Hlavní obsah

Po zavražděném Lumumbovi zbyl jen zub, Belgie ho vrátila rodině

Foto: Profimedia.cz

Roland Lumumba v popředí podobizny svého otce Patrice Lumumby v Bruselu.

Reklama

Ostatky afrického vůdce nezávislého Konga se mohou vrátit zpět do Demokratické republiky Kongo. Od členů belgické vlády ho v pondělí v Bruselu převzali členové jeho rodiny.

Článek

Belgie v pondělí při slavnostním ceremoniálu v Bruselu předala rodině zavražděného konžského hrdiny boje za nezávislost Patrice Lumumby jeho zlatý zub. Jedná se o jeho jediný známý ostatek, který se dochoval po jeho kruté vraždě, ke které došlo před více než 50 lety.

Zlatý zub měl ve svém majetku belgický policejní komisař Gerard Soete, který dohlížel na likvidaci Lumumbových ostatků. Právě tehdy se rozhodl ponechat část jeho těla jako „trofej“, jak přiznal po čtyřiceti letech. Podle britské BBC Soete dále přiznal existenci dalšího zubu a dvou prstů. Ty se ale nikdy nenašly.

Po letech tak v Egmontském paláci v centru Bruselu měla možnost jeho rodina jediný ostatek po svém otci převzít. Belgická vláda jim ho předala v modré krabici. „Po několika letech se dostavil pocit zadostiučinění,“ řekl před obřadem Roland Lumumba, jeden z jeho synů.

Belgický premiér Alexander de Croo při slavnostním předávání uznal „morální odpovědnost“ Belgie za Lumumbovu smrt. „To je bolestivá a nepříjemná pravda, ale musí být vyslovena…byl zavražděn kvůli svému politickému přesvědčením, slovům a ideálům,“ řekl dále.

Belgie se tak dále snaží udělat tlustou čáru za svou koloniální historií v Africe, která patřila mezi jednu z nejkrutějších.

Patrice Lumumba se stal prvním demokraticky zvoleným premiérem nezávislého Konga poté, co země získala svobodu na Belgii v roce 1960. V době vrcholící studené války však znepokojil Západ svým sbližováním s Moskvou. Belgii se taktéž znelíbil svým projevem, v němž kritizoval kolonizaci africké země.

U moci Lumumba vydržel pouhé tři měsíce, než byl svržen, mučen a zastřelen v roce 1961. Jeho ostatky následně pachatelé rozpustili v kyselině.

Jeho příznivci a někteří historici nadále obviňují americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA) z toho, že jeho zabití nařídila.

Jen v prvních 23 letech koloniální nadvlády Belgie v Kongu zemřelo hlady nebo na nemoci téměř deset milionů lidí. Dělo se tak od roku 1885, kdy zemi vlastnil král Leopold II, který bohatnul na těžbě kaučuku, slonoviny a dřeva. Další lidé byli vražděni nebo záměrně mrzačeni, aby tak motivovali ostatní k další práci a plnění kvót, informuje britský server The Guardian.

Reklama

Doporučované