Hlavní obsah

Republikáni budou raději škodit Bidenovi než pomáhat Ukrajině, říká expert

Foto: Shutterstock.com

Americký prezident Joe Biden a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Američtí politici se měsíce snažili najít shodu, jak poslat Ukrajině další peníze. Výsledný návrh však ve čtvrtek shodili republikáni ze stolu. Může za to Donald Trump, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jan Hornát z FSV UK.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Republikánští senátoři ve středu zablokovali další projednávání možné finanční podpory Ukrajině. Kompromisní návrh s demokraty přitom projednávali měsíce. Spojoval v sobě podporu Kyjevu s penězi pro Izrael a ještě i zpřísnění imigrační politiky. S plánem přišli republikáni loni na podzim; počítalo se s tím, že Ukrajina obdrží 60 miliard dolarů (v přepočtu tedy zhruba 1,4 bilionu korun).

Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem na neobvyklou kombinaci přistoupili. Rodící se kompromis se však setkával s čím dál silnější kritikou republikánů, návrh nakonec většina z nich nepodpořila.

„Je to jasně politická hra republikánů, jak demokratům nedat nic zadarmo, protože by mohli pomoci prezidentu Joeu Bidenovi vyhrát,“ říká v narážce na podzimní prezidentské volby v USA Jan Hornát z Katedry severoamerických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Proč návrh na finanční podporu Ukrajiny v americkém Senátu neprošel?

Republikáni oficiálně tvrdí, že část zákona, zaměřená na omezování prostupnosti amerických hranic, nebyla dostatečně silná. Například jazyk, který v zákoně popisoval změny na hranicích, podle nich nebyl takový, jaký si republikáni představovali.

Hlavní důvod je ale spojený s bývalým republikánským prezidentem Donaldem Trumpem. Vypadá to, že strana spíše poslechla Trumpa, který, kdyby zákon prošel, by to vnímal jako výhru pro Joea Bidena. Byl by to Biden, kdo by získal voličské body a Trump by o ně naopak přišel (Americký prezident, demokrat Joe Biden v reakci na postoj republikánů prohlásil, že by ho „nikdy nenapadlo, že uvidí něco takového“. Následně obvinil Donalda Trumpa, že volal a „vyhrožoval zákonodárcům odplatou“, pokud podpoří balíček, který zahrnoval i větší americké financování Ukrajiny a Izraele, pozn. red.)

Důležité je také říct, že migrace a propustnost amerických hranic je téma, za které mohou republikáni v rámci prezidentské kampaně Bidena kritizovat. Zároveň i demokratičtí voliči vnímají, že jde o Bidenovo nejslabší místo.

Biden v krizi

Spojené státy letos nejspíše čeká repríza souboje o Bílý dům z roku 2020. Oproti Donaldu Trumpovi si však Joe Biden dnes nevede dobře v průzkumech veřejného mínění. Co je důvodem? A má šanci tento trend zvrátit?

Proč vlastně republikáni trvali na tom, aby se možná pomoc Ukrajině schvalovala společně se zpřísněním migrační politiky?

Z mého pohledu to viděli jako jediný způsob, jak získat pro jednání o změnách migračního systému větší páku. „Pomoc pro Ukrajinu nedostanete, když v zákoně nebude to, nebo ono.“ Šlo podle mého názoru čistě o strategický tah, jak z reformy imigrační politiky získat co nejvíce.

Můžete pojmenovat, o co tedy republikánským senátorům ve skutečnosti jde? Americká média spekulují, že zásadní roli hrají blížící se prezidentské volby.

V rozhovorech někteří republikánští kongresmani explicitně říkali, že toto není moment, kdy by chtěli určitým způsobem pomoci demokratické straně vyhrát. A – jak jsem zmiňoval – prosadit tento návrh by bylo vnímáno jako úspěch pro demokraty, protože jde o jednu z jejich programových priorit. Situace na hranicích by se sice nezlepšila okamžitě, ale minimálně do léta ano. Už by nebyl důvod Bidena tolik kritizovat.

Je to jasně politická hra republikánů, jak demokratům nedat nic zadarmo, protože by mohli pomoci Bidenovi vyhrát.

Černý scénář pro Ukrajinu:

Osm expertů – z Česka, Ukrajiny, Běloruska i Izraele – připravilo pro Seznam Zprávy stručnou prognózu naznačující, co by pro Kyjev znamenalo, pokud by vyschla pomoc západních spojenců.

Demokraté se pokusí zajistit pomoc Ukrajině a Izraeli tím, že o ní nechají senátory hlasovat zvlášť. Mají šanci uspět?

Senátem návrh sice může projít, ale v dolní sněmovně nemá šanci. Radikálnější křídlo republikánů má ve Sněmovně reprezentantů větší vliv než v Senátu a právě to už oznámilo, že i kdyby zákon ze Senátu přišel, vyvolají hlasování o odvolání předsedy sněmovny Mika Johnsona. Je to tedy zaseknuté a nedá se říct, kdy to projde.

Reálněji vidím, že na začátku března bude celý Kongres hlasovat o rozpočtu pro fiskální rok 2024, což už se posouvá několik měsíců. Je tedy spíš pravděpodobné, že financování Ukrajiny a Izraele bude prosazováno za měsíc v rámci větších rozpočtových zákonů. Tam se domnívám, že návrh projde a ztratí se.

Čili si troufám tvrdit, že minimálně měsíc bude muset Ukrajina na garanci extra financování ještě počkat.

Má podle vás prezident Joe Biden plán, pokud nebude další pomoc Kyjevu schválena?

Biden skoro žádný plán mít nemůže. Americký Kongres zkrátka má pravomoc rozhodovat o financování. Když návrh neprojde, Biden může akorát přesvědčovat jiné partnery, aby pomáhali Ukrajině, může víc tlačit na Evropu. Sám ale pomoc Ukrajině bez Kongresu nevytvoří.

Reklama

Doporučované