Hlavní obsah

Potvrzeno. Irsku povládne premiér rekordman

Foto: Profimedia.cz

Simon Harris se už ve 22 letech stal nejmladším irským poslancem, v 37 se z něj stal nejmladší premiér.

Reklama

aktualizováno •

Sedmatřicetiletý Simon Harris se stal nejmladším irským premiérem v historii. Na to být nejmladší si ale během své kariéry nejspíš zvykl, s politikou začínal už v 15 letech. Byl například i „covidovým“ ministrem zdravotnictví.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Život se na mě řítil mnohem rychleji, než jsem čekal,“ uvedl v roce 2022 v rozhovoru pro irský časopis Hotpress Simon Harris. Tehdy měl za sebou několik vrcholných politických funkcí. Teď vystoupal na samý vrchol irské politiky.

Irský parlament během úterního zasedání zvolil Harrise irským premiérem. Pro hlasovalo 88 poslanců, proti 69.

„Zavazuji se, že udělám vše, co bude v mých silách, aby dostál důvěře, kterou jste ve mě dnes vložili,“ vzkázal po hlasování Harris a slíbil, že vládu povede v „duchu jednoty, spolupráce a vzájemného respektu“.

Dosavadní ministr vysokého školství se stal ve svých sedmatřiceti letech nejmladším taoiseachem, tedy šéfem irské vlády, kterého kdy ostrov měl. Na pozici vystřídal Lea Varadkara, který v pondělí večer oficiálně rezignoval. Záměr odstoupit z čela vlády i vládní strany Fine Gael nečekaně oznámil 20. března (psali jsme zde).

Harris už dříve slíbil, že bude v nové roli usilovat o „udržitelnější“ přistěhovaleckou politiku – téma, které se stalo středobodem nedávných agresivních protestů v Dublinu. Vzkázal také, že je pro zavedení okamžitého příměří v Gaze, a jasně odsoudil ruskou agresi na Ukrajině.

Místo školy do politiky

Harris se narodil v roce 1986 v irském hrabství Wicklow a ve svých sedmatřiceti letech má za sebou působivou politickou kariéru. Ačkoliv většinu dospělého života strávil v irském parlamentu, říká, že je politikem jaksi „náhodou“.

Svou politickou kariéru Harris odstartoval už v 15 letech, kdy vstoupil do strany Fine Gael. O rok později zorganizoval první politickou akci. Jak sám vzpomíná v rozhovoru pro Hotpress, byl tehdy frustrovaný, že se v irské společnosti málo mluví o autismu, což je diagnóza jeho bratra.

„Viděl jsem, jakým stresem a vypětím si moji rodiče procházejí, a svolal jsem veřejné setkání v mém rodném městě,“ popisuje Harris, který na místní faru pozval lidi s autismem a jejich rodiny. Přispěl tím k vytvoření nové podpůrné organizace.

Politika ho nakonec vtáhla natolik, že ani nedokončil vysokou školu. Studium žurnalistiky a francouzštiny na Dublinském technologickém institutu zanechal v předposledním ročníku a vyměnil jej za práci asistenta jednoho ze senátorů své strany Fine Gael.

Netrvalo to dlouho a do politiky sám vstoupil, připomíná britská stanice BBC. Ve 22 letech se stal Harris s největším ziskem hlasů radním hrabství Wicklow, kde dodnes žije. O dva roky později už získal křeslo v irském parlamentu a stal se tak jeho vůbec nejmladším členem.

Pandemie jako zkouška ohněm

Po tom, co se v roce 2014 snažil neúspěšně dostat do evropského parlamentu, nastoupil Harris na pozici náměstka ministra financí. První velkou politickou příležitost pak dostal, když mu bylo devětadvacet let a usedl do čela rezortu zdravotnictví.

Krátce na to se Harris, kterého britská média označují jako velmi rodinně orientovaného muže, oženil se svou dlouholetou partnerkou Caoimhe Wade. Pár má spolu dvě děti.

„Otcovství změnilo celý můj život,“ prozradil Harris v článku pro Irish Mirror z roku 2022 a rodičovství označil za „nejdůležitější práci, jakou má a kdy mít bude“. „Hodiny, které jsem dříve s radostí trávil u svého pracovního stolu, někdy trávím tak, že se strachuji o promarněné chvíle a milníky s mými dětmi,“ dodal.

Hodin u pracovního stolu v posledních letech rozhodně nebylo málo. Harris coby ministr zdravotnictví v roce 2018 bojoval za zrušení zákazu potratů. Rezort vedl i v době, kdy vypukla pandemie covidu-19, která se stala jednou z největších výzev jeho dosavadní kariéry.

Irsko pod jeho vlivem přijalo včasná preventivní opatření a uzavřelo školy zhruba čtrnáct dní předtím, než se k podobnému kroku odhodlala sousední Velká Británie. Během řízení koronavirové pandemie se ovšem dopustil i řady přešlapů.

„Uvědomte si, že tohle je koronavirus covid-19, to znamená, že tady bylo 18 dalších koronavirů a myslím, že se zatím nepodařilo úspěšně najít vakcínu ani na jeden z nich,“ uvedl například v jednom z výroků, kterým si vysloužil posměch na sociálních sítích.

Číslovka 19 v názvu totiž odkazuje na rok 2019, kdy byl virus objeven. Harris později přiznal, že se dopustil „strašné chyby“ a za svá slova se veřejně omluvil.

O nedávných protestech v Irsku

Zatímco leckde jinde politickou debatu ovládli lídři, kteří brojí proti uprchlíkům, kampaním v Irsku se podobné slogany vyhýbají. „Každá rodina je rodinou migrantů,“ vysvětluje toleranci pro Seznam Zprávy socioložka z Dublinu.

Několik měsíců po začátku pandemie v Irsku vznikla nová vládní koalice a Harris tak v čele rezortu skončil. Přešel do pozice ministra pro vysoké školství, výzkum, inovace a vědu, kde působí dodnes.

Zahraniční média odhadují, že ani v čele irské vládní strany to Harris nebude mít jednoduché. Fine Gael z nedávných průzkumů voličských preferencí nevychází nejlépe a Harris bude mít maximálně rok na to, aby koalici zachránil před porážkou v parlamentních volbách.

„Přijmout vedení této skvělé strany je pro mě absolutní životní ctí,“ uvedl Harris po tom, co byl 24. března prohlášen novým předsedou středopravé strany. Svým kolegům slíbil, že důvěru, kterou v něj vložili, oplatí „těžkou prací, krví, potem a slzami“ i „zodpovědností, pokorou a slušností“.

Reklama

Související témata:
Simon Harris

Doporučované