Hlavní obsah

Darja a soška s bombou. Co víme o ženě podezřelé z vraždy ruského blogera

Foto: Profimedia.cz

Ruské úřady zveřejnily video, v němž se podezřelá žena přiznává k tomu, že do kavárny přinesla sošku, která později explodovala.

Reklama

Rodina a přátelé Darji Trepovové, kterou ruské úřady podezírají z vraždy vojenského blogera, tvrdí, že ačkoliv s válkou nesouhlasila, její názory nebyly radikální a nikdy by nikoho nezabila. Její manžel míní, že byla podvedena.

Článek

Úřady v Rusku zadržely ženu podezřelou z vraždy ruského vojenského blogera Vladlena Tatarského. Jmenuje se Darja Trepovová a je jí šestadvacet let. V minulosti se účastnila protivládních demonstrací, při jedné z nich ji dokonce zatkli. Vraždy by se ale nedopustila, tvrdí její rodina a přátelé. Její manžel věří, že ji někdo podvedl.

Ruská média píší, že Trepovová v neděli odpoledne zavítala do kavárny, kde se konal „vlastenecký večer“, na němž se sešla řada proválečných ruských blogerů. Tatarskému předala sošku, která krátce nato explodovala a blogera zabila. Dalších 35 lidí zranila.

Ruské ministerstvo vnitra později zveřejnilo video, kde se dívka přiznává k tomu, že do kavárny sošku přinesla. Jak ovšem upozorňuje stanice BBC, je pravděpodobné, že výpověď byla získána pod nátlakem.

Trepovová na videu navíc nezmiňuje, zda o tom, že soška skrývá výbušniny, věděla, či nikoliv. I ruští vyšetřovatelé pracují s verzí, že žena neměla ponětí o tom, co se uvnitř předmětu nachází.

Moskva mezitím zveřejnila svou verzi o pozadí incidentu. Ruský protiteroristický výbor uvedl, že za ním stojí ukrajinské tajné služby ve spolupráci s Fondem boje proti korupci vězněného opozičníka Alexeje Navalného, na který měla být Trepovová napojena.

Více informací o incidentu zde:

Nedělní výbuch v petrohradské kavárně podle Moskvy nejspíš připravily ukrajinské tajné služby se spolupracovníky vězněného opozičníka Alexeje Navalného. Úřady hlásí zatčení protiválečné blogerky údajně spojené s Navalným.

Celý případ ovšem nadále obestírá řada otázek. Rodina a přátelé podezřelé ženy přiznávají, že Trepovová s válkou nesouhlasila, jedním dechem ovšem dodávají, že její názory nebyly nikterak radikální. Shodně pak tvrdí, že by rozhodně nebyla schopná někoho zabít.

Kdo je Darja Trepovová?

Příliš mnoho informací o šestadvacetileté Trepovové známo není, většina veřejných zmínek o ní je pouze útržkovitá. Žena údajně dříve navštěvovala školu ve městě Puškin, kousek od Petrohradu. V té době podle jednoho ze známých, se kterým se spojila stanice BBC, neměla silné politické názory.

Následně se měla Trepovová zapsat na Petrohradskou státní univerzitu. Studium ovšem pravděpodobně nedokončila. Jeden z jejích přátel tvrdí, že po dlouho dobu pracovala v obchodě s vintage oblečením v centru Petrohradu. Svou práci však před měsícem opustila, aby se odstěhovala do Moskvy.

Trepovová je údajně vdaná za Dmitrije Rylova. Jak dlouho tito dva tvoří pár, ovšem zůstává nejasné. Někteří z přátel podezřelé ženy dokonce tvrdí, že jejich manželství bylo pouhým „vtipem“ a Trepovová a Rylov jsou jenom kamarádi, píše BBC s odkazem na telegramový účet Agenstvo.

Podle dostupných zpráv byli oba dva 24. února loňského roku zatčeni, když se účastnili protiválečných protestů. Trepovová pravděpodobně ignorovala výzvy policie, která dav nabádala, aby se rozešel, a byla proto zadržena na deset dní.

Některé zdroje tvrdí, že v souvislosti s vraždou blogera je hledána nejen Trepovová, ale také její manžel Rylov, který byl údajně členem menší opoziční Libertariánské strany, jež stála ze demonstracemi.

Vedení strany ovšem podle telegramového kanálu SOTA tvrdí, že Rylov z Ruska emigroval. Dodává také, že Trepovová s Libertariánskou stranou nemá nic společného a že vraždu blogera odsuzují.

Rylov se domnívá, že jeho žena by vraždu nikdy dobrovolně nespáchala a že musela být někým podvedena. „Ano, je pravda, že ani jeden z nás válku na Ukrajině nepodporuje, ale domníváme se, že takové činy jsou nepřípustné,“ uvedl pro SVTV. „Jsem si stoprocentně jistý, že by s něčím takovým nikdy nesouhlasila, kdyby o tom věděla,“ dodal.

Některá ruská média uvádí, že Trepovová si se zavražděným blogerem před incidentem dopisovala a účastnila se jeho předchozích akcí. Zda je tato informace pravdivá, ovšem zůstává nejasné.

Reklama

Doporučované