Hlavní obsah

Potvrzeno. Čína se k rozhořčení Austrálie „rozroste“ i v Pacifiku

Foto: Profimedia.cz

Snímek z konce března zveřejněný policejními silami Šalomounových ostrovů. Důstojníci čínského policejního týmu trénují místní důstojníky.

Reklama

Čína a Šalomounovy ostrovy potvrdily podpis „bezpečnostní“ dohody. Pekingu se tak otevře cesta do jižního Pacifiku, kde by dle obav okolních států mohla vyrůst čínská vojenská základna.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Když na konci března na internet unikla potenciální dohoda mezi Čínou a Šalomounovými ostrovy, jižní Pacifik znervózněl.

Pokud by se podpisem obou zemí stvrdila byť jen uniklá část dokumentu, čínským vojákům a námořním válečným lodím by se otevřely dveře do tichomořského ostrovního státu, který hrál klíčovou roli ve druhé světové válce.

Austrálie, Nový Zéland i Spojené státy tak v uplynulých týdnech nešetřily varováními před bezpečnostními riziky dohody. „Austrálie a Nový Zéland to vidí jako naprostou změnu rovnováhy v Pacifiku a hrozbu pro svou existenci,“ uvedl nedávno v rozhovoru pro Seznam Zprávy novinář Tomáš Etzler. Číňané by mohli vybudovat vojenskou základu asi 2 tisíce kilometrů od pobřeží Austrálie a Nového Zélandu.

Mimo jiné by Čína měla mít i možnost v celé řadě případů na ostrovy vysílat policii, ozbrojené síly, vojenský personál a další donucovací orgány.

Ačkoli se v posledních týdnech několikrát zdálo, že Šalomounovy ostrovy přece jen dostojí svému jménu a z dohody sejde, Čína v úterý potvrdila opak.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin potvrdil spolupráci Pekingu s Honiarou „na udržování sociálního pořádku, ochraně bezpečnosti lidí, pomoci v boji proti přírodním katastrofám a pomoci při zajišťování národní bezpečnosti“.

Wang dodal, že spolupráce bude „transparentní a nepostihne žádnou třetí stranu“. „Účelem bezpečnostní spolupráce mezi Čínou a Šalomounovými ostrovy je podporovat sociální stabilitu a dlouhodobý mír a bezpečnost, což je v souladu se společnými zájmy Šalomounových ostrovů a regionu jižního Pacifiku,“ řekl dle ABC na úterním brífinku.

Řekl, že premiér Manasseh Sogavare učiní formální prohlášení v nadcházejících dnech. Jen o několik dní předtím se australský ministr pro Tichomoří Zed Seselja v Honiaře setkal s tamním premiérem Manassehem Sogavarem a na poslední chvíli se ho snažil od bezpečnostní dohody s Čínou odradit. Neúspěšně.

V pondělí Bílý dům uvedl, že tento týden na Šalomounovy ostrovy vycestuje také americká delegace, která plánuje obavy ohledně Číny a znovuotevření americké ambasády projednat. K tomuto americkému kroku Wang v úterý dodal, že jsou tyto „záměrné pokusy o nafouknutí napětí a mobilizaci konkurenčních táborů odsouzeny k neúspěchu“.

Dosud není příliš jasné, co přesně jedna či druhá strana dohodou získá. „Čína i Šalomounovy ostrovy původně tvrdily, že půjde čistě o policejní spolupráci. Příliš nechápu, na co by měla Čína tak daleko od svých břehů na nějakém ostrově jen svou policii,“ uvedl Etzler a připomněl, že Číňané před nedávnem dodali Šalomounovým ostrovům makety policejních zbraní, na kterých už cvičí místní policisté.

Díky úniku části dokumentu přímo z ostrovního parlamentu se však ukázalo, že spolupráce bude daleko širší a umožňovala by čínským plavidlům přebývat v hlubokomořském přístavu, kde mohou být i těžkotonážní lodě.

„Šalomounovy ostrovy přitom celkem nedávno požádaly Austrálii o vybudování námořní základny. Australané to odmítli s tím, že by to bylo strategicky nediplomatické, protože mají tutéž dohodu s Papuou Novou Guineou, která leží kousek vedle,“ připomíná Etzler.

„Nediplomatického“ kroku se však Čína nezdráhala. S Austrálií už několik let bojuje ekonomicky. „Čína napřed bojkotovala australské víno, pak uhlí, na což pak sama strašně doplatila. Ty vztahy nejsou vůbec dobré. Austrálie má z rostoucí asertivity a armády Číny pochopitelně strach. A řekla explicitně, že nemá zájem o to, aby necelých 2 tisíce kilometrů od jejích břehů stála čínská základna,“ řekl v rozhovoru Tomáš Etzler.

„Je to diplomatická bitva Austrálie a Nového Zélandu proti Číně. I Spojené státy během posledních pár týdnů oznámily, že na Šalomounových ostrovech otevřou velvyslanectví. Sledujeme geopolitickou bitvu o západní Pacifik v přímém přenosu,“ dodal.

Čína zvládla na dohodě se Šalomounovými ostrovy pracovat, aniž by jí západní média věnovala větší pozornost. V průběhu války na Ukrajině mimo jiné stihla plně vyzbrojit tři umělé ostrovy v Jihočínském moři a rozjet mocenský boj i o vody Pacifiku.

Reklama

Doporučované