Hlavní obsah

„Připravujeme se na nejhorší.“ Polsko prověřuje kryty civilní ochrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Situace v sousední Ukrajině se vyostřuje, Rusové dnes ostřelovali Záporoží i další ukrajinská města. Poláci proto kontrolují protiletecké kryty.

Reklama

Polští hasiči prověřují kryty civilní ochrany. Reagují tak na poslední události v sousední Ukrajině. Ačkoli zemi nehrozí bezprostřední nebezpečí, chce být podle svých vůdců připravena na nejhorší.

Článek

Polští hasiči kontrolují stav protileteckých krytů v zemi a jejich vybavení. Uvedl to v pondělí v soukromé televizi Polsat News náměstek polského ministra vnitra Maciej Wąsik. V celém Polsku je podle něj takových skrýší na 62 tisíc.

„Hasiči prověřují jejich stav, zda jsou vybaveny a připraveny k použití. Pokud ne, podnikneme kroky k jejich uzpůsobení,“ doplnil podle agentury Reuters Wąsik.

Polsko už dříve ujistilo své občany, že jejich členství v Severoatlantické alianci jim zaručuje bezpečnost před ruským útokem. Události v sousední Ukrajině ale upozornily na potřebu připravenosti právě na případný raketový útok.

Wąsik zdůraznil, že Polsko není ohroženo, ale připravuje se na nejhorší možný scénář. „Jsou to rutinní činnosti, tato akce byla plánovaná už před nějakou dobou,“ vysvětlil. Prověřování krytů by mělo trvat dva měsíce.

Reklama

Doporučované