Hlavní obsah

„Pokud přežijeme, otevřeme znovu.“ Rusové v Charkově trefili kavárnu

Foto: IZS Charkov

Centrum Charkova po ruském ostřelování. Kavárna Gorcafe 1654 se nachází vlevo.

Reklama

Ještě v pondělí byla kavárna v centru Charkova v pořádku, teď je zničená. Střed města totiž ve středu opakovaně zasáhly ruské rakety. Charkov hlásí desítky mrtvých a stovky zraněných.

Článek

„Nejsme v pořádku. Gorcafe 1654 už není, ale všichni, kdo byli uvnitř krytu, jsou v bezpečí,“ napsala redakci ve středu odpoledne kavárnice Vlada. Dosud pracovala v podniku v samém centru Charkova na náměstí Ústavy.

Ještě v pondělí moderně zařízená a oblíbená kavárna stála a vařila pro obránce města. „V naší kavárně je v přízemí kryt. Lidé se tam můžou schovat a my někdy uvaříme pro obránce města jídlo,“ psala Vlada z místa.

Ve středu po poledni ale ulici zasáhla ruská raketová palba a po druhé hodině další. Střely zřejmě mířily na budovu městské rady, ale dopadly o kus dál na neoklasicistní Palác práce a přilehlé budovy.

Poškodily i podnik, který leží přímo naproti. „Kavárna je značně poškozená. Doufáme, že Gorcafe 1654 po válce obnovíme,“ píše Vlada. „Budeme se snažit přežít a pak ji postavíme znovu,“ dodává kavárnice.

Charkov ruským terčem

Město velikosti Prahy čelí intenzivnímu ruskému bombardování od pondělí. Rusové zasahují i civilní objekty. Jen za poslední den mají ve městě na svědomí nejméně 21 mrtvých a 112 zraněných. V úterý zasáhla raketa sídlo regionální správy na náměstí Svobody, ve středu pak policejní velitelství, místní univerzitu a obytné budovy.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Interiér charkovské kavárny před válkou.

Podle informací médií, které potvrdila ukrajinská armáda, v Charkově v noci z úterý na středu přistáli ruští výsadkáři, kteří svádí boje s ukrajinskými jednotkami, a zaútočili na jednu z vojenských nemocnic.

„Nepřítel zasahuje obytné oblasti. Mezi civilním obyvatelstvem jsou bohužel oběti, jsou zde zranění. Vidíme obrovské škody. Tohle je skutečná genocida ukrajinského lidu. Charkov se ale nevzdává a bude se držet až do vítězství,“ cituje městský web charkovského starostu Igora Těrechova.

Kosmopolitní a univerzitní Charkov je druhým největším ukrajinským městem asi 30 kilometrů od ruských hranic, ve kterém naprostá většina obyvatel používá jako svůj hlavní jazyk ruštinu.

O tom, že město nepadne, psala ještě v pondělí i kavárnice Vlada. „Naši lidé se nikdy nevzdají. Mnoho jich ve městě zůstalo a neuteklo. Postavíme město znovu,“ psala redakci. Rusům pak vzkázala, že jim místní nikdy neodpustí.

Reklama

Doporučované