Hlavní obsah

Svědectví z těžce ostřelovaného Charkova: Rusům nikdy neodpustíme

Foto: Profimedia.cz

Tělo padlého ruského vojáka před budovou školy, kterou zničily boje o Charkov. Snímek z 28. února 2022.

Reklama

„Postavíme město znovu,“ vzkázala Seznam Zprávám kavárnice Vlada z ukrajinského Charkova. Město má za sebou mohutné ostřelování, které podle ukrajinských úřadů zabilo desítky lidí.

Článek

„Je velmi těžké najít slova. Protože dnes Rusové začali bombardovat obytné čtvrti. Dělají to schválně, nemohla to být náhoda,“ napsala redakci v pondělí odpoledne Vlada, která pracuje v charkovské kavárně Gorcafe 1654.

Kromě chutného jídla a snídaní, které si tu můžete dát po celý den, tu mají ještě jeden skvělý zvyk – pokud do moderní kavárny v centru druhého největšího ukrajinského města dorazíte poprvé, dostanete tu zdarma výtečný dort. Ještě na začátku února tu bylo plno a na volná místa se muselo čekat.

Charkov, který má velikost českého hlavního města, sice tehdy čelil přímé hrozbě ruské invaze, nebezpečí si tu však lidé moc nepřipouštěli. Naopak říkali, že v Kyjevě, který je od ruských hranic mnohem dál, lidé blázní.

Neznamenalo to ale, že jsou Charkované odevzdaní nebo že nevnímají nebezpečí. Nouzové plány měli: mít u sebe hotovost, vědět, do jaké stanice metra se schovat, nebo kudy odjet.

Kavárna Gorcafe 1654 v centru města ještě v pondělí ráno stála. Co s ní bude dál, není jisté. Na Charkov totiž v pondělí s nevídanou intenzitou zaútočilo putinovské Rusko.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Snímek z charkovské kavárny Gorcafe 1654 ze začátku února.

Pondělní mohutné ostřelování Charkova zabilo desítky lidí a stovky zranilo, tvrdí poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. Jeho tvrzení kvůli probíhajícím bojům nelze ověřit. „Charkov byl právě mohutně ostřelován Grady (salvovými raketomety). Desítky mrtvých, stovky zraněných. Tuhle hrůzu by měl vidět celý svět,“ uvedl Heraščenko.

Místo front do kavárny teď Charkované musí kvůli ruskému útoku stát dlouhé fronty na potraviny a na léky, popisuje z místa Vlada. „Zítra už tu nejspíš nepůjde sehnat vůbec nic,“ napsala. „V naší kavárně je v přízemí kryt. Lidé se tam můžou schovat a my někdy uvaříme pro obránce města jídlo,“ dodává.

Věří, že Charkov ani Ukrajina nikdy nepadnou. „Naši lidé se nikdy nevzdají. Mnoho jich ve městě zůstalo a neuteklo. Postavíme město znovu,“ píše kavárnice.

Vlada má i vzkaz pro Rusy. „Nikdy jim to neodpustíme. Nedá se jim odpustit, že nevyšli do ulic protestovat, ale spí ve svých postelích, zatímco my spíme v metru a ve sklepích,“ zní z napadaného města.

Fotky z noci v metru v Charkově:

+4

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované