Hlavní obsah

Při školním masakru v Nashvillu zachránil životy rychlý zákrok policie

Foto: Profimedia.cz

Křesťanská škola Covenant se stala terčem útoku, který si vyžádal život tří dětí a tří dospělých.

Reklama

Nashvillská policie zveřejnila záběry ze zásahu svých jednotek, které ukazují, že jejich reakce byla významně rychlejší než při jiných případech střelby na amerických školách.

Článek

Pomalá reakce policie. Takové výtky ve Spojených státech nezřídka zaznívají po útocích střelce ve školách.

Zatím poslední podobný incident se odehrál v pondělí v křesťanské základní škole v Nashvillu. Zemřelo při něm šest lidí.

Policie ale tentokrát sklízí slova uznání za rychlost. Zveřejnila záběry, na nichž je vidět, jak strážci zákona vtrhli do soukromé školy ve státě Tennessee a rychle začali prohledávat třídy.

Jen krátce poté se střetli s útočnicí, kterou zneškodnili. „Ruce pryč od zbraně!“ křičí na videu jeden z policistů - pouhých 14 minut od chvíle, kdy obdrželi hlášení o střelbě.

„Reakce policejního oddělení byla rychlá,“ řekl mluvčí nashvillské policie Don Aaron. „Zachránilo to, myslím, mnoho životů,“ komentoval rychlost zásahu starosta Nashvillu John Cooper.

Agentura Reuters staví pondělní reakci policie do kontrastu s videozáznamy ze střelby v texaském Uvalde loni v květnu. Tam útočník střílel v zabarikádovaných třídách téměř 80 minut, než dveře vyrazila zásahová jednotka a zabila ho. Tragédie si nakonec vyžádala životy 19 dětí a dvou dospělých.

Kritice čelila policie i po střelbě v Parklandu na Floridě v roce 2018, kdy zůstala stát před budovou, místo aby pronásledovala podezřelého. Při útoku tehdy zemřelo 17 lidí, včetně studentů a zaměstnanců školy.

Pomalá reakce policie v Uvalde

Systematická selhání, špatné řízení a špatná komunikace přispěly k rozsahu tragédie na škole v texaském městě Uvalde, kde na konci května střelec zabil 21 lidí. Vyplývá to z vyšetřovací zprávy texaské Sněmovny reprezentantů, o jejímž obsahu dnes informovaly zahraniční agentury. Podle listu The Texas Tribune bylo na místě tragédie téměř 400 policistů různých útvarů.

Letošní 90. střelba na škole

Křesťanská škola Covenant se stala záměrně terčem ženy, kterou policie identifikovala jako Audrey Hale. Nejdříve o ní mluvila jako o 28leté ženě, která kdysi sama školu navštěvovala. Později dodala, že se Hale „identifikovala jako transgender“.

Policejní mluvčí serveru ABC vysvětlila, že zatímco v rodných dokumentech byla Hale vedena jako žena, na svých sociálních sítích vystupovala pod osobními zájmeny he/him, která odkazují k mužské identitě.

O pondělním útoku na křesťanskou školu v Nashvillu

Ředitelka, o které rodiče žáků mluví jako o „světici“, údržbář, učitelka, která v ten den jen zaskakovala, a tři devítileté děti. Oběti školního masakru na křesťanské škole v americkém Nashvillu, kde vraždila bývalá studentka.

Šéf nashvillské policie John Drake podle stanice CBS naznačil, že útočnici mohlo k činu dohnat „rozhořčení“ pramenící z toho, že kdysi musela do této školy chodit. Oběti útoku si ale podle něj nevybírala záměrně. „Vystřelila na kohokoli, s kým přišla do styku,“ poznamenal.

Nyní policisté zkoumají manifest s poznámkami a podrobný plánek školy, který našla u útočnice při domovní prohlídce. Drake pro NBC uvedl, že z manifestu vyplývá, že Hale plánovala další útoky na jiných místech.

Policie již dříve zveřejnila záběry z bezpečnostních kamer, na nichž je vidět, jak střelkyně přichází do školy a střelbou ničí skleněné dveře. Video také ukazuje, jak se podezřelá plíží prázdnými chodbami, jak blikají nouzová světla, jak se ohání puškou a vstupuje do místností, kde zřejmě hledá lidi.

Pondělní útok je podle databáze K-12 School Shooting Database, která počítá všechny střelby na amerických školách, 90. takovým případem ve Spojených státech za letošní rok. Loni došlo k 303 takovým incidentům, což je nejvíce ze všech let v databázi, která mapuje problematiku od roku 1970.

Americký prezident Joe Biden označil střelbu za „nejhorší noční můru rodiny“. „Musíme udělat víc, abychom zastavili násilí páchané střelnými zbraněmi. Trhá to naše komunity na kusy a trhá to samotnou duši tohoto národa,“ řekl a znovu vyzval Kongres, aby přijal přísnější zákony o kontrole zbraní.

Reklama

Související témata:

Doporučované