Hlavní obsah

Poprask po slovech Morawieckého. Pomoc Ukrajině posíláme dál, ujišťuje Varšava

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Polský premiér Mateusz Morawiecki.

Reklama

aktualizováno •

Polsko, které je jedním z nejvěrnějších spojenců Ukrajiny, oznámilo, že válčící zemi již nedodává zbraně a momentálně vyzbrojuje vlastní armádu. Ujistilo však, že „výlučně plní předem domluvené dodávky munice a výzbroje“.

Článek

„Na Ukrajinu už zbraně nedovážíme, protože nyní vyzbrojujeme Polsko modernějšími zbraněmi,“ vzkázal polský premiér Mateusz Morawiecki ve středečním výstupu v televizi Polsat.

Premiérova slova vzbudila poprask a citovaly je i velké zahraniční zpravodajské agentury a média, jako například BBC. Ve zprávě však zaměnily přítomný čas, který Morawiecki užil, za budoucí. Zprávy proto vyznívaly tak, že Polsko přeruší zbrojní dodávky pro Ukrajinu.

To vše v době rostoucího napětí mezi oběma zeměmi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svého spojence v úterý obvinil z toho, že embargem na dovoz ukrajinského obilí nepřímo pomáhá nepříteli. Varšava si na oplátku předvolala ukrajinského velvyslance.

Morawieckého ostrý výrok tudíž svádí k tomu, aby byl interpretován jako další eskalace diplomatické roztržky. Realita je však spíše taková, že Polsko už Ukrajině poslalo vše, co momentálně mohlo, a nyní se logicky soustředí na to, aby doplnilo ztenčené zásoby vojenské techniky a posílilo ozbrojené složky.

Ukrajinci dostanou houfnice Krab

Věc ve čtvrtek upřesnil mluvčí polské vlády Piotr Müller. „Polsko plní výlučně předem domluvené dodávky munice a výzbroje,“ uvedl v rozhovoru pro agenturu PAP. „Jejich součástí jsou i ty, které vyplývají ze smluv s Ukrajinou. Mimo jiné největší zahraniční zbrojní zakázka od roku 1989 na houfnice Krab,“ řekl Müller.

Ujistil zároveň, že v Polsku dál funguje transportní hub pro mezinárodní pomoc Ukrajině. Ten se nachází v Řešově, kde leží důležité letiště Jasionka.

Už premiér Morawiecki ve středečním televizním výstupu uvedl několik důkazů toho, že polská pomoc Ukrajině neutuchá. Zdůraznil, že polské zbrojovky nepřestanou vyrábět a opravovat zbraně, které si Kyjev objednal, a řešovské letiště bude stále odbavovat dodávky zbraní Ukrajině.

Více o ukrajinsko-polském sporu zde:

Prezidenti Andrzej Duda a Volodymyr Zelenskyj velmi dlouho vystupovali jako velcí přátelé. Jenže teprve aktuální ostré neshody ohledně vývozu ukrajinského obilí ukážou, nakolik pevný tento vztah skutečně je.

Deeskalace?

Ukrajinské ministerstvo zemědělství ve čtvrtek uvedlo, že o obchodním sporu, který mezi zeměmi hoří kvůli ukrajinskému obilí, spolu telefonicky hovořili ministři obou zemí. „Dohodli jsme se, že najdeme řešení, které zohlední zájmy jak Polska, tak Ukrajiny. Další kolo jednání se očekává v nejbližších dnech,“ uvedl úřad v Kyjevě.

Poláci teď mají prostudovat ukrajinský návrh řešení a dodat k němu své připomínky.

Někteří ukrajinští představitelé se také snažili mírnit Morawieckého středeční výrok, který zalarmoval zahraniční média. „Polsko samozřejmě pokračuje v předávání výzbroje Ukrajině,“ uvedl v rozhovoru pro stanici RMF FM ukrajinský poslanec Mykola Kňažickij.

Naznačil rovněž, že se výrok Zelenského kromě Polákům nelíbil ani některým Ukrajincům. „Poláci jsou naši přátelé, 90 procent Ukrajinců je Polákům vděčných. To, co řekl prezident Zelenskyj z tribuny OSN, bylo velmi tvrdé. A myslím, že bylo zbytečné to říkat,“ uvedl.

Čím Zelenskyj popudil Poláky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterním vystoupení na Valném shromáždění OSN Polsko, Slovensko a Maďarsko obvinil z toho, že nepřímo napomáhají Moskvě a solidaritu s Ukrajinou pouze předstírají. Na země dokonce Kyjev podal stížnost u Světové obchodní organizace (WTO).

„Otevřeli jsme dočasný námořní vývozní koridor. Pracujeme na zachování pozemních tras. Je znepokojivé, že někteří v Evropě si hrají na solidaritu v rámci politického divadla – z obilí dělají thriller. Může se zdát, že se drží vlastních rolí. Ve skutečnosti však pomáhají připravovat scénu pro herce z Moskvy,“ uvedl Zelenskyj.

O embargu na dovoz obilí jsme psali zde:

Polsko, Slovensko a Maďarsko se rozhodly v embargu na dovoz ukrajinského obilí pokračovat, přestože Evropská komise ho v pátek odmítla prodloužit. Ukrajině se rozhodnutí trojice států nelíbí, a proto podala stížnost u WTO.

Polské ministerstvo zahraničí se proti výrokům ukrajinského prezidenta ostře vymezilo a předvolalo si ukrajinského velvyslance. Morawiecki pak dodal, že Kyjev z předstírání solidarity Polsko vinit nemůže, protože „Ukrajinu podporovalo od prvního dne války“.

„Ukrajina se brání bestiálnímu ruskému útoku a já tuto situaci chápu, nicméně jak jsem řekl, budeme naši zemi chránit,“ dodal polský premiér s tím, že se nyní země bude soustředit na vlastní vyzbrojování.

Podobně se dříve vyjádřil i polský prezident Andrzej Duda. Řekl, že ukrajinskou situaci chápe, Varšava však musí jednat zejména v zájmech Polska. Ukrajinu přitom přirovnal k tonoucímu, který je nebezpečný těm, kteří se ho snaží zachránit.

Duda svými slovy reagoval na momentální napětí mezi zeměmi, které se týká již déle trvajících problémů s vývozem ukrajinského obilí. Zatímco Evropská komise se rozhodla neprodloužit zákaz jeho dovozu do unijních zemí sousedících s Ukrajinou, který vypršel minulý týden, Slovensko, Polsko a Maďarsko v embargu pokračují.

Zákazem se trojice zemí a Chorvatsko, které se ke skupině přidalo v úterý, snaží ochránit své vlastní zemědělce, kteří by podle nich jinak museli konkurovat levným zemědělským plodinám dováženým z Ukrajiny. I nadále však chtějí umožňovat, aby se ukrajinské produkty dostávaly přes jejich hranice do těch částí světa, kde lidé trpí hladem.

Reklama

Doporučované