Hlavní obsah

Francie přitvrzuje špehovací zákon. Opozice se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Obatala-photography, Shutterstock.com

Francouzský ministr spravedlnosti Eric Dupond-Moretti na snímku z Marseille z února 2022.

Reklama

Francouzská vláda protlačila parlamentem část justiční reformy, která policii umožní dostat se na dálku do mobilních telefonů podezřelých. Půjde jen o desítky případů ročně, ujišťuje ministr spravedlnosti.

Článek

Ve francouzském parlamentu vznikla tento týden netradiční koalice. Pro část justičního zákona, která policii umožní se na dálku nabourat do mobilního telefonu vyšetřovaných, zvedli ruku jak poslanci vládní koalice, tak i opoziční Republikáni a zástupci krajně pravicového Národního sdružení. Levicovou opozici se jim podařilo přehlasovat v poměru 80:24 hlasů.

Článek nového justičního zákona umožňuje vzdálenou aktivaci mobilních telefonů, počítačů a dalších připojených objektů ve dvou různých případech. První případ opravňuje policii díky geolokaci sledovat v reálném čase pohyb vyšetřovaných osob, pouze však tehdy, pokud jsou vyšetřovány z trestného činu, za který lze uložit nejméně pět let odnětí svobody. Senát chtěl toto opatření omezit na zločiny, za které hrozí 10 let vězení, poslanci se však vrátili k původní verzi vlády, informoval server TF1info.fr.

Druhý případ umožňuje vzdálené snímání zvuku a obrazu osob vyšetřovaných kvůli terorismu, ale i delikvenci a organizovanému zločinu. 

Ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti ujišťuje, že půjde jen o desítky případů ročně.

Mohlo by vás zajímat

V Polsku a Maďarsku je špehovací software integrální součástí systému, jehož cílem je kontrola a možná i útisk obyvatel, říká šéfka vyšetřovací komise Evropského parlamentu Sophie in 't Veldová.

Obavy z porušování základních svobod

Levicoví zákonodárci jsou ostře proti, mluví o narušování soukromí. Představitelé hnutí Nepoddajná Francie pak i o vládním sklonu k autoritářství. Ustanovení „vyvolávají vážné obavy z porušování základních svobod,“ uvedla organizace La Quadrature du Net, která prosazuje digitální práva a svobody.

Dupond-Moretti zákon hájí s tím, že opatření se bude uplatňovat jen u velmi závažných případů a bude omezené pouze na období 15 dní, které se dá jednou prodloužit, pak ho musí schvalovat soudce. Celková doba sledování nesmí nicméně přesáhnout šest měsíců. Platí přitom, že terčem by neměli být zástupci citlivých profesí, jako jsou lékaři, právníci, politici či novináři.

Podle ministra je to stejné, jako když dříve umisťovali policisté v domech podezřelých štěnice a kamery. Argumentuje i tím, že stejnou možnost mají i tajné služby, a to i bez soudního povolení.

Schvalování justiční reformy z dílny ministra spravedlnosti Duponda-Morettiho probíhá ve velmi citlivé době.

Jak píše deník Le Monde, je nyní ministr všude: v době protestů proti zastřelení 17letého mladíka Nahela policií v Nanterre vystupoval jako jeden z nejaktivnějších členů vlády, kromě toho se snaží protlačit reformu, řeší status soudců a sám se hájí v případu střetu zájmů, kdy měl jako ministr zasahovat do případů, kterým se dříve věnoval jako advokát.

Reklama

Doporučované