Hlavní obsah

Video: Rusové jeli k největší jaderné elektrárně. Civilisté je nepustili dál

Bez komentáře: Stovky lidí vyšly ke kontrolnímu stanovišti před městem, aby ruské vojáky nepustily dál. Video: AP

 

Reklama

Kolonu ruských vojáků nepustili ve středu do města Enerhodar a přilehlé jaderné elektrárny její pracovníci a místní obyvatelé, oznámila to agentura Unian s odvoláním na mluvčího Záporožské jaderné elektrárny Andrije Tuze.

Článek

Stovky lidí podle záběrů na sociálních sítích vyšly ke kontrolnímu stanovišti před městem, aby ruské vojáky nepustily dál. Nakonec se podle ukrajinské agentury místním podařilo přimět ruskou kolonu, aby se otočila a odjela.

„Vysvětlili jsme jim (ruským vojákům), že jaderná elektrárna a město jsou spolehlivě chráněny. Lidé je nepustí do města. Vyslechli si to a odjeli to nahlásit svému velení,“ řekl starosta města Dmytro Orlov, který nyní očekává další kolo vyjednávání s Rusy.

Záporožská jaderná elektrárna je pokládána za největší jadernou elektrárnou v Evropě s celkovým instalovaným výkonem 6000 MW (šest energobloků po 1000 MW). Podle čistého elektrického výkonu (6 × 950 MW) je pátá největší na světě.

Unian připomněl, že ukrajinští vojáci spolu s příslušníky národní gardy v úterý v okolí Enerhodaru pokračovali v boji s ruskými jednotkami, disponujícími asi 90 kusy bojové techniky.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované