Hlavní obsah

Podle šéfa vagnerovců je konec války na Ukrajině nejlepším řešením

Foto: AP

Jevgenij Prigožin na střeše jednoho z domů v Bachmutu, kde informuje o výsledcích jeho jednotek.

Reklama

Konec války musí však nastat za ruských podmínek a Rusko nesmí ztratit ani centimetr obsazeného území.

Článek

Šéf ruské polovojenské organizace vagnerovci Jevgenij Prigožin na svém blogu zveřejnil text, ve kterém psal o možném ukončení bojů na Ukrajině jako o nejlepším řešení současné situace.

„Ideální by bylo vyhlásit konec speciální vojenské operace a vyhlásit, že Rusko dosáhlo všech svých cílů… Vytyčených cílů jsme veskrze dosáhli,“ napsal Prigožin na své stránky.

Mluvil také o tom, že ukončení bojů bude nejlepší řešení jak pro kremelský režim, tak pro ruskou společnost.

S pravděpodobnou nadcházející ukrajinskou protiofenzivou je možné, že Rusko o část obsazených území přijde. Podle Prigožina má Rusko jediné řešení – „zakopat se“ a ukrajinskou ofenzivu přečkat. Tvrdí, že nadcházející ukrajinský útok je nejlepším scénářem pro uzdravení Ruska, které se podle něj semkne a vyjde z bojů jako silnější stát.

Za žádných okolností by podle něj Rusko nemělo jednat o ukončení bojů, mělo by to znamenat, že ztratí nabytá území.

Výměna zajatců

Prigožin byl opět aktivní na sociálních sítích v neděli. Na svém profilu zveřejnil video, kde připravoval propuštění nejméně 100 ukrajinských válečných zajatců. Ve videu nařizuje svým žoldákům, aby ukrajinské zajatce připravili na přejezd a dali jim jídlo a vodu.

Zatímco se zajatci po svých nebo na nosítkách připravovali na návrat domů, jeden žoldák jejich odchod komentoval slovy: „Doufám, že už nepadne do našeho zajetí.“

Tato velikonoční výměna zajatců, tento víkend ortodoxní křesťané slaví Velikonoce, je jednou z největších v posledních měsících.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho poradce Andrije Jermaka se domů vrátilo 130 ukrajinských vojáků.

Zároveň není jisté, kolik ruských válečných zajatců bylo vráceno.

Vagnerovci jsou polovojenská organizace, která je podporována Putinovým režimem. Založil ji Jevgenij Prigožin, který je někdy přezdíván jako „Putinův šéfkuchař“. Vagnerovci byli aktivní po celém světě, zejména v Africe. Nyní válčí na Ukrajině po boku ruské armády.

V současné době vagnerovci své zdroje soustředí na východě Ukrajiny u města Bachmut, o které s ukrajinskými jednotkami svádí krvavé boje.

Už několik týdnů vagnerovci tvrdí, že mají většinu města pod svojí kontrolou. Potvrzují to i propagandistická videa přímo z města, která Prigožin zveřejňuje. Například byl natočen, jak ve městě zdraví obyvatele, již se schovávali celý čas ve sklepích svých domů.

Ukrajina se snaží informace o postupu vagnerovců vyvracet a stále upozorňuje na to, že její jednotky jsou stále ve městě přítomné.

Reklama

Doporučované