Hlavní obsah

Portal Kombat. Rozsáhlá ruská kampaň má „zpracovat“ Evropany

Foto: Shutterstock.com

Ruskou propagandu mělo v chystané kampani šířit 193 různých zpravodajských webů.

Reklama

Kampaň zacílená na druhé výročí zahájení ruské invaze na Ukrajinu má zejména očerňovat Kyjev. Autoři se postarali například o to, aby stránky byly dobře vidět ve vyhledávačích.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Téměř dvě stovky dezinformačních webů jsou připraveny šířit ruskou propagandu po Evropě. Francouzský vládní úřad pro odhalování zahraniční propagandy a fake news (Viginum) v úterý zveřejnil výsledek své několik měsíců trvající práce – je jím odhalení mezinárodně zacílené sítě ruské propagandy, kterou experti označili výrazem Portal Kombat.

Dezinformační kampaň, kterou Rusko chystá, má šířit celkem 193 zpravodajských webů ve velké části Evropy – část webů je v angličtině, francouzštině, němčině a polštině. Některé internetové stránky byly vytvořeny už před několika lety a zatím „spí“ nebo vykazují jen minimální návštěvnost.

To by se však mělo změnit s dvouletým výročím invaze na Ukrajinu a také s blížícími se volbami do Evropského parlamentu.

I když původně síť zpravodajských webů primárně pokrývala dění v Rusku a na Ukrajině, po invazi ruských vojsk se začala zaměřovat na okupovaná ukrajinská území a napadání západních zemí, které Ukrajinu podporují. Stránky v této síti nevytvářejí žádný originální obsah, ale masivně šíří sdělení z ruských nebo proruských účtů na sociálních sítích. Kromě toho i oficiální ruské zpravodajství, tedy agenturu TASS, RIA Novosti nebo server Izvestija.

Články z těchto zdrojů automaticky překládají překladače, což je na nich znát. Hlavním cílem je podle francouzských expertů pozitivní prezentace „speciální vojenské operace“, jak Kreml prezentuje invazi do sousední země, a očerňování Ukrajiny a jejích vůdců.

Debaty o pomoci Ukrajině

Schválení další americké pomoci Ukrajině vázne už týdny. Balíček s pomocí už sice prošel Senátem, ale republikánské vedení Sněmovny reprezentantů ho nechce pustit dál. Pro Kyjev to může být existenční problém. V kuloárech amerického Kongresu zaznívá i to, že se republikáni bojí, aby přijetí balíčku příliš nepomohlo Joemu Bidenovi v kampani.

Jako příklad uvádějí Francouzi server pravda-fr.com, který podle nich jasně vede k polarizaci frankofonní veřejné debaty na internetu.

Badatelé z Viginum přišli na to, že oněch 193 informačních portálů patří do jedné digitální infrastruktury a tvoří tři takzvané ekosystémy. Ty jsou vytvořeny na základě grafických kritérií (shodný vizuál stránek), časových kritérií (datum vzniku webů) a územních kritérií (země, na které propaganda cílí).

Jedním z těchto ekosystémů je ekosystém „pravda“ – pod tímto názvem vytvořili Rusové informační portály v různých jazycích, aby zasáhli publikum západních zemí. Pravda v němčině cílí na Němce, Rakušany a Švýcary, pravda v angličtině na Brity a Američany, další odnože webu jsou ve francouzštině, španělštině a polštině. Další z ekosystémů jsou odnože webu news.ru.

Ruští propagandisté přizpůsobili weby internetovým vyhledávačům tak, aby se objevily na čelních místech v Googlu. To se ale při zadání dotazů typu „France and Ukraine“ nedaří, vidět jsou až při použití složitějších a konkrétnějších klíčových slov.

Dalším nástrojem je masivní sdílení stejného obsahu na mnoha různých webech a práce se sociálními sítěmi. Například výše zmíněný server pravda-fr.com má svůj účet na síti Telegram, kde zveřejňuje až devět příspěvků za hodinu.

Ukrajinští politici jsou v těchto příspěvcích líčeni jako nacisté, korupčníci nebo jednoduše neschopní lidé.

Analytici z úřadu Viginum uvádějí, že navzdory propracovanosti systému jsou jeho dopady ve Francii jen mírné. V listopadu web pravda-fr.com navštívilo jen 10 700 uživatelů, jeho polskou verzi 17 600 uživatelů, 34 400 návštěv měla verze německá, 36 700 verze v angličtině a 55 000 verze španělská.

Reklama

Doporučované