Hlavní obsah

Přehledně: Jak Rusko postupuje na Kyjev a proč nebude bezletová zóna

Foto: Profimedia.cz

Shořelé ruské vojenské auto v Kyjevě.

Reklama

Útoky ruských vojáků pokračovaly i v noci z pondělí na úterý. V Ochtyrce podle Ukrajiny ruské dělostřelectvo zabilo 70 ukrajinských vojáků. Směrem k metropoli Kyjev se přibližuje dlouhý vojenský konvoj s ruskými vojáky.

Článek

Kde se aktuálně bojuje?

Ruské útoky na dvě největší ukrajinská města Kyjev a Charkov pokračovaly i v noci na úterý, uvedli ukrajinští činitelé. Podle charkovského starosty Ihora Těrechova vyhodili ruští vojáci do povětří trafostanice, což způsobilo problémy v dodávkách elektrické energie i vody. Agentura Unian píše o zničených horních podlažích dvou výškových budov.

V noci na úterý zahájila ruská armáda také útok na jihoukrajinské město Cherson, které leží při ústí Dněpru. Podle agentury Unian se tu ukrajinské armádě podařilo zničit konvoj ruských vozidel. Starosta města podle agentury AFP potvrdil, že ruští vojáci se dostali na předměstí.

Ruské dělostřelectvo podle ukrajinské strany v noci zabilo asi 70 ukrajinských vojáků ve městě Ochtyrka, ale ztráty utrpěli i Rusové.

„Nepřátelské dělostřelectvo zasáhlo vojenskou jednotku. Těla jsou stále vynášena zpod trosek. Pracují záchranáři a dobrovolníci. Je mnoho mrtvých. Na hřbitově se nyní připravují místa pro 70 mrtvých ukrajinských bojovníků,“ napsal na platformě Telegram šéf Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj. Zveřejnil také snímky silně poškozené budovy a hromady sutě.

Jak pokračuje ruský postup na Kyjev?

Ruským vojskům se podle serveru RBK Ukrajina ani šestý den od zahájení invaze nepodařilo proniknout do metropole Kyjeva. Ukrajinské síly podle ministerstva obrany za pondělí nejspíše sestřelily pět ruských stíhaček a jeden vrtulník.

Směrem k metropoli nicméně míří kolona ruských vojenských vozidel, která měří až 64 kilometrů. Podle agentury Reuters to vyplývá z čerstvých satelitních snímků americké soukromé společnosti Maxar. Délka konvoje je podstatně delší než 27 kilometrů, které firma uváděla během pondělí.

Maxar dále uvedl, že na jihu Běloruska – necelých 32 km od ukrajinských hranic – zaznamenal rozmístění dalších jednotek pěchoty a bitevních vrtulníků.

V konvoji jsou stovky obrněných vozů a tanků, vozidla pěchoty, samohybné dělostřelecké zbraně či cisterny s palivem, uvedl v pondělí deník The New York Times s odkazem na snímky. V některých místech jsou mezi vozidly mezery, jinde ale jedou i tři vozy vedle sebe. Zatím není jasné, zda je cílem kolony centrum Kyjeva, nebo zda se tyto síly mají podílet na obklíčení metropole, uvedl list.

Proč USA odmítají bezletovou zónu nad Ukrajinou?

Spojené státy nepodpoří vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou, uvedla v pondělí mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Podle ní by tento krok znamenal válku USA s Ruskem.

Americký prezident Joe Biden dal jasně najevo, že nemá v úmyslu vyslat americké vojáky do války s Ruskem, řekla podle agentury DPA Psakiová. Bezletová zóna by podle ní byla krokem tímto směrem.

„Vyžadovalo by to nasazení americké armády pro její vymáhání, což by znamenalo přímý konflikt, potenciálně přímý konflikt a potenciálně válku s Ruskem, do které se nechceme zapojit,“ řekla mluvčí o možnosti bezletové zóny nad Ukrajinou.

Jak to vypadá s možným vstupem Ukrajiny do EU?

Kvůli bojům na Ukrajině se v úterý po poledni v Bruselu mimořádně sejde plénum Evropského parlamentu. Poslanci by měli hlasovat o rezoluci požadující urychlené projednání ukrajinské kandidatury do EU poté, co o členství v evropském bloku v pondělí požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Prezidenti osmi členských států včetně Česka téhož dne vyzvali k okamžitému udělení kandidátského statusu Ukrajině a zahájení přístupového jednání.

Reklama

Doporučované