Hlavní obsah

Bouři před katastrofou v Libyi zesílilo nezvykle teplé moře, zjistili vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Následky povodní ve východolibyjském městě Darná.

Reklama

V důsledku klimatické změny se stalo až padesátkrát pravděpodobnější, že bouře v Libyi bude natolik ničivá a zanechá za sebou tisíce obětí i pohřešovaných, zjistili klimatologové z World Weather Attribution.

Článek

Bouře Daniel, která zdevastovala východolibyjské město Darná, byla výjimečným jevem, uvedl tým vědců z iniciativy World Weather Attribution, která se zaměřuje na sledování extrémních jevů.

Povětrnostní událost v severní Libyi přinesla bouři takové intenzity, jakou lze očekávat jednou za 300-600 let.

„Bouře Daniel byla (povětrnostním) systémem nízkého tlaku, který se obvykle vyskytuje ve Středomoří,“ uvedl pro britskou BBC Kostas Lagouvardos z aténské Národní observatoře. Pomalu se pohybovala nad Středozemním mořem a čerpala dodatečnou energii z teplot moře, které byly o dva až tři stupně vyšší, než je zářijový průměr.

Toto dodatečné teplo podpořilo silnější vítr a způsobilo, že se ve vzduchu udrželo více vlhkosti. Když následně bouře udeřila na severním pobřeží Libye, spadlo nad městem Darná za pouhých 24 hodin přibližně 400 mm srážek. Nebýt emisemi způsobené změny klimatu, bylo by podle výpočtů vědců srážek o 50 % méně.

Data NASA Earth Observatory přitom uvádí, že průměrná hodnota srážek v tomto městě v září je pouhých 1,5 mm, vysvětluje BBC.

Darná v obrazech

Hledání mrtvých a strach z šíření nemocí. Povodněmi zničené město Darná na východě Libye bojuje o čas. Na místě operují humanitární pracovníci z organizace CARE, kteří exkluzivně poskytli Seznam Zprávám fotografie.

Selhání infrastruktury

Podle výzkumného týmu katastrofa na východě Libye přibližuje, jak souvisí projevy klimatické změny, míra zranitelnosti populace a vyústění v katastrofální následky.

Libye se dlouhodobě po smrti někdejšího diktátora Muammara Kaddáfího potýká s politickou nestabilitou a občanskou válkou. Rozsah zkázy města Darná prohloubila i špatná infrastruktura.

Dvě protržené přehrady (Džaza a Kattara), z nichž se vylily miliony kubických metrů, byly totiž staré a špatně udržované. Mnoho domů bylo navíc postaveno v záplavových částech.

Vědci ale poukazují na skutečnost, že jejich závěry mají limity. Například že k událostem došlo na relativně malém území, k dispozici měl výzkumný tým jen omezené množství dat a většina klimatických modelů v takto malých měřítkách dobře nezobrazuje srážky.

Foto: Anadolu Agency, Getty Images

Záplavy v Darná.

„Po létě plném ničivých vln veder a lesních požárů, na kterých se změna klimatu podepsala velmi zřetelně, se ukázalo, že kvantifikace podílu globálního oteplování na těchto povodních je náročnější… Zatímco nad Řeckem máme k dispozici údaje z meteorologických stanic, nad Libyí žádné nemáme,“ uvedla jedna z autorek studie Friederike Ottová z Imperial College London.

Tým se musel spolehnout především na data ze satelitního měření. Je však přesvědčený, že změna klimatu sehrála významnou roli, protože existují přesvědčivé důkazy, že vyšší teploty vedou například k silnějším srážkám. Další studie prokázaly, že změna klimatu zvyšuje intenzitu povětrnostních systémů jako například u bouře Daniel.

Podle oficiálních dat je obětí povodní v Darná 11 300. Stále se ale pohřešuje přes 10 tisíc lidí.

Bouře Daniel způsobila povodně také v částech Řecka, Bulharska i Turecka, kde si vyžádala 28 obětí. V této oblasti je podle výpočtů vědců taková událost kvůli klimatické změně 10krát pravděpodobnější a spadlo kvůli ní o 40 % víc srážek.

Reklama

Doporučované