Hlavní obsah

V Rusku se zřítil vojenský letoun. Vezl buď ukrajinské zajatce, nebo střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Velké dopravní letadlo doslova explodovalo.Video: twitter/IAPonomarenko

 

Reklama

Ruské vojenské dopravní letadlo Iljušin Il-76 se ve středu zřítilo v ruské Bělgorodské oblasti poblíž hranic s Ukrajinou. Okolnosti kolem pádu jsou nejasné. Rusko mluví o sestřelení, Ukrajina situaci oficiálně nekomentovala.

Článek

Ruská státní tisková agentura RIA s odvoláním na prohlášení ministerstva obrany informovala, že ve středu se v Bělgorodské oblasti zřítilo vojenské dopravní letadlo Iljušin Il-76, píše agentura Reuters. Na palubě letadla mělo být 74 lidí včetně 65 ukrajinských válečných zajatců.

Podle bělgorodského gubernátora všichni lidé na palubě zahynuli. Ruské ministerstvo zahraničí tvrdí, že stroj sestřelila Ukrajina. Pro svá tvrzení ale neposkytlo důkazy, podotkla agentura Reuters. Server Ukrajinska pravda v první verzi zprávy o neštěstí napsal, že jeho zdroje v ukrajinských ozbrojených silách potvrdily informaci o pádu letadla se slovy, že to „byla jejich práce“. Později svůj text upravil a v jeho závěru píše, že tuto informaci odstranil, protože jiný zdroj ji nepotvrdil. Podle zdroje v generálním štábu letoun přepravoval protiletecké střely S-300, píše Ukrajinska pravda.

Šéf výboru Dumy pro obranu Andrej Kartapolov uvedl, že po havarovaném letadle letěl do Bělgorodu další Il-76 s ukrajinskými válečnými zajatci. „Vedle letěl druhý letoun IL-76, který vezl dalších asi 80 válečných zajatců. Ukrajinské vedení o chystané výměně dobře vědělo, bylo informováno o způsobu, jakým budou zajatci dopraveni, ale letoun IL-76 byl sestřelen třemi střelami buď Patriot, nebo raketového systému německé výroby Iris-T,“ tvrdí podle serveru Meduza Kartapolov.

Místní guvernér Vjačeslav Gladkov uvedl, že k blíže nespecifikovanému „incidentu“ došlo v regionu Korochanský okres, severovýchodně od města Bělgorod. Bělgorodská oblast, která hraničí s Ukrajinou, je v posledních měsících vystavena častým útokům z Ukrajiny, včetně prosincového raketového útoku, který zabil 25 lidí.

Reklama

Doporučované