Hlavní obsah

Po Ukrajině žádá o vstup do EU i Gruzie a Moldavsko

Foto: Profimedia.cz

Brusel by měl mít brzy na stole nové žádosti o vstup do EU.

Reklama

Lídři dvou východních států ve čtvrtek uvedli, že podali oficiální žádost o vstup do Evropské unie. Jen pár dní o oznámení žádosti od Ukrajiny prezidentem Volodymyrem Zelenským se přidala Gruzie a Moldavsko.

Článek

O předložení žádosti o vstup do EU informoval ve čtvrtek odpoledne nejprve gruzínský premiér Irakli Garibašvili. „Předkládáme žádost o vstup do Evropské unie,“ oznámil podle AFP poté, co podepsal příslušný dokument.

„Gruzie je evropská země. Naše země v průběhu mnoha století patřila k oblasti evropské kultury a civilizace a i dnes přispívá cenným vkladem k její ochraně a rozvoji,“ citovala premiérova slova agentura Anadolu.

O pár hodin později světové agentury informovaly o stejném oznámení od prezidentky Moldavska Maiy Sanduové.

„Chceme žít v míru, demokracii a svobodě,“ řekla Sanduová na tiskové konferenci v Kišiněvě. „Trvalo 30 let, než Moldavsko dospělo, ale dnes je země připravená přijmout zodpovědnost za svou vlastní budoucnost,“ řekla prezidentka před kamerami.

Na začátku tohoto týdne podepsání žádosti oznámila i ukrajinská prezidentská kancelář.

Gruzie, Moldavsko ani Ukrajina nicméně zatím nepatří ani mezi kandidátské země. V úterý ale Evropský parlament vyzval unijní orgány, aby pracovaly na přiznání tohoto postavení pro Ukrajinu a aby ji začlenily do jednotného unijního trhu.

Reklama

Doporučované