Hlavní obsah

Pokud nejste od narození žena, nesmíte soutěžit, říkají pravidla italské Miss

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Poté, co Miss Nizozemsko vyhrála transgender soutěžící, i jinde ve světě se otevřela debata nad soutěží krásy. V Itálii organizátoři čelí vlně kontroverze. Do soutěže se mohou zapsat jen lidé, kteří jsou od narození úředně ženou.

Článek

Podnikatel, který stojí za soutěží Miss Itálie, kritizoval snahy některých soutěžících o zapojení trans žen. Poté se v italském veřejném prostoru rozvinula debata ohledně „zastaralých pravidel“ soutěže Miss, píše americká CNN.

„Soutěže krásy se v poslední době pokoušejí propagovat novinky pomocí absurdních strategií,“ řekla v nedávném rozhlasovém rozhovoru oficiální patronka soutěže Patrizia Miriglianiová. „Od svého založení má soutěž v pravidlech, že soutěžící musí být ženou od narození,“ dodala.

Miriglianiová, která je dcerou bývalého šéfa Miss Itálie Enza Miriglianiho, později  uvedla, že její komentáře „byly nepochopeny“. Ale v prohlášení poskytnuté CNN od organizace Miss Itálie je zveřejněné pravidlo pro kandidátky do soutěže - musí mít od narození ženské pohlaví.

Pobouření, jež Miriglianiová u některých lidí vyvolala, se později snažila zmírnit. „Jen říkám, že věci musí jít postupně. Itálie je křehká a zvláštní země,“ míní. V rozhovoru dále řekla, že pouze dva transgender lidé v historii požádali o účast v soutěži.

Na její výroky následně reagoval Federico Barbarossa, člen italské neziskové asociace Mixed LGBTQIA, skrze instagram. Napsal, že se do soutěže úspěšně zapojil, jelikož jako trans muž, kterému byla při narození přiřazena v dokladech žena, splnil vstupní požadavky soutěže.

U příspěvku byl ještě zveřejněný snímek obrazovky s přijímacím e-mailem od Miss Itálie. „Při narození jsem byl přiřazen k ženskému pohlaví, ale vždy jsem se cítil jako chlapec,“ uvedl Barbarossa. Poté vyzval ostatní trans lidi, kterým byla při narození v dokladech uvedena žena, aby se hromadně registrovali do soutěže a udělali si legraci z těchto pravidel.

Italský deník Corriere della Sera informoval, že se od té doby přihlásili další soutěžící trans muži. Mluvčí Miss Itálie potvrdil, že soutěž obdržela pár takových přihlášek a že trans muži se zúčastní místních castingů. „Pokud je technická porota uzná za vhodné, mohou se pak předvést na veřejnosti,“ dodal mluvčí.

Vlnu diskuze ve veřejném prostoru odstartovala výhra první trans soutěžící Rikki Kolléové na Miss Nizozemska. Poté, co byla 8. července korunována titulem Miss Nizozemsko, bude Kolléová soutěžit v Miss Universe. A znovu se zapíše do historie, pokud vyhraje mezinárodní soutěž.

Mezi další zástupkyni menšiny patří Daniela Arroyo Gonzálezová. Doufá, že se stane první trans ženou, která vyhraje soutěž Miss Universe Puerto Rico a také postoupí do celosvětové soutěže Miss Universe.

Miss Itálie od svého založení v roce 1939 vytáhla na výsluní několik soutěžících, které měly následně vlivné kariéry ve filmu a televizi. Mezi nimi byla Sophia Lorenová, která se zúčastnila v roce 1950 ve věku 15 let, ale nevyhrála a Lucia Bosèová, která získala titul Miss v roce 1947. Loňskou vítězkou se stala 18letá Lavinia Abateová z Říma.

Reklama

Doporučované