Hlavní obsah

Pořád se brodíme bahnem a shazují na nás rakety, říká veterinář z Chersonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ДСНС України

Snímek pořízený při záplavách v Chersonské oblasti.

Reklama

Voda ze zničené Kachovské přehrady už ustupuje. Lidem se ale neulevilo. Bombardování neustalo, práce je hodně a jídlo extrémně zdražilo, líčí v rozhovoru pro Seznam Zprávy z Chersonu Aleksandr Vynyčenko.

Článek

Protržení ukrajinské Kachovské přehrady na začátku června spustilo rozsáhlou evakuaci. Zničení vodního díla - 44krát rozlehlejšího a 60krát objemnějšího než česká nádrž Lipno - na dlouhou dobu proměnilo krajinu.

Teď už voda ustupuje. Dobrovolnické práce ale pro změnu ztěžuje letní počasí, vynořující se nepořádek, ale i mrtvá zvířata. „Sjíždí se sem (dobrovolníci) z celého světa. Pomáhají samozřejmě, čím mohou, třeba i potravinami. Hlavně tady všechno čistí, stejně jako místní, kteří se zapojují,“ líčí pro Seznam Zprávy Aleksandr Vynyčenko, který v Chersonu pracuje jako veterinář.

V rozhovoru vysvětluje, proč se práce nejvíce soustřeďují na odklízení mrtvých zvířat, a říká, že největší komplikaci nadále představuje ruské bombardování.

Dotklo se vás osobně zničení Kachovské přehrady a záplavy?

Přímo ne, protože žiju v oblasti, kam se voda nedostala. Ale aktivně se zapojuji do dobrovolnických prací.

Jaká je situace ve městě nyní?

Je to náročné. Často ještě dochází k evakuacím lidí. Brodíme se bahnem. Lidé jsou bez svých domovů, aut… Doslova beze všeho, jelikož mnohé domovy jsou plně pod vodou. I kdyby lidé chtěli a mohli, tak se jednoduše nemají kam vrátit, dá se říct. Na mnoha místech ještě není ani elektřina.

Odhadnete, kolik chersonských domácností je v této nejtěžší situaci?

Tisíce. Určitě se nejedná o pouhé desítky nebo stovky.

A voda už začala klesat?

Ano, voda opadla, proto již také fungují komunální služby. Práce je ale hodně.

Pomáhají dobrovolníci?

Je jich tady strašně moc. Sjíždí se sem z celého světa. Pomáhají samozřejmě, čím mohou, třeba i potravinami. Hlavně všechno tady čistí, stejně jako místní, kteří se zapojují.

Je tady strašně moc uhynulých zvířat. Jako veterinář pomáhám právě u služeb, které je sklízejí. Podle mě je velmi důležité to udělat nyní, než začnou další práce, jinak by hrozilo rychlé šíření nemocí a infekce z hnijících těl. Snažíme se oblasti i proto dezinfikovat.

Čelíte ještě nějakým komplikacím?

Bombardují nás neustále. Každý den umírají lidé. Nestačí, že nás topí, ale ještě na nás shazují rakety. Voda s sebou přinesla strašně moc dalšího nepořádku. Začalo být léto a je neskutečné vedro, které znepříjemňuje dobrovolnické práce. Také ještě víme, že voda neklesla všude, tudíž úplný obrázek toho, co nás čeká, ještě nemáme.

Jak je město zásobované potravinami nebo pitnou vodou?

Všeho máme naštěstí dostatek. Kde to šlo, tak jsme vytvořili studny na vodu. Nejsou ale všude. S jídlem nám pomáhají humanitární pracovníci nebo dobrovolníci, kteří ho dováží. Nicméně z toho důvodu jsou některé potraviny také dražší, zejména zelenina. Je to samozřejmě kvůli tomu, že oblast přišla o značné množství úrody.

Co čeká Kachovskou přehradu?

Vyprázdněním Kachovské přehrady přichází Ukrajina o důležitý vodní ekosystém a také o ekonomicky významnou rybí populaci, popisuje pro Seznam Zprávy Jiří Peterka z Hydrobiologického ústavu Biologického centra Akademie věd.

Dokážete odhadnout, o kolik vzrostly ceny?

Některé položky skoro o 50 procent. Dokonce mám pocit, že se o něco zdražuje každý den. Bude dlouho trvat, než se vše vrátí k normálu a začne mizet bída a chudoba. Ale všichni si pomáhají. Když jsem měl možnost, zajel jsem třeba pro několik litrů pitné vody a dovezl ji do míst, kde jí neměli dost. Sdílíme pocit, že za poslední rok a půl jsme zestárli o deset let. Každý dělá, co může.

Zůstává hodně lidí v oblasti?

Mnohé tady nic nedrží, proto se evakuují a odjíždí z Chersonu do jiných měst, jako je Kyjev nebo Mykolajiv.

Jak situaci lidé zvládají po psychické stránce?

Každý den se modlíme, aby to bylo u konce. Chceme se už setkat s rodinami. Nejen já, ale i spousta dalších lidí je odloučených od svých rodin, které jsou na druhém (okupovaném) břehu řeky. Naštěstí máme možnost být v kontaktu telefonicky nebo přes internet.

Reklama

Doporučované