Hlavní obsah

Při izraelském náletu na Džanín na Západním břehu zemřelo šest Palestinců

Foto: Profimedia.cz

Škody po izraelském náletu v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Reklama

List Haarec s odkazem na zdroje v Džanínu uvedl, že nikdo ze zabitých mužů nebyl ozbrojený, čtyři z obětí byli bratři.

Článek

Při izraelském náletu na město Džanín na okupovaném Západním břehu Jordánu v neděli zemřelo šest Palestinců, uvedlo podle agentury AFP palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Izrael tvrdí, že při leteckém úderu na Džanín mířil na palestinské ozbrojence. Podle palestinských zdrojů útok zasáhl místo, na němž se shromáždilo několik obyvatel.

Server listu The Times of Israel napsal, že v noci na dnešek v uprchlickém táboře v Džanínu zasahovaly izraelské síly, když bomba nastražená u cesty zasáhla auto pohraniční stráže. Jedna její příslušnice zemřela a tři její kolegové jsou zranění. Když se je vojáci snažili z místa dostat, zaútočila podle armády izraelská helikoptéra na skupinu ozbrojenců, kteří na vojáky házeli výbušniny.

Válka mezi Izraelem a Hamásem loni vypukla po útoku palestinských ozbrojenců ze 7. října, při němž na jihu Izraele zemřelo na 1200 lidí. Dalších zhruba 240 osob radikálové unesli do Pásma Gazy. To se pak stalo terčem masivní izraelské odvety, při níž už zemřelo přes 22 700 lidí.

Většina z 2,3 milionu Palestinců žijících v Gaze musela opustit své domovy a přežívá v obtížných podmínkách. Násilnosti se rozhořely také na Západním břehu Jordánu, kde od října zahynulo na 320 Palestinců a dalších 2500 bylo zatčeno.

Reklama

Doporučované