Hlavní obsah

Pokusil se zabít Rushdieho. Z jeho Satanských veršů přečetl sotva dvě strany

Foto: Balkis Press/ABACA, ČTK

Policejní fotografie Hadiho Matara, který podle policie pobodal britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho .

Reklama

Čtyřiadvacetiletý muž, který minulý týden vážně zranil spisovatele Salmana Rushdieho, prostřednictvím videohovoru promluvil s novináři. Prý ho překvapilo, že Rushdie útok nožem přežil.

Článek

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie, jenž byl minulý pátek brutálně napaden při svém vystoupení ve státě New York, je podle jeho syna nadále v kritickém stavu, avšak zůstal mu jeho „vzdorovitý smysl pro humor“.

Již v neděli byl pětasedmdesátiletý autor odpojen od ventilátoru a „dokázal i říct několik slov“, uvedl na Twitteru jeho syn Zafar.

Policie označila za pachatele čtyřiadvacetiletého Hadiho Matara s tím, že spisovatele během jeho přednášky nejméně desetkrát bodl nožem a několikrát jej udeřil pěstmi. Matar byl obviněn z pokusu o vraždu a z napadení. Další soudní stání je naplánováno na pátek.

Prokuratura rovněž zveřejnila přesný popis zranění. Útočník bodl Rushdieho třikrát do pravé strany krku a čtyřikrát do břicha. Udeřil ho do pravého oka a do hrudi. Spisovatel má rovněž tržnou ránu na stehně.

Matar vinu odmítá. V rozhovoru, který poskytl z vězení prostřednictvím videohovoru listu New York Post, vyjádřil překvapení, že spisovatel útok přežil. „Asi mě překvapilo, když jsem slyšel, že přežil,“ uvedl.

O Salmanu Rushdiem

Sir Salman Rushdie je úkaz, jasný adept na letošní Nobelovu cenu. Jeho knihy předznamenaly vlnu zájmu o nezápadní literaturu. Dnes v nich jde číst i příběh západního pokrytectví.

Matar umělce označil za „někoho, kdo napadl islám“, odmítl však komentovat, zda se k útoku nechal inspirovat bývalým íránským duchovním vůdcem ajatolláhem Rúholláhem Chomejním.

„Respektuji ho. Podle mě to byl skvělý člověk, to je všechno, co k tomu řeknu,“ prohlásil Matar o Chomejním, který zemřel v roce 1989.

Chomejní vydal v roce 1989 pokyn (fatvu) k zabití Rushdieho za román Satanské verše. Část muslimů tuto knihu považuje za urážku islámu. Spisovatel kvůli své tvorbě léta dostával výhrůžky smrtí.

Matar však v rozhovoru uvedl, že ze Satanských veršů četl „jen pár stránek“. Rovněž se netajil svým negativním postojem k autorově osobě. „Nemám toho člověka rád. Nemyslím si, že je to dobrý člověk. Napadl islám a jeho systém víry,“ řekl.

Ačkoliv Rushdieho knihy důkladně nečetl, údajně sledoval jeho přednášky na YouTube. „Viděl jsem jich hodně. Nemám rád pokrytecké lidi, jako je on,“ prohlásil Matar.

Muž, který zaútočil na Rushdieho, se narodil v USA libanonským emigrantům

Čtyřiadvacetiletý muž, který v pátek ve státě New York pobodal spisovatele Salmana Rushdieho, se narodil ve Spojených státech poté, co jeho rodiče emigrovali z Libanonu, píše agentura AP.

Policie podezřelého po incidentu identifikovala jako 24letého Hadiho Matara z Fairview ve státě New Jersey. Byl zatčen na místě činu v neziskovém vzdělávacím centru Chautauqua Institution ve městě Chautauqua, kde měl britský spisovatel indického původu promluvit.

Matar se narodil libanonským rodičům, kteří emigrovali z jiholibanonské pohraniční obce Járún, řekl agentuře AP starosta Alí Tihfí. Motiv útoku zatím nebyl objasněn.

Matar se narodil deset let poté, co Rushdiemu vyšel román Satanské verše, kvůli kterému tehdejší íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Rúholláh Chomejní vyzval muslimy, aby Rushdieho zabili za rouhačství. Kritika z muslimských kruhů Rushdiemu vyčítala, že v knize urážel korán a proroka Mohameda.

Před několika dny na incident reagovala také matka útočníka, která se syna zřekla, píše BBC. „S ním jsem skončila,“ uvedla v pondělí Silvana Fardosová. „Nemám mu dál co říci,“ dodala.

V pátek bude řada literárních osobností číst z Rushdieho děl na schodech newyorské veřejné knihovny, aby tak ukázali solidaritu s napadeným umělcem.

Reklama

Doporučované