Hlavní obsah

„Bratr v Kristu, hrdina.“ Blogerovi se po smrti v Rusku dostává posvátné úcty

Foto: Profimedia.cz

Jeden z billboardů na památku zabitého Maxima Fomina alias Vladlena Tatarského v Doněcku.

Reklama

Válečný bloger, který zemřel při nedělním výbuchu v petrohradské kavárně, dostal řád od prezidenta Putina a další posmrtné pocty. Množí se výzvy k tvrdšímu stíhání opozice a potírání všeho prozápadního.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už v úterý, dva dny po atentátu na Maxima Fomina, se v ulicích okupovaného východoukrajinského města Doněck objevily billboardy, které oslavují tohoto válečného blogera jako hrdinu padlého v boji proti Ukrajině.

„Svůj život položím za naše vítězství! Za vítězství Ruska,“ stojí v citátu na jednom z velkoplošných plakátů s Fominovou podobiznou a daty narození a úmrtí.

Na jiném billboardu je muž vyobrazen ve vojenské přilbě a označen za „bratra v Kristu“.

Po tragickém úmrtí známého válečného aktivisty, který na sociálních sítích vystupoval pod přezdívkou Vladlen Tatarskij, se v Rusku vzedmula vlna gest a výroků, v nichž se projevy až posvátné úcty mísí s propagandou.

Fomin, v minulosti odsouzený bankovní lupič a posléze bojovník na straně proruských separatistů na Donbasu, je nyní vykreslován jako mučedník, jehož smrt má Rusy podnítit, aby se více semknuli. A to jak ve válce za okupovaná území na Ukrajině, tak v rozhodnějším boji s opozicí.

Zesnulého v uplynulých dnech ocenili na nejvyšších místech. Prezident Vladimir Putin v pondělí Fominovi posmrtně udělil Řád odvahy, poslanci Státní dumy si uctili jeho památku minutovým tichem vstoje.

Zakladatel žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který dříve vlastnil a posléze podporoval petrohradskou kavárnu, v níž došlo k výbuchu, označil Fomina za „posvátný symbol ruského boje proti vnějšímu zlu“. Blogera posmrtně začlenil do své soukromé armády, čímž umožnil, aby jeho příbuzní získali nárok na výplatu náhrady po smrti.

Jméno Fomina je nyní také zákonem chráněno před „diskreditací“.

Státní ruská média informovala, že lidé na různých místech země nosí na památku zemřelého květiny, posílají příspěvky jeho pozůstalým a modlí se v chrámech.

Na fasádě stadionu v Rostově na Donu se po setmění promítaly citáty z Fominovy večerní relace, v nichž sledující utvrzoval o porážce nepřítele a světlé a jasné budoucnosti Ruska.

Ještě přísnější

Současně se množí signály, že Fominova smrt má posloužit jako záminka k tvrdším zákrokům proti odpůrcům Kremlu, zejména příznivcům vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného, kteří podle oficiální vyšetřovací verze stojí spolu s Ukrajinou za nedělním atentátem.

Váleční štváči, kteří si říkají zpravodajové

Maxim Fomin alias Vladlen Tatarskij patřil do skupiny „vojenkorů“, ruských válečných korespondentů, které spojuje aktivní podpora války proti Ukrajině.

„Horší je, že ti, kteří živili a financovali nájemné zabijáky, kteří jim diktovali plány, jsou zatím nepotrestáni. Ano, ano, to je naše tzv. nesmiřitelná opozice, která už několik let bojuje proti vlastní zemi za aktivní podpory Západu, kde se o ní točí pompézní filmy, oceněné neobjektivními cenami,“ uvedl bývalý ruský prezident a nynější místopředseda Bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv, který během ukrajinské války proslul jako autor výhrůžných a chvástavých výroků.

Někteří jdou ještě dál a směřují hněv po Fominově zabití proti všemu zlému, co na Rusko přichází ze Západu.

Objevily se také výzvy, aby lidé hlásili spoluobčany, kteří podpořili „teroristický akt“ v Petrohradě. Několik známých osob, například i Jevgenij Prigožin, vyzvali k obnovení trestu smrti.

Poslanci mezitím oznámili, že chtějí zpřísnit tresty za terorismus a rozšířit možnost udělování doživotního vězení.

Trest za humor

Trestat se možná bude také za humor. Dvojici mladých ruských komiků – Garikovi Oganěsjanovi a Alexandru Dolgopolovi – hrozí postih za to, že atentát na Fomina krátce zparodovali při stand-upovém vystoupení v Berlíně.

Bez komentáře: Scénka ruských komiků, ve které zřejmě parodují atentát na válečného blogera Fomina.Video: telegram/shot_shot

Ve scénce zachycené na sociálních sítích vytahuje jeden z komiků z papírové tašky sošku,   podává ji kolegovi a odchází. Obdarovaný položí sošku vedle sebe na barovou stoličku, následuje smích obecenstva.

Šlo patrně o narážku na útok proti Fominovi; podle policie byla nálož umístěna v sádrové sošce, kterou blogerovi darovala mezitím obviněná žena s vazbami na opozici.

Na video komiků rozčíleně reagovali někteří prokremelští propagandisté. Poslankyně Státní dumy Jana Lantratovová oznámila, že požádala šéfa federálního vyšetřovacího úřadu o prověření, jestli komici neporušili zákon.

„Domnívám se, že takové akce představitelů humorného žánru jsou zneuctěním památky zesnulého vojenského zpravodaje a vlastence, oceněného ruským prezidentem Řádem odvahy (posmrtně), a také diskreditací probíhající speciální vojenské operace,“ uvedla poslankyně.

Komici však pravděpodobně nejsou bezprostředně ohroženi, podle médií už ani jeden v Rusku nežije.

Reklama

Doporučované