Hlavní obsah

Políček Číně před olympiádou: Francie označila zacházení s Ujgury za genocidu

Foto: Profimedia.cz

Snímek z demonstrace na podporu Ujgurů. Čína odmítá obvinění, že v Sin-ťiangu drží miliony lidí v koncentračních táborech.

Reklama

Dolní komora francouzského parlamentu ve čtvrtek přijala usnesení odsuzující genocidu, které se údajně dopouští Čína na Ujgurech. Menšina vyznávající převážně islám žije hlavně v čínské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Článek

Nezávazné usnesení o genocidě proti Ujgurům navrhli francouzští socialisté a podporovala ho i strana prezidenta Emmanuela Macrona. Národní shromáždění ho přijalo téměř jednomyslně jen dva týdny před začátkem zimních olympijských her v Pekingu, informuje agentura AFP.

V usnesení mimo jiné stojí, že Národní shromáždění „oficiálně uznává násilí páchané na Ujgurech ze strany Čínské lidové republiky za genocidu a zločiny proti lidskosti“.

Francouzská vláda by podle rezoluce měla podniknout „nezbytná opatření v rámci mezistátní politiky a také ve své zahraniční politice vůči Čínské lidové republice“, aby se takové chování již neopakovalo.

„Čína je velmoc. Milujeme čínský lid, ale odmítáme se podvolit propagandě režimu, který páchá genocidu nám na očích a spoléhá na naši zbabělost a lakotu,“ prohlásil lídr socialistů Olivier Faure.

Čína odmítá tvrzení o genocidě v autonomní oblasti Sin-ťiang a obviňuje Ujgury, kteří svědčili v zahraničí, že lžou o podmínkách, které panují v jejich domovině. Peking opakovaně odmítl žádost Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva, aby v regionu umožnil průzkumnou misi.

Spojené státy uvalily v souvislosti se zacházením s Ujgury sankce na množství čínských politiků a společností. K diplomatickému bojkotu ZOH v Pekingu se kromě Spojených států připojily také Kanada či Velká Británie.

Za genocidu už loni označily čínské chování vůči Ujgurům například parlamenty Nizozemska nebo Kanady. Stejné slovo používala i bývalá americká administrativa Donalda Trumpa.

Reklama

Související témata:

Doporučované