bílém domě. Na začátku roku 2021, jen dva dny po nepokojích u amerického Kapitolu, které stály život pět osob. A které podle Trumpových kritiků začaly právě kvůli krokům a slovům někdejšího šéfa Bílého domu.

Foto: Profimedia.cz

Účet Donalda Trumpa už na Twitteru nenajdete.

Společnost tento krok odůvodnila tím, že chce zamezit dalšímu potenciálnímu podněcování násilí. Vysvětlila také, že ačkoliv dává možnost světovým lídrům spojit se s veřejností, i na ně se stále vztahují určitá pravidla.

Stejně jako republikánka Greeneová i Trump řešil v minulosti několikrát dočasnou blokaci svého účtu s názvem @realDonaldTrump. V roce 2017 poté co na něm o svém posledním dnu v práci začal řádit zaměstnanec Twitteru, účet tehdy ze sítě zmizel přesně na 11 minut.

A na půl dne zmizel i v roce 2020, kdy Trump na Twitteru – nepravdivě – tvrdil, že použití antimalarika hydroxychlorochinu dokáže předejít nákaze covidem-19. Ze stejného důvodu Twitter dočasně zablokoval účet i Trumpovu synovi, Donaldovi mladšímu.

Mimochodem Donald Trump má se sociálními sítěmi problém obecně. V červnu loňského roku ho společnost Meta (v té době ještě Facebook) vyhostila jak ze sítě Facebook, tak i z Instagramu. A to na dva roky za „vážné porušování pravidel“.

Exprezidentova reakce nijak nepřekvapila: „Rozhodnutí Facebooku je urážkou rekordních 75 milionů lidí a těch mnoha dalších, kteří pro nás hlasovali. (…) Taková cenzura a umlčování by jim nemělo projít – nakonec vyhrajeme. Naše země nesnese víc takového týrání.“

Projevy nesnášenlivosti i soukromé informace

Mezi velkým počtem zablokovaných uživatelů lze najít i další známé figury. Dočasně z Twitteru zmizel v září roku 2020 rapper Kanye West, který si nyní říká pouze Ye. Zveřejnil na svém účtu soukromé číslo Randalla Lanea, novináře z amerického magazínu Forbes.

Zveřejňování soukromých informací, jež je jakožto forma on-line obtěžování na Twitteru zakázané, se říká doxxing. Ye v tweetu vyzval své fanoušky, jichž je momentálně přes 30 milionů, aby Laneovi zavolali. Příspěvek byl jedním z desítek, které v krátkém rozmezí ten den zveřejnil.

Foto: Profimedia.cz

Kanye West, nyní Ye, patří mezi otevřené podporovatele Donalda Trumpa. Snímek je z prosince roku 2016.

Pokud jde o zastavení účtů známějších osobností, z části mu předcházely různé nesnášenlivé výroky. Třeba hudebnice Azealia Banks se rasisticky vyjadřovala o svém kolegovi Zaynu Malikovi. V minulosti také na Twitteru navrhla, aby byla americká republikánská politička Sarah Palinová skupinově znásilněna.

Krajně pravicový extremista Tim Gionet, známý pod přezdívkou Baked Alaska, zase ztratil přístup ke svému účtu kvůli nespočtu antisemitských, rasistických i sexistických příspěvků. Jde mimochodem o jednoho z lidí, kteří 6. ledna vtrhli do budovy amerického Kongresu.

K nesnášenlivosti se pak s příchodem koronavirové pandemie přidaly i „bany“ za šíření dezinformací o covidu-19. Na Twitteru se už tedy nevyjádří třeba lobbista Jack Burkman a nejnověji i Marjorie Taylor Greeneová. Švédský youtuber PewDiePie se zase na konci léta 2016 nemohl chvíli dostat na svůj účet proto, že na Twitteru zveřejnil – z legrace – oznámení, že se přidal k teroristické organizaci Islámský stát.

V srpnu 2020 také z této sociální sítě zmizely asi tři tisíce uživatelských účtů. Šlo o čínské internetové boty fungující jako síť Dracula – své jméno si vysloužily tím, že ve svém popisku používaly úryvky ze stejnojmenného literárního díla Brama Stokera z roku 1897. Účty protlačovaly čínskou vládní propagandu.

V galerii zablokovaných se objevil i samotný zakladatel Twitteru Jack Dorsey. Stalo se to před necelými šesti lety – ze sítě zmizel na čtvrt hodiny. Dorsey pak incident vysvětlil „interní chybou“.

Reklama

Doporučované